הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > שליטים וממלכות בארץ-ישראלעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > היסטוריה במבט רב-תחומי > היסטוריה וארכיאולוגיהעמוד הבית > ישראל (חדש) > חבלי ארץ, אתרים ומסלולי טיול > מישור החוף > השרוןעמוד הבית > ישראל (חדש) > אקולוגיה ואיכות הסביבה > שימור > שמורות טבע וגנים לאומייםעמוד הבית > ישראל (חדש) > היסטוריה > שליטים וממלכות בארץ ישראל
הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים. מחלקת ההסברה


תקציר
על ההיסטוריה של היישוב העתיק - אפולוניה.



אפולוניה
מחברת: מזי מגנאג'י


* "... באותו הזמן היו בידי היהודים ערים אלו של הסורים, והאדומים והפיניקים על שפת הים: מגדל סטרטון, אפולוניה, יפו..." (יוסף בן מתתיהו, קדמוניות היהודים)

בראש הצוק העשוי כורכר, המתנשא כחומה ניצבת מול הים, מעל מפרץ טבעי קטן, התיישבו בני האדם לפני כ-2,500 שנה... אז גם החלו קורותיה המרתקים של אפולוניה, השוכנת לחופה של העיר הרצליה. החפיר, הוילה הרומית, החומה, בורות המים, חדר האוכל, החדר השרוף ומגדל העוז – עומדים דוממים בין ההריסות המשוקמות ומספרים כל אחד בתורו, כל אחד בתקופתו, את התלאות, הייסורים וגם את הימים המרגשים אותם ראה הצוק הזקוף שנה אחר שנה, שליט אחר שליט...
הפיניקים היו כאן קודם.דו את היישוב הראשון בסוף המאה השישית לפני הספירה וקראו לו ארשוף על שם אחד מאליהם החשובים – אל המלחמה והסערה. הים היה להם לחבר, והם שלו ממנו חלזונות (מהם הפיקו את צבע הארגמן), והשתמשו במפרץ הטבעי כמעגן לאניות אשר סחרו עם העולם היווני. אחר כך (בתקופה ההלניסטית) הגיעו היוונים שזיהו את רשף עם האל היווני אפולו וכינו את העיר אפולוניה. תורו של המלך החשמונאי, אלכסנדר ינאי, הגיע בשנת 80 לספירה. ההיסטוריון יוסף בן מתיתיהו מונה את אפולוניה ברשימת ערי החוף של ממלכת ינאי. בתקופה הרומית, התפתח המקום והפך לעיר של ממש. אולם רק בתקופה הביזאנטית, הגיע אפולוניה לשיא פריחתה והפכה לעיר הנמל של דרום השרון. היו בה גיתות ובתי בד לעיבוד תוצרת חקלאית ותעשיית זכוכית מפותחת. בתקופה המוסלמית הקדומה, נכבשה העיר על ידי המוסלמים שכינו את העיר ארסוף והקיפו אותה בחומה, כדי להתגונן מפני התקפות הצי הביזאנטי. אך ללא הועיל, ובאביב 1,101 הצליח המלך הצלבני, בעזרת צי אניות מגנואה, להכניע את העיר. הצלבנים קראו לה ארסור והיא הפכה לבירת האזור. באביב 1265 עלה על ארסור, בראש צבא גדול וחזק, הסולטאן הממלוכי בייברס ולאחר קרב של 40 יום נכבשה העיר והמבצע נשרף.
הממלוכים הקימו כאן משלט צבאי, שנעזב לאחר זמן מה, ומאז לא נושב המקום עוד... מחוז מרכז של הרשות השיב את החיים למקום ובמהלך השנה האחרונה נערכו כאן, בשיתוף עיריית הרצליה ובהובלתו של מנהל הגן הלאומי יוחנן חגי (שהיה סגן מנהל החפירות שנערכו במקום על ידי משלחת המכון לארכיאולוגיה של אוניברסיטת תל אביב) עבודות פיתוח רבות כדי להכשיר את המקום לביקורי קהל.
בפסח 2002 חנכו מנכ"ל רשות הטבע והגנים וראש עירית הרצליה את העיר מחדש וגן לאומי אפולוניה הצטרף ל-56 האתרים קולטי קהל אותם מפעילה הרשות בכל רחבי הארץ.

ביבליוגרפיה:
כותר: אפולוניה
מחברת: מגנאג'י, מזי
שם  הפרוספקט: הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים
הוצאה לאור: הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים. מחלקת ההסברה
הערות: 1. מפרסומי מחלקת ההסברה.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית