הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מחשבים ואינטרנט
ראש גדול


תקציר
המילה "אינטרנט" מציתה את דמיונם של ילדים ובוגרים ברחבי העולם והמחשב הביתי מזמן אפשרויות גלישה סביב תבל ומלואה. עם זאת, כדאי לזכור כי האינטרנט עצמו אמנם קיים כבר שלושים שנה, אולם הרשת (Web), כפי שאנו מכירים אותה, היא רק בת תשע.



איך נולד האינטרנט
מחבר: נתן זלדס


המילה "אינטרנט" מציתה את דמיונם של ילדים ובוגרים ברחבי העולם והמחשב הביתי מזמן אפשרויות גלישה סביב תבל ומלואה. עם זאת, כדאי לזכור כי האינטרנט עצמו אמנם קיים כבר שלושים שנה, אולם הרשת (Web), כפי שאנו מכירים אותה, היא רק בת תשע.


 

קשר ותקשורת בעידן גרעיני


רבים אינם יודעים כי סיפור האינטרנט נולד בעיצומה של המלחמה הקרה.* בשנות השישים ביקשו האמריקאים להבטיח לעצמם כי גם בתנאים של מלחמה גרעינית יוכלו אמצעי הקשר לפעול. רשתות התקשורת הרגילות היו מבוססות על מרכזיה, ואם זו תינזק בידי האויב – תמנע העברת המידע. וכך, כדי למנוע שיתוק תקשורתי, העלה תאגיד "רנד" (RAND) את הרעיון של יצירת רשת מחשבים ללא מרכזיה. כל מחשב ברשת יהווה צומת ויוכל, באופן עצמאי, לקבל ולשגר ידיעות. המידע המיועד להפצה יחולק למעין "חבילות" קטנות שכל אחת תכלול פרטי זיהוי וכתובת יעד, ואלה ינותבו מצומת לצומת עד שיגיעו ליעדן הסופי. התוכנית היתה שגם אם חלק מהמחשבים לא יפעל, ימצא המידע דרכים עוקפות ברשת כדי להגיע ליעד.



 

הרשת הראשונה


רעיון הרשת המבוזרת פורסם בשנת 1964 ונבחן לראשונה בבריטניה בשנת 1968. שנה לאחר מכן התקינה הסוכנות למחקר מתקדם של משרד ההגנה האמריקאי את הרשת הראשונה אשר קישרה בין המחשבים של ארבע אוניברסיטאות במערב ארצות הברית. המטרה היתה שהמדענים בכל אחת מהן יוכלו להיכנס ולעבוד במחשבי האחרות על המחקר ההגנתי שעסקו בו במשותף (אז עדיין לא היו מחשבים אישיים וכל שעת מחשב היתה יקרה ביותר וחושבה בחסכנות). המערכת כונתה "ARPANET" והגיעה למהירות תקשורת של 50 קילוביט לשניה. במושגים של היום זה בערך הקצב של מודם חיוג ביתי רגיל...



 

ואז הגיעה הודעת הדואר האלקטרוני...


עשרים ושלושה מחשבים כבר הכילה הרשת בשנת 1972 בעת שמהנדס מחשבים צעיר בשם ריי טומלינסון המציא תוכנה שאפשרה להעביר הודעות בין משתמשים שונים - תוכנת הדואר האלקטרוני הראשונה. היה זה ריי שבחר בסימן "@" לשימוש בכתובת השולח והמקבל.
התפתחות זו הסיטה את תשומת הלב משימושים צבאיים, כפי שהתכוונו תחילה, לתקשורת חופשית מגוונת. לכל מדען היתה כתובת ברשת והם החלו להתכתב ביניהם בנוגע לעבודתם, חייהם, תחביביהם ועוד. משרד ההגנה אולי לא אהב את מה שקרה, אך לא יכול היה לעצור את התהליך.



 

לא רק לדייגים


בשנות השבעים המשיכה הרשת להתרחב ולהשתכלל וגדל מספר היודעים כי המילה "רשת" אינה רק מתקן לתפיסת דגים בים, אלא מייצגת מערכת תקשורת מסוג חדש. עבור מערכת זו פותח פרוטוקול של תקנים סטנדרטיים השולטים בשידור הנתונים בין הצמתים והתחנות ברשת. תקנים אלה, הנקראים בקיצור "TCP/IP", תקפים עד היום ומהווים שפה אוניברסלית המאפשרת לכל מחשב, מכל סוג, להתקשר לכל מחשב אחר. כתוצאה מכך התחברו ל - ARPANET רשתות נוספות והחלה להיווצר התשתית למה שנקרא היום "אינטרנט", מושג שטבעו ב-1974 ממציאי פרוטוקול TCP/IP, וינטון סרף ובוב קאהן. ב-1979 נוצר מקבץ קבוצות הדיון "USENET", אשר קיים עד היום. בשנות השמונים שופרו ביצועי הרשת, שצמחה ליותר מ-100,000 מחשבים, ומהירות העברת המידע הגיעה ל-1.6 מגה-ביט בשניה. עם זאת, הרשת עדיין עסקה אז בעיקר בהעברת קבצי טקסט המוחלפים בין משתמשים מוסדיים - אקדמיים, צבאיים או ממשלתיים. משהו עדיין חסר היה ברשת...



 

הכפר הגלובלי


את השם טים ברנרס-לי ראוי לזכור על שהמציא ב- 1990 את הרשת העולמית (World Wide Web). בזכותו אנו יכולים לשייט מהמחשב הביתי בכל אתר בעולם. טים, ממדעני המחשב של המרכז האירופי למחקר גרעיני, פיתח את השיטה המאפשרת קישור ודפדוף בין מסמכים וקבצים שונים. את השרת ודפדפן הרשת הראשון, כתב לשימושם של הפיזיקאים הגרעיניים.
בשנת 1993 פיתח מרק אנדריסן, אז סטודנט בן 22 באוניברסיטת אילינוי, את הדפדפן המאפשר להעביר גם תמונות ברשת. פיתוח זה, שהפך מיד לסנסציה, נקרא "Mosaic". שנה לאחר מכן הקים מרק את חברת נטסקייפ (Netscape) שהדפדפן שלה הופץ בעולם כולו.
עם תוכנות הדפדוף הידידותיות התרחב השימוש ברשת העולמית ונפתח לקהל הרחב. וכך אירע שמוצר, שפיתוחו החל בשיא המתח בין שני הגושים, הפך לסמל העולם החופשי המתקדם אשר בו המדע, הידע והתקשורת פתוחים לכל.




* מלחמת העולם השניה 1939-1945, התרחשה בין "בעלות הברית" (בריטניה, ברית המועצות, צרפת וארצות הברית) לבין "מדינות הציר" (גרמניה, איטליה ויפן). המלחמה הסתיימה בניצחון בעלות הברית.
המלחמה הקרה – תקופת יחסי האיבה ששררו אחרי מלחמת העולם ה- 2 בין ארצות הברית ובעלות בריתה (הגוש המערבי, העולם החופשי) לבין ברית המועצות ובעלות בריתה (הגוש המזרחי, העולם הקומוניסטי).




טים ברנרס-לי



ריי טומלינסון



מרק אנדריסן

ביבליוגרפיה:
כותר: איך נולד האינטרנט
מחבר: זלדס, נתן
תאריך: נובמבר 2001 , גליון 19
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הערות לפריט זה: 1. ירחון מדע לצעירים
2. תכנית קרב למעורבות בחינוך
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית