הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאות > תזונה
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
על תופעת ההשמנה בילדים, על דרכי ההתמודדות ועל הטיפולים המומלצים למיגורה.



ילדים על המשקל : לטפל בבעיות כשהן קטנות
מחברות: לימור טל-פוני; נירה פלדמן


השמנה ככלל אינה רק הפרעה חזותית, יש לה היבט בריאותי ונפשי. להשמנה בילדות יש השפעה שלילית על המערכות הגופניות, היא מגבירה את הסיכון להתפתחות מחלות בבגרות וגורמת להערכה עצמית נמוכה. עם הגורמים להשמנה נמנים: הגורם התורשתי, הגורם התרבותי וגורמים סביבתיים. מאמר זה עוסק בתופעת ההשמנה בילדים, בדרכי התמודדות ובטיפולים המומלצים למיגורה.

השמנת ילדים היא תופעה נרחבת ורבת משמעות מהצד הבריאותי וגם מהצד הנפשי-חברתי.
אף שהטיפול בהשמנת ילדים מורכב וקשה, נודעת חשיבות רבה לטיפול בבעיה בגיל צעיר ככל שאפשר.
בשלושת העשורים האחרונים נראית בעולם המערבי עלייה בשכיחות ההשמנה במבוגרים
וגם בילדים. שיעור ההשמנה במבוגרים הוא כ- 30 אחוזים ובילדים כ- 25 אחוזים.
הסיבות לכך הן, כפי הנראה, עלייה באיכות החיים ותזונה עשירה המעלה את מאגרי השומן וכן ירידה בפעילות הגופנית.
הצלחת הטיפול בהשמנת ילדים יש בה כדי למנוע מחלות רבות בהמשך החיים.
כיוון שהסיכון היחסי של ילד שמן להיהפך למבוגר שמן הוא פי 6-7 לעומת ילד רזה, הצלחת הטיפול בהשמנת ילדים עשויה לשמש למניעת השמנה במבוגרים ולמנוע את התחלואה והתמותה הקשורות בה.

השמנה עשויה לגרום לסיבוכים רבים ובהם בעיות אורתופדיות כמו כאבי ברכיים, בעיות נשימה בזמן השינה עד להפסקת נשימה, הפרעות בהורמונים (אנדוקריניות), סוכרת, יתר כולסטרול ושומנים בדם, יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם. אפשר שתגרום לשינויים הורמוניים בבנות, שעלולים לגרום לפגיעה במחזור הווסת ולחלופין להופעתה בגיל צעיר ופגיעה בצמיחה לגובה. אל נשכח את ההפרעה בדימוי העצמי ובדימוי הגוף, וכן את כל הקשיים החברתיים הכרוכים בהיות הילד שמן. השמנת ילדים מוגדרת לילד שמשקלו מעל 120% בעקומת המשקל המתאימה לגובהו, למינו ולגילו. מהגורמים להשמנה: הגורם הגנטי, הגורם התרבותי וגורמים סביבתיים כגון אורח חיים, כמות השומן במזון, פעילות גופנית והתפקוד המשפחתי.


הטיפול מתמקד בשינוי תזונתי, שינוי התנהגותי-קוגניטיבי, הגברת הפעילות הגופנית וגיוס ההורה לעזרה ולתמיכה בתהליך הירידה במשקל.


 

שינוי תזונתי


מטרתו של השינוי התזונתי לחנך לתזונה נכונה, לשינוי הרגלי אכילה, תכנון ארוחות מאוזנות ובריאות, הורדת כמות השומן במזון, הגבלת מזונות ספציפיים שתורמים הרבה קלוריות, וכן חיבור פעולת האכילה של הילד לתחושת רעב.
יש לזכור שבילדים לא תמיד המטרה היא ירידה במשקל. לעתים, אם עודף משקלו של הילד אינו גדול, אפשר להביאו לידי השינוי הרצוי באמצעות צמיחה לגובה בלבד ובשמירה על המשקל הקיים.
כנגד זה יש לזכור, כי גדילה היא תהליך חשוב ויש למנוע כל פגיעה בו. לשם כך, כדאי לעקוב אחר הצמיחה לגובה ולוודא שהילד מקבל את כל הרכיבים התזונתיים החיוניים, כדי שלא לפגוע בתהליך זה. לדוגמה, ירידה מהירה במשקל עלולה לגרום לעיכוב בגדילה.



 

שינוי התנהגותי-קוגניטיבי


השינוי התזונתי אינו פשוט וכרוך בשינוי התנהגותי-קוגניטיבי. מטרתו לצמצם את האכילה הזללנית, להפחית את כמות הקלוריות ולהגביר את ההיענות לשינוי ולשימורו.
חשוב לזכור כי התנהגות היא תהליך למידה ממושך שמקנים בו הרגלים שונים. טיפול התנהגותי-קוגניטיבי מושתת על העקרונות של תאוריות הלמידה. הוא מאפשר לפתח מיומנויות של זיהוי צרכים, לעזור לילד לשלוט בגירויים, וכן לתת לו אסטרטגיות לשיפור המיומנויות להתמודד עם בעיות ושינוי חשיבה מתוך הבנת הגורמים לאכילה.



 

פעילות גופנית תורמת להפחתה במשקל


ילדים רבים הלוקים בהשמנה נוטים פחות לבחור בעיסוקים שקשורים בפעילות גופנית. נמצא קשר בין מספר שעות הצפייה בטלוויזיה ובין שיעור ההשמנה. ככל שזמן הצפייה ארוך יותר, כך שיעור ההשמנה גבוה יותר, הן בגלל אכילה מותנית מול טלוויזיה והן בגלל הרכב המזון, שבהשפעת הפרסומות יש בו יותר דברי מתיקה.
חשיבותה של הפעילות הגופנית היא בהעלאת חלקה היחסי של האנרגיה שמוציא הילד בפעילות גופנית מסך כל האנרגיה היומית של הילד. לפעילות הגופנית יש השפעה מצטברת המסייעת לרדת במשקל. היא גם עוזרת לשנות את הרכב הגוף - את היחס בין אחוזי השומן לשרירים, משפרת את מצב הרוח ומגבירה את הביטחון העצמי של הילד.
במחקרים הראו כי תוכניות שהתמקדו בהגברת הפעילות הגופנית כחלק מאורח החיים קשורות בירידה גדולה במשקל יותר מתוכנית שכללה פעילות אירובית שכל אימון בה ארך 30 דקות.
מכאן שהדרך הטובה ביותר להגביר פעילות גופנית אצל ילדים צעירים היא לעודדם לעסוק בפעילות מהנה: רכיבה על אופניים, משחקי כדור, קורקינט, גלגיליות, שחייה וכדומה.
מומלץ גם לרשום את הילד לחוג כגון התעמלות, ריקוד, שחייה או כל חוג פעיל שיקנה לו הרגלים קבועים לביצוע הפעילות. עם זה הפעילות, כמו אכילה, מחייבת חלוקת אחריות. על ההורה לזמן לילד פעילות גופנית בבילויים כמו יציאה לטיולים רגליים, רכיבה על אופניים וכיוצא באלה.



 

תפקיד ההורה בתהליך


יש לציין שעד גיל ההתבגרות (סביב גיל 12 שנים), חשוב ביותר שההורה יהווה משאב, מתוך הגדרת אחריות ההורה והילד.
ההורה והמשפחה מהווים מערכת תמיכה לילד. יש להקנות להורים ידע והדרכה בנושא התזונה, ההשמנה והשינוי; כמו כן מיומנויות הוריות כגון קיום ארוחות משפחתיות, דאגה למזונות בריאים בסביבת הילד, ליצירת הזדמנויות לפעילות גופנית וכן להיות מודל לחיקוי בשביל הילדים.
לרוב, עבודה עם ההורים והדרכתם היא הגורם שיכריע אם הטיפול יצליח או ייכשל.



 

טיפול קבוצתי


מחקרים רבים הוכיחו שאחד הטיפולים היעילים והמצליחים בהשמנת ילדים הוא טיפול קבוצתי. בקבוצה קיים פוטנציאל לתמיכה חברתית, חיקוי הצלחות של חברים בקבוצה ופתרון בעיות. לילד יש צורך לחלוק את הנטל עם ילדים אחרים ולקבל מהם חיזוקים.
הקבוצה היא מראה, המשקפת חלקים פנימיים בהתנהגויות של החברים בה. היא נותנת ממד של אוניברסליות של הבעיה (כלומר "אני לא לבד"). הקבוצה מהווה אמצעי להחשת תהליכים בשל העוצמות והיא מיקרו-קוסמוס של העולם החיצוני.
הקבוצה מזמנת תהליך הבנה לכך שיש מקור פנימי להתנהגות של אכילה, כלומר כשילד בוחר בהתנהגות אכילה כלשהי, היא פעמים רבות נובעת מרגשות, ממחשבות או מלחצים שחווה. כדי לחולל שינוי, הוא נדרש להתחבר למחשבות ולרגשות האלה, והקבוצה היא כלי טוב להבנת התהליך.





ששת הכללים להצלחה בהפחתת משקל בילדים:
1. הרבו באכילת פירות וירקות! הציעו אותם בצורה מעוררת תיאבון, הציעו שוב ושוב - חשיפה חוזרת תגביר את היענות הילד, אל תשכחו דוגמה אישית!

2. הפחיתו אכילת שומן רווי: בצקים, חטיפים, בשר וגבינות שמנות. תבלו את האוכל בלימון, מיני חומץ, עשבי תיבול - במקום שמן או מיונז, העדיפו מזונות מאודים או צלויים על מטוגנים.

3. הגבילו אכילת מזונות עתירי סוכר, לדוגמה התירו ממתק אחד ליום בלבד.

4. הקפידו על הרגלי אכילה בריאים: ארוחות מסודרות, ארוחה משפחתית פעם ביום. הגבילו זמן צפייה בטלוויזיה!

5. שלבו פעילות גופנית בסדר היום: טיולים רגליים משפחתיים, עלו במדרגות במקום במעלית, רשמו את ילדכם לחוג ספורט.

6. חזקו את תדמית הגוף של הילד, חיזוק שאינו תלוי במשקלו: מחמאה על בגד חדש או הופעה מסודרת, על בחירת מזון בריא וכדומה.






השמנה בילדים - סיכון לסוכרת מסוג 2!
במקביל לעלייה בשכיחות ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער בעולם המערבי, חלה עלייה בשכיחות המחלות הקשורות להשמנה ובהן סוכרת מסוג 2. המאפיין הבולט והעיקרי של בני נוער שחלו בסוכרת מסוג 2 הוא השמנה קיצונית ומדד מסת גוף ממוצע של 38 משקל/גובה2. עוד ממצאים קליניים אופייניים הם: עור כהה המופיע בעורף ובאזורי קפלי הגוף (אקנטוזיס ניגריקנס), יתר לחץ דם, ובבנות – שחלות רב-כיסתיות (פולי-ציסטיות) המתבטאות באי-סדירות מחזורים ושיעור יתר. לחולים אלו לעתים קרובות קרוב משפחה מדרגה ראשונה החולה בסוכרת מסוג 2. הטיפול הראשוני בחולים בסוכרת זו הוא הפחתת משקל והגברת הפעילות הגופנית. בעזרתם יימנעו לרוב הטיפול התרופתי וסיבוכי הסוכרת בעתיד.

כתבה: ד"ר אורית פנחס-חמיאל
מנהלת מרפאת סוכרת נעורים הוד השרון "מכבי שירותי בריאות", מנהלת היחידה לאנדוקרינולוגיה ילדים המרכז הרפואי שיבא, תל השומר

ביבליוגרפיה:
כותר: ילדים על המשקל : לטפל בבעיות כשהן קטנות
מחברות: טל-פוני, לימור ; פלדמן, נירה
תאריך: ספטמבר-נובמבר 2002 , גליון 104
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הערות לפריט זה: 1. לימור טל-פוני ונירה פלדמן הן דיאטניות ילדים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית