הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם
ראש גדול



תקציר
על מדע טביעות האצבעות (דרמטוגליפיה) - על מועד היווצרותן ועל שכלול שיטות הזיהוי והמיון של טביעות אצבע.



טביעת אצבע כמו שלך - יש רק אחת
מחברת: פרופ' מריאסה בת-מרים כצנלסון


טביעת אצבע כמו שלך - יש רק אחת
מעולם לא היו, אין, ולא יהיו טביעות
אצבעות זהות לשני בני אדם שונים.



 

'גליפורים' לעזרת הבלשים


פקד אורן ממשטרת המחוז בחן את התמונות שעל שולחנו וחייך את חיוכו המסתורי שהיה שמור למקרים מיוחדים. מול עיניו היו מונחים צילומים מוגדלים בשחור לבן שהראו את תבנית מרקם העור בכריות האצבעות, מה שאנו מכנים 'טביעות אצבעות'. "בינגו", פלט הפקד והרים את אפרכסת הטלפון... כך יכול להתחיל כל סיפור בלשי המגלגל את העלילה מהסוף להתחלה.
התאמה בין דוגמא של טביעת אצבע שנמצאה במקום כלשהו לטביעה הנלקחת מאדם מזוהה מוכיחה שאדם זה נכח במקום בו נמצאה הטביעה. ההתאמה מהווה הוכחה משפטית ולפקד אורן מסיפור הפתיחה היתה סיבה לחייך. הוא זיהה את המבוקש ופתר תעלומה בלשית.
המדענים קוראים למדע טביעות האצבעות במונח הלועזי Dermatoglyphics הנגזר מ'עור' (Derma) ו'גלף' (Glyphe). כשכתבתי לראשונה על הנושא, פניתי למשורר נתן אלתרמן ז"ל וביקשתי שם עברי עבור מדע זה. הצעתו היתה 'גליפורים' (גלף +עור). אני קיבלתי את הרעיון, האקדמיה ללשון - עדיין לא. לשיקולם שנית. מכל מקום, מדובר בשם כולל ללימוד הרכסים והתצורות המצויים בכפות ואצבעות הידיים והרגליים שלנו.



 

טביעות אצבעותינו נקבעות בבטן אמנו


התבנית הגליפורית של האצבעות מתחילה להיווצר בעובר בשבוע השמיני להריון ונקבעת סופית בסוף החודש השלישי. לאחר מכן, במשך כל חיי הפרט, אין שינוי בתבנית טביעות האצבעות וכף היד (למעט מקרי פציעה). הדבר היחידי שמשתנה הוא הגודל העולה עם גדילת הגוף. גם חריצי כף היד, אלה המכונים 'קו החיים', 'קו השכל' ואחרים, נוצרים בחודשים השני והשלישי לחיי העובר.
מספרים שהסינים השתמשו בטביעות אצבעות לזיהוי אנשים כבר לפני אלפי שנים, אולם במערב אירופה החל ניצול הגליפורים בחקירת פשעים רק לקראת סוף המאה ה-19.
בעשור האחרון, בהתרחב הידע הגנטי, מסתייעת הרפואה בתבניות לאבחון תסמונות חריגות בעוברים ומחלות מסוימות בבני אדם. השוני במבנה ובסידור הרכסים והחריצים הוא כה רב וכה ייחודי בהופעתו, עד כי אפילו תאומים זהים אינם זהים בטביעות אצבעותיהם.



 

שכלול שיטות המיון


החוקר הידוע סר פראנסיס גלטון, אשר פיתח את שיטת הזיהוי על פי טביעות אצבע (1892) סיווג את המגוון הגליפורי העצום לשלושה טיפוסים עיקריים, אשר גם את שמותיהם העבריים תרם אלתרמן (איור 1):
1. קימורית - arch
2. לולאה - loop
3. סלילית - whorl

יש תבניות אופייניות לכל אחת מהאצבעות ואף לכף היד עצמה. יכול להיות אותו סוג תבנית לכל אחת מעשר האצבעות אצל אותו אדם, אולם לרוב מצויות על פניהן תבניות שונות. הסליליות למשל מופיעות לרוב באגודל ובקמיצה ואילו הלולאות הרדיאליות מופיעות יותר על האצבע, האמה והזרת. שימוש בטביעות אצבע של כפות הרגליים מסורבלת יותר (מסיבות טכניות) ולכן נפוץ יותר הזיהוי על פי טביעותיהן של אצבעות הידיים. עם זאת ידוע ברפואה הגנטית כי התבניות המצויות בכף הרגל ובעיקר באזור הבוהן הן גדולות ומורכבות יותר מאלה של הידיים, וגם בהן יש שינויים טיפוסיים הקשורים לתסמונות ומחלות שונות.
קיימים הבדלים נפוצים בין גברים ונשים באשר לתבניות טביעות האצבעות. הסליליות אופייניות יותר לבנים, בעוד הקימוריות מצויות יותר אצל בנות. יש גם תצורות שניתן לראות יותר באוכלוסיות מסוימות ופחות באחרות, אם כי לא ניתן לשפוט על פי פרט זה או אחר אם הוא שייך לקבוצה זו או אחרת.
מכל מקום, המחקרים הגנטיים ושכלול שיטות המיפוי ופענוח הגליפורים משמשים אמצעי עזר רב ערך בייעוץ גנטי, מאפשרים אבחון מוקדם של בעיות בתינוקות ותורמים לחקר ההתפתחות.




טביעות ידיהם ורגליהם של אל פאצ'ינו ומייקל דאגלס.


---------------------------------------
שיטות המיון הסדרתי שפיתח גלטון לסיווג טביעות אצבעות הורחבו על ידי סר אדוארד הנרי בתחילת המאה הקודמת. הטכניקות השתכללו עוד עם התפתחות המחשבים ושיפור התוכנות. היום מצויים בידי משטרות העולם השונות והאינטרפול מאגרים אדירים של טביעות אצבעות הממוינים על פי קבוצות ואפיונים, כך שבקלות ובמהירות ניתן למצוא התאמות בין הטביעות לשמות. גם הצבאות השונים מחזיקים במאגרים לצורכי זיהוי. לאף.בי.איי יש עשרות מיליוני טביעות של חיילים, עובדי מדינה, ולהבדיל - של עבריינים וחשודים שונים. התקשורת בין גורמי הביטחון השונים מאפשרת העברת מידע בין הגופים השונים בזמן קצר ביותר.
---------------------------------------

טביעות ידיו של אלברט איינשטיין:
http://www.pdc.co.il/einstein.htm
באדיבות: /http://www.dermatoglyphics.com

ביבליוגרפיה:
כותר: טביעת אצבע כמו שלך - יש רק אחת
מחברת: כצנלסון, מריאסה בת-מרים (פרופ')
תאריך: מאי 2001 , גליון 15
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הערות לפריט זה: 1. ירחון מדע לצעירים
2. תכנית קרב למעורבות בחינוך
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית