הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > גיאומורפולוגיה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי


תקציר
על עיצוב מבנה חופים, על תנאי בית הגידול בחופים השונים הקובעים את מגוון בעלי החיים והצמחים שיתקיימו בו, על בנייה והרס של החוף הסלעי, על השפעת הגאות והשפל על החוף והחיים בו, על חיגור אביוטי בחוף אכזיב ועל האדם והחוף.



החוף הסלעי : החיים בין גאות ושפל
מחברים: יואב יאיר; ד"ר רמי קליין



 

כשאוקיינוס פוגש יבשה


לאזור המפגש בין הים ליבשה אנו קוראים חוף. החופים הם מוקד משיכה לרבים מאתנו, הבאים להינפש על החול הרך או לצפות בגלי הסערה הנשברים בשצף. החופים, המושפעים מן הים ומן היבשה כאחד מהווים בית גידול חשוב עבור בעלי חיים וצמחים רבים, וכמובן עבור האדם.

גורמים רבים מעצבים את מבנה החופים באוקיינוסים, ואלו יוצרים טיפוסי חוף שונים: נהרות מביאים עמם חומרי סחף מן היבשה ויוצרים בחוף מניפות סחף רחבות ידיים; רוחות מסיעות חולות נודדים ויוצרות לאורך החוף דיונות זהובות וגדולות; הרי געש מתפרצים יוצרים בחוף סלעים געשיים ושחורים ושברי קונכיות ימיות המתלכדות עם גרגרי חול יוצרים לאורך החוף רצועה של סלעי כורכר.



 

חופי החולות והסלעים


תנאי בית הגידול בחופים השונים הם הקובעים את מגוון בעלי החיים והצמחים שיתקיימו בו. נשווה למשל את החוף החולי והסלעי: בשל פעילות הרוחות והגלים נמצאים גרגרי החול בחוף בתנועה מתמדת. בשל כך בית הגידול החולי אינו יציב דיו. נוסף לכך, בשל אחידות המבנה של החוף החולי, המורכבות שלו כבית גידול היא נמוכה. עקב כך מספר בעלי החיים המתקיימים בו מועט. לעומת זאת, בחוף הסלעי, הסלעים קבועים במקומם, הם מתקיימים לאורך זמן רב, המורכבות שלהם גבוהה ועקב כך הם שוקקים חיים. בחוף החולי מרבית החיים סמויים מעינינו ומתרחשים מתחת לפני החול, ואילו על פני החול נמצאים בעיקר קונכיות של בעלי חיים שנפלטו החוצה עם הגלים. לעומת זאת, בחוף הסלעי מתקיימים החיים על גבי הסלעים ממש מתחת לעינינו הבוחנות.



 

בנייה והרס בחוף הסלעי


בניגוד לשונית האלמוגים, אין סלעי החוף נוצרים בדרך ביולוגית, ומלבד שוליהם החיצוניים אין הם גדלים באופן משמעותי. להיפך, הסלעים מתבלים ונשחקים עם חלוף השנים וזאת עקב הגלים המתנפצים ומכים בהם בלי הרף, הגשמים היורדים בחוזקה, משב הרוחות ופעילותם הממיסה של בעלי חיים.

במקומות רבים בעולם אנו מוצאים כי סלעי החוף נוצרו על ידי התלכדות חומרים שונים. כך נוצרו סלעי הכורכר המצויים בשפע גם לאורך חופי הים-התיכון. סלעים אלה נוצרו בחופים אלה, ככל הנראה, כאשר גרגרי חול התלכדו עם שברי גיר של קונכיות ימיות - בעיקר צדפות וחלזונות.

אמנם סלעי הכורכר אינם גדלים בעצמם, אך אם נבחן את שוליהם השקועים במים, נראה כי הם עוטים רובד של שלדי בעלי חיים ימיים. זוהי התרומה הביולוגית לבניין הסלעים. הסלעים שרואות עינינו הם תוצאה של תהליכי בנייה והרס. סלעי הכורכר נוצרים בדרך פיזיקלית, בעלי חיים שונים מוסיפים להם נדבך ביולוגי, אחרים ממיסים את הסלעים בפעילותם הכימית ואת כולם שוחקים גלי הים.



 

רסס הגלים ותנועת המים


אין מקום טוב יותר מן החוף הסלעי כדי לבדוק את השפעת הגאות והשפל על מערכות החיים בים. תנועת המים ומפץ הגלים גם יחד קובעים את מקומם של בעלי החיים והצמחים ברצועת החוף הסלעית הנקראת גם רצועת הכרית.

נוהגים לחלק את הרצועה הסלעית בחוף לאזורי משנה, וזאת על פי מצבם של הסלעים יחסית למי הים. האזור העליון נקרא על-כרית, משום שהוא נמצא גבוה, מחוץ לטווח השפעתן של תנודות הגאות והשפל. אזור זה אינו מתכסה או נשטף על ידי מים כל ימות השנה, ורק רסס ימי נוחת עליו בעת שבירת הגלים. אזור זה נתון לשינויים קיצוניים - בקיץ הוא נחשף לקרינת שמש גבוהה ולטמפרטורות גבוהות ואילו בחורף הוא נרטב ממי גשמים. כשנקוות בו שלוליות מי ים קטנות, הן מתאדות במהירות, עד שנוצרות ברכות מלח קטנות.

האזור הגובל בו מתחתיו הוא אזור הכרית. אזור זה נתון להשפעת שינויי הגאות והשפל. בעת גאות הוא מתכסה במים, ואילו בעת שפל הוא נחשף לאוויר. גם באזור זה יש שינויים עונתיים קיצוניים - בקיץ מתאדים המים ומליחותם עולה, ואילו בחורף הם נמהלים במי הגשם המתוקים ומליחותם יורדת. בקיץ עולה הטמפרטורה, ובחורף היא יורדת, וההבדלים העונתיים ביניהם גדולים.

האזור התחתון ביותר נקרא אזור התת-כרית. בדומה לאזור העל-כרית, גם אזור זה נמצא מחוץ לטווח ההשפעה של הגאות והשפל, אלא שהוא מכוסה במי הים כל ימות השנה, והתנאים בו יציבים יותר.

חלוקה זו לאזורים נשמרת בכל החופים הסלעיים שברחבי הימים והאוקיינוסים בעולם. הגבולות בין האזורים נקבעים על ידי משטר הגאות והשפל המקומיים. לחלוקה זו של החוף הסלעי בהתאם לתנאים הפיזיקליים בו אנו קוראים חיגור אביוטי.

כיצד משפיע אפוא החיגור האביוטי על תפוצת היצורים החיים?



 

חיים בין גאות ושפל


החיגור האביוטי הוא הקובע את תפוצת היצורים החיים בחוף. לעומת זאת, פיזורם של בעלי החיים והצמחים בחוף נקרא החיגור הביוטי. כשאנו מבקרים בחוף הסלעי, פרושה לפנינו "מעבדה" טבעית ממש ללימוד הקשר בין אורחות החיים של יצורים לבין תנאי בית הגידול שלהם. בעזרת סקרנותנו ומעט כלי מעבדה פשוטים אנו יכולים לצעוד כמעט בכל חוף סלעי, בארץ או בכל מקום אחר בעולם, ולבחון חיגור זה. מיני בעלי החיים ישתנו מחוף לחוף, שינויי הגאות והשפל יחרתו בהם צורות שונות, אך העקרונות המכתיבים את חיגור בעלי החיים יישמרו.

פני הסלעים אינם חלקים אלא עשויים שקעים, סדקים, כוכים ומבוכים, המשמשים מקומות מסתור ליצורים רבים. לכן, גם אם על פני השטח לא נראה כמעט דבר, הרי שהתבוננות מעמיקה תוליך אותנו לעולמות חבויים של יצורים ימיים קטנים, המותאמים להפליא לאזור חייהם.



 

יום בחוף אכזיב


הסיור בחוף אכזיב מאפשר לנו לעקוב מקרוב אחר חיגור בחוף סלעי. גבוה מעל פני המים, באזור העל-כרית, חיים סרטנים קטנטנים הנקראים טחבניות. אלה נעים בזריזות על פני הסלעים. לצדם ומתחתיהם, חסרי תנועה כמעט, מתקיימים חלזונות קטנים הנקראים חופיות. החופיות נעות באטיות רבה על הסלעים וניזונות מאצות זעירות החבויות בסלע. את האצות הן מגרדות מן הסלע בעזרת לשון משוננת וחזקה.

בגבול העליון של אזור הכרית חיים סרטנים קטנים ונייחים הנקראים בלוטים. סרטנים אלה בונים בית העשוי לוחיות גיר, והם צמודים בחוזקה אל הסלע במשך כל חייהם. מתחת לחגורת הבלוטים שוכנים להם בעלי חיים רבים השייכים לחסרי החוליות: חילזון הצלחית, חילזון החד-שן, צדפת הבוצית, שושנות-ים אדומות וסרטנים שונים. הצלחית והחד-שן ניזונים מאצות קטנות שהם מגרדים מן הסלע, הבוצית מסננת מתוך מי הים חלקיקי מזון קטנטנים, שושנת-הים האדומה פורשת את זרועותיה וצדה יצורים קטנים והסרטן מפצח קונכיות בעזרת צבתותיו החזקות.

בשעה שהחופיות באזור העל-כרית צריכות להתמודד עם סכנת התייבשות, הרי שהצלחית, הבוצית ושושנת-הים באזור הכרית צריכות להתמודד עם סכנת הניתוק מן הסלע והסחיפה על ידי מי הים מחד, ועם השינויים היומיים בגובה המים מאידך. אמצעי עגינה חזקים לסלע והתאמת שעות הפעילות לשינויי הגאות והשפל הם חלק מן "הפתרונות" שסיגלו לעצמם בעלי החיים באזור הכרית.

המים הנעים כל הזמן שוחקים בהדרגה את פני הסלעים, ובמקומות רבים הם נראים כטבלות שטוחות. בשעת שפל, כשהים רגוע, אפשר ללכת בזהירות על הטבלות ולהתבונן מקרוב ביצורים החיים עליהן. הטבלות מכוסות באצות ירוקות המופיעות ומתחלפות בהתאם לעונות השנה. אצות אלה מהוות מקור מזון לבעלי חיים רבים השוכנים בתוכן.

פניהם המחוספסים של טבלות הסלעים מקורם בחלזונות הבונים עליהם שלדים שבריריים. שוליהם החיצוניים של טבלות הכורכר עשויים שלדים של בעלי חיים. אם נשבור פיסה קטנה משולי הטבלה, ניווכח במהרה כי רק חלקה הפנימי עשוי אבן כורכר. בחלקה החיצוני היא עשויה שלדי חלזונות המלוכדים יחדיו. במבוכים הרבים שבשולי הטבלה חיים יצורים רבים - תולעי זכוכית אדומות, צדפות קודחות, סרטנים קצרי בטן ועוד.

מעבר לשולי הטבלות מצוי הים הפתוח ובו אזור התת-כרית. מורדות הסלעים מגיעים לעומק של מטרים ספורים. על מנת להתבונן ולהכיר אזור זה יש להצטייד בשנורקל ובמסכה, ולעתים אף במכלי צלילה. כאן מתגלה עולם מופלא של בעלי חיים וצמחים שמכסים בצפיפות את הסלעים. בעלי החיים השליטים על הסלעים הם ספוגים, איצטלנים, חיטחבים, הידרתים, שושנות-ים ואף אלמוגים. לעתים קרובות מופיעים היצורים זה בצד זה ויוצרים פסיפס צבעוני ועשיר. במים הפתוחים שבאזור התת-כרית שוחים בעלי חיים גדולים יותר כמו, למשל, תמנונים ודגים.



 

האדם והחוף


פעילות רבה מתרחשת באזור החופים: נופש, דיג ובניית נמלים ומעגני סירות. עקב הנגישות החופשית והקלה לאזורי חופים הם חשופים לסכנות רבות. עקב כך נחשפים החופים לזיהומי נפט, להזרמת שפכים, לזיהום דשנים מחקלאות, לזיהום כימי-תעשייתי ממפעלים ועוד. זיהום חופים נגרם פעמים רבות גם על ידי נופשים המשאירים בחוף פסולת בכמות רבה.

תהליכי בנייה באזורי החופים נעשים לעתים קרובות בצורה בלתי מבוקרת, והדבר פוגע בחופים וביצורים המתקיימים בהם. אחת הדוגמאות לכך היא בנייה של מרינות בחוף. הדבר כרוך בבנייה של מזח גדול הסוגר מרינה שמיועדת לעגינת סירות. תכניות הפיתוח של מרינות כוללות בדרך כלל גם ייבוש קטע מן החוף והקמת דירות מגורים ובתי עסק לאורכו.

בניית המרינה עלולה במקרים רבים לגרום לנזקים רבים, ויש לבדוק היטב היכן רצוי לבנות אותה ומה יהיו ממדיה. אחד הנזקים העיקריים העלולים להיגרם הוא שינוי משטרי הזרימה לאורך החוף. שינוי כזה עלול לפגוע בגיוס צאצאים חדשים של בעלי חיים אל החוף ולהשפיע על יכולת התזונה שלהם.

בנוסף עלולים להיגרם נזקים לבעלי החיים בחוף מזיהום שמקורו בחומרים רעילים המשמשים לאחזקת הספינות העוגנות במרינה. אחד החומרים האלה הוא צבע מגן המשמש לצביעת תחתית הסירות ומונע התיישבות של בעלי חיים עליהן (כמו, למשל, בלוטי-ים).

כל פעילות המתבצעת באזור החוף צריכה להיעשות באופן מבוקר, תוך מחשבה על צרכי הסביבה ועל היצורים החיים המתקיימים בה.



אל האסופה מסע במרחבי כדור הארץ : פרקים נבחרים בגאוגרפיה פיזית3

ביבליוגרפיה:
כותר: החוף הסלעי : החיים בין גאות ושפל
שם  התקליטור: רוח ים : מאגר מידע מתוקשב להכרת מערכות האטמוספירה וההידרוספירה
מחברים: יאיר, יואב ; קליין, רמי (ד"ר)
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. התכנית פותחה בשיתוף אוניברסיטת תל-אביב. בית הספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי - מדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית