הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > שמירת טבע וסביבה
מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה


תקציר
הוועידה העולמית לפיתוח בר קיימא שנערכה ביוהנסבורג לא חידשה דבר, למרבית הדעות, אולם השיגה התקדמות צנועה בתחום צר של נושאים המשיקים למיגור העוני ולשמירה על איכות הסביבה: מים, אנרגיה, דייג וחקלאות. ההישג העיקרי בתחום הסביבה בפסגה, שננעלה ב-4 בספטמבר 2002, הן ההודעות על אשרור הסכם קיוטו להפחתת פליטות גזי חממה.



הוועידה ביוהנסבורג: תמיכה באנרגיה ירוקה ללא קביעת יעדים
מחברת: ורדה מור


הוועידה העולמית לפיתוח בר קיימא שנערכה ביוהנסבורג לא חידשה דבר, למרבית הדעות, אולם השיגה התקדמות צנועה בתחום צר של נושאים המשיקים למיגור העוני ולשמירה על איכות הסביבה: מים, אנרגיה, דייג וחקלאות. ההישג העיקרי בתחום הסביבה בפסגה, שננעלה ב- 4 בספטמבר, הן ההודעות על אשרור הסכם קיוטו להפחתת פליטות גזי חממה.

נציגי סין ואסטוניה הודיעו שארצם תאשרר את ההסכם וראשי ממשלות רוסיה וקנדה הבטיחו לאשרר את ההסכם בקרוב. בכך תובטח תמיכה מספקת בהסכם שתאפשר את אכיפתו, חרף התנגדות ארה"ב. רוסיה היא המזהמת השלישית בגודלה בעולם של גזי חממה (17%), וכל עוד היתה שותפה לעמדת ארה"ב לא ניתן היה להכניס את ההסכם לתוקף.

מבדיקת ההחלטות שהתקבלו לפני 10 שנים בריו דה-ז'נרו עולה שמרבית ההחלטות בנושא איכות הסביבה לא יושמו, ושמצב כדור הארץ אף החמיר. לפי נתוני האו"ם, גדלה בעשור האחרון צריכת האנרגיה ב- 21% ופליטות הגזים המזהמים גדלו ב- 13%.

מקומה של תעשיית האנרגיה בהשגת יעדי פיתוח בר קיימא הוא פרדוקסאלי: הגברת השימוש באנרגיה מעודדת צמיחה ופיתוח, אולם עלולה להזיק לסביבה. כשליש מתושבי העולם, שרובם עניים, מתגוררים באזורים כפריים, אינם מחוברים למקורות אנרגיה מודרניים ומשתמשים בעץ ובביו-מסה המגבירים את זיהום האוויר.

אנרגיה ופיתוח בר קיימא: עובדות בסיסיות:
- ל- 2.5 מיליארד בני אדם אין גישה לשירותי אנרגיה מודרניים.
- צריכת האנרגיה העולמית צפויה לגדול ב- 2% בשנה עד 2020.
שיעור גידול זה יביא להכפלת צריכת האנרגיה ב- 2035, לעומת 1998.
- השימוש בביו מסה גדל עם גידול האוכלוסייה במדינות המתפתחות.
- הצריכה הגלובאלית של דלק פחמימני עלתה ב- 10% בין השנים 1992 ל- 1999. הצריכה לנפש במדינות מפותחות נותרה הגבוהה ביותר.
- פליטות פחמן דו חמצני משרפת דלק פחמימני מהוות 75% מפליטות גזי החממה, שמקורן בפעילות אנושית.
- אנרגיה מתחדשת: כ- 4.5% מתפוקת האנרגיה בעולם.
(מקור: האו"ם)

משתתפי הפסגה נמנעו מלקבוע יעדים להגברת השימוש באנרגיה מתחדשת, חרף ההסכמה על הצורך לטפל ב"דלות האנרגיה". מפיקות הנפט, בהנהגת ונצואלה, והמדינות העניות, החוששות מייקור עלויות השימוש באנרגיה, התנגדו לקביעת יעדים. ארה"ב התנגדה להצבת יעדים "לא מציאותיים" ולהתערבות חיצונית במדיניות האנרגיה שלה.

כ- 700 נציגי חברות ועסקים פרטיים נכחו בפסגה ביוהנסבורג, לעומת חברות עסקיות מעטות שהשתתפו בפסגה שנערכה לפני כעשור בריו דה ז'נרו. ריבוי העסקים הפרטיים הביא לתלונות על כיבוש הפסגה ע"י "האידיאולוגיה של השוק החופשי".
(PEI, 8/02) (The Economist, 7.9.02)(Oil & Gas Journal, 13.9.02)

ביבליוגרפיה:
כותר: הוועידה ביוהנסבורג: תמיכה באנרגיה ירוקה ללא קביעת יעדים
מחברת: מור, ורדה
תאריך: אוקטובר 2002 , גליון 294
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה: 1. מקור: האו''ם; PEI, 8/02; The Economist, 7.9.02; Oil Gas Journal, 13.9.02
2. ורדה מור היא עורכת החומר
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית