הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > רבייה והתפתחות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתאוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי


תקציר
אמצעים למעקב אחר התפתחות העובר - אולטרה-סאונד, בדיקות מי שפיר וסיסי שליה.



אמצעים למעקב אחר התפתחות העובר
מחברת: ד"ר סמדר רייספלד



 

לראות את הנולד


במשך תשעה חודשים חבוי עובר האדם ברחם אמו. הוא גדל ומתפתח, נסתר מהעין. לו רק אפשר היה להציץ בו, לבדוק אותו! אמנם רוב העוברים מתפתחים היטב ברחם, אך לעתים חל קלקול בשרשרת האירועים העדינה של התפתחותו, וישנן גם מחלות המועברות לעובר בתורשה (מהורים לצאצאים). כדי לבחון את העובר בעודו ברחם, פותחו אמצעים טכנולוגיים המאפשרים לעקוב אחר התפתחותו ואחר החומר התורשתי שלו.
מה התועלת בגילוי מוקדם של פגמים בעובר? כיום במקרים שהפגמים חמורים, ההריון מופסק, וכך נמנע סבל רב מהתינוק וממשפחתו. בעתיד מתכוונים הרופאים גם להתערב ולתקן את הפגמים כבר בתחילת ההתפתחות.



 

אולטרא-סאונד - גלים על-קוליים


ישנם בעלי חיים שמטילים ביצים שקופות, וכך אפשר לצפות בעובר המתפתח בתוכן כמו בסרט. עוברים של בני אדם מתפתחים בתוך גופה של האם, ואימהות כידוע אינן שקופות. מה עושים? לשם כך פותח מכשיר האולטרה-סאונד.

מכשיר זה משדר גלי קול לעבר העובר. הגלים פוגעים בעובר וחוזרים אל המכשיר. הגלים החוזרים דומים להד שאנו שומעים במערה או בחדר ריק: אנו משמיעים קול, גלי הקול שפוגעים בקירות החדר חוזרים אל אוזנינו, ואנו שומעים הד. את גלי הקול הנשלחים אל העובר איננו יכולים לשמוע (ולכן הם נקראים גלים על-קוליים - אולטרה-סאונד). ה"הד" שחוזר מן העובר נהפך על ידי המכשיר לאותות חשמליים, ואלה מעובדים לתמונה שאנו יכולים לראות.

גלי הקול של האולטרה-סאונד חלשים מאוד, ולכן הם אינם מזיקים אפילו לעובר קטנטן ושברירי. בעזרת האולטרה-סאונד אפשר לעקוב אחר התפתחותו של העובר ולבדוק את תקינות איבריו ואת מיקומו ברחם.



 

בדיקות מי שפיר וסיסי שליה


הכרומוזומים הם גופיפים המצויים בכל אחד מהתאים שלנו, והם אלה שמכילים את החומר התורשתי של העובר, כלומר את כל התכונות שקיבל מהוריו. כאשר נוצר פגם באחד הכרומוזומים או כשהמידע התורשתי שקיבל העובר כולל מידע למחלות - עלול להיווצר אדם שסובל מעיוותים, מפגמים או ממחלות קשות.
אם יהיו ברשותנו כמה תאים של העובר, נוכל לדעת מה צופנים בחובם הכרומוזומים שלו. אבל איך נשיג תאים כאלה?
הדרך המקובלת ביותר לכך היא באמצעות בדיקת מי השפיר. העובר המתפתח עטוף בקרום שנקרא "שפיר". בתוך הקרום מצוי נוזל - מי השפיר - שבתוכו צף העובר (מידע נוסף בפריט איפה העובר?, עוברים בתוך הגוף). תאים שמתקלפים מהעובר שטים סביבו בתוך מי השפיר. כדי להשיג אותם מחדירים מחט דקה דרך בטן האישה אל תוך חלל הרחם ושואבים מעט ממי השפיר, שמכילים גם מעט תאי עובר.

על ידי צפייה במיקרוסקופ ואמצעים נוספים אפשר לבחון את תקינות החומר התורשתי שבתאי העובר. אפשר לאתר בעיות שונות בעובר כמו, למשל, תסמונת דאון או ציסטיק פיברוזיס. על ידי הבדיקה, אפשר גם לדעת בוודאות את הזוויג של העובר - האם הוא בן או בת?
דרך מקובלת נוספת להשיג תאים עובריים לבדיקה היא על ידי לקיחת דגימה של סיסי שליה - אלה הן שלוחות של השליה, שהעובר מחובר אליה.
מידע נוסף בפריט התפתחות העובר, זכר או נקבה?.

כדי לחדור אל מי השפיר ואל סיסי השליה בלי לפגוע בעובר, נעזרים במהלך הבדיקה במכשיר האולטרא-סאונד.

ביבליוגרפיה:
כותר: אמצעים למעקב אחר התפתחות העובר
שם  התקליטור: מעגל החיים : התבגרות, חיזור ורבייה
מחברת: רייספלד, סמדר (ד"ר)
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות: 1. התכנית פותחה בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב. בית הספר לחינוך. המרכז הטכנולוגי חינוכי - מדע וטכנולוגיה לחטיבות הביניים.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית