הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > כלכלה וניהולעמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > אסיה
מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה


תקציר
החלו העבודות להנחת צינור הנפט באקו-סייהן שבאזרביג'ן לטורקיה. הצינור יאפשר לייצא נפט מאזור הים הכספי, ויסייע לגוון את מקורות הספקת האנרגיה של העולם המערבי. חשוב מכך בעיני וושינגטון, הצינור לא יחצה את שטח רוסיה או את אדמת איראן.



החלו העבודות להנחת צינור הנפט באקו-סייהן
מחברת: ורדה מור


העבודות בפרויקט צינור באקו – סייהן, שיזרים נפט מבאקו, שבאזרביג'ן לנמל התורכי סייהן, שלחוף הים התיכון, דרך טביליסי (גרוזיה) החלו ב- 18 בספטמבר, כחודש לאחר שחברת "צינור באקו – טביליסי – סייהן" (BTC) אישרה את הפרויקט. חברת הנפט הצרפתית, "טוטאל-פינה-אלף" הודיעה באותו היום שרכשה 5% מהחברה.

הצינור, שאורכו 1,730 ק"מ, צפוי להזרים החל מ- 2005 כ- 1 מיליון ח/י נפט. צינור הייצוא החדש יאפשר לקבוצת AIOC לפתח את שדות הנפט הגדולים, "אזרי", "שיראג" ו"גונשלי", שבמימי אזרביג'ן. תחילת העבודות מהווה ניצחון לארה"ב שתמכה בתוואי הצינור שנבחר, ולא חסכה במאמצים דיפלומטים על מנת להשיג את רצונה.

החברות השותפות ב- BTC



חלוקת המניות בעבר (%) חלוקת המניות בהווה (%)
בי. פי.
סוקאר
סטאטאויל
יונוקול
TPAO
אני

איטוצ'ו
דלתה-הס
38.21
25.00
9.58
8.90
7.55
5.00

3.40
2.36
בי. פי.
סוקאר
סטאטאויל
יונוקול
TPAO
אני
טוטאל-פינה-אלף
איטוצ'ו
דלתה-הס
34.76
25.00
8.71
8.90
6.87
5.00
5.00
3.40
2.36
מקור: BTC


הצינור יאפשר לייצא נפט מאזור הים הכספי, המרוחק משוקי העולם והמוקף יבשה, ויסייע לגוון את מקורות הספקת האנרגיה של העולם המערבי, אולם חשוב מכך בעיני וושינגטון, הצינור לא יחצה את שטח רוסיה או את אדמת איראן, אחת ממדינות "ציר הרשע". ארה"ב מבקשת גם למנוע מרוסיה את השליטה בכל מקורות ההספקה ונתיבי הייצוא באזור.

הצינור יסייע לכלכלות שלוש בנות בריתה של ארה"ב באזור: אזרביג'ן תוכל להגביר את תפוקת וייצוא הנפט, ואילו גרוזיה ותורכיה ירוויחו מגביית דמי מעבר. הצינור יגיע עד לים התיכון, ויחסוך את המעבר במצרי הבוספורוס העמוסים לעייפה.

שותפות AIOC, שמפעילה את שדות הנפט מול חופי אזרביג'ן, מייצאת את התפוקה דרך רוסיה עד לנמל נובורוסיסק, שבים השחור, ודרך הנמל הגרוזיני, סספה, אף הוא בים השחור. הגידול שנרשם בפוטנציאל התפוקה של שדות הנפט הביא לפתיחת נתיב יצוא נוסף, אף ש"בי. פי." סברה תחילה שהיקף העתודות ועלות הקמת הצינור, הנאמדת בכ- 3 מיליארד דולר הופכת את הפרויקט לבלתי כלכלי.

הגידול שנרשם בעתודות הניתנות להפקה והירידה באומדן ההשקעה הביאו להחלטה להניח את הצינור. המניע הפוליטי ששימש בסיס לפרויקט לא נעלם, אלא שחברות הנפט נכנעו ללחצי ארה"ב ורוסיה מיתנה בשנה האחרונה את התנגדותה לצינור, כותב "פיננשל טיימס". העיתון מכנה את צינור BTC: "פיל לבן שהפך לסמל של ניצחון על הספקות", משום שאיש ממומחי תעשיית הנפט לא סבר לפני שנתיים שהפרויקט יגיע לכלל מימוש.
(Arab Oil and Gas, 1.10.02) (FT, 17.9.02)

ביבליוגרפיה:
כותר: החלו העבודות להנחת צינור הנפט באקו-סייהן
מחברת: מור, ורדה
תאריך: אוקטובר 2002 , גליון 294
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה: 1. מקור: FT, Financial Times, 17.9.02; Arab Oil Gas, 1.10.02
2. ורדה מור היא עורכת החומר
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית