הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > אסטרונומיה [מדעי החלל] > חלליות ומשימות חקרעמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > בעלי חיים > חיידקים, וירוסים
ראש גדול



תקציר
על פרוייקט ניסיוני ליצור חיידקי אנטיביוטיקה בחלל.



חיידקים במסלול ההקפה
מחבר: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי


האם יוקם בעתיד מפעל לייצור תרופות אנטיביוטיות בחלל?


 

הניסוי הצליח


מחקרים חדשים, בכללם פרוייקט ניסיוני לייצור חיידקי אנטיביוטיקה בחלל, הניבו תוצאות טובות בתרביות הגידול החללי. המדענים סיימו לפענח וללמוד את פרטי ומסקנות הניסוי שנערך ב-1998 במשימת הטיסה של ג'ון גלן לחלל על המעבורת דיסקברי. עתה הם מתכננים שלבים נוספים לבחינת האפשרויות לגידול בקטריות במצב של היעדר כבידה. ניסויים אלה מיועדים להיערך על תחנת החלל הבינלאומית הנבנית עתה.



תמונה ממוחשבת של תחנת החלל הבינלאומית, המראה את מעבדת המחקר המודולורית בה ייערכו ניסויים רבים ומגוונים במצבים של היעדר כבידה.


 

מה קורה בעת ריחוף חסר משקל במסלול היקפי?


בטיסת גלן, המכונה (STS-95), נבחנו, בין השאר, תהליכי הזדקנות הגוף והידלדלות כמות הסידן בעצמות במצבים של כבידה מינימלית, או היעדר כבידה. משימה זו קיבלה פרסום רב. אולם המעבורת נשאה עמה גם ציוד מעבדה לבחינת השפעות היעדר הכבידה על מגוון תהליכים ביולוגיים ופיזיקליים. המחקר המיקרוגרביטציוני (כבידה מינימלית) של נאסא כלל גם ניסויים כגון להבות בחלל. המדענים צופים שקרוב היום בו יחלו גורמים מסחריים להיות מעורבים באפשרויות הטמונות בחלל, החל ממנועי בעירה פנימית וכלה בתחום הרפואה.



 

צעדים ראשונים - לכולם כדאי להיות שם


ניסויים ראשונים בגידול בקטריות בתנאי חלל כבר נערך בשנת 1996. הניסוי תוכנן על ידי שתי חברות לייצור תרופות אנטיביוטיות ובוצע בשתי טיסות חלל באותה שנה (STS-77, STS-80), אשר על סיפונן גודלו מושבות של חיידקים במבחנות.
נאסא מעודדת כיוון זה של מחקר ואף ייסדה את מרכז החלל למסחר (CSC). גוף זה מאגד לצד סוכנות החלל גם גורמים ממשלתיים, אקדמיים ותעשייתיים. המטרה היא להוכיח כי לכולם כדאי ליטול חלק בקידום חקר החלל. טיסת STS-95 קידמה את תחום המחקר של גידול אורגניזמים בחלל צעד נוסף קדימה.



 

עסק טוב


צריכת האנטיביוטיקה השנתית בעולם מוערכת בעשרה מיליארד דולר. החוקרים מקווים לזהות ולחקות את תנאי הניסוי המוצלחים בחלל, שהוכחו כיעילים, לגידול הרכיבים המיקרוביולוגיים המצויים בתרופות. כך, מקווים, יוכלו לשפר את תהליכי ייצור התרופות האנטיביוטיות על כדור הארץ ולהוזיל את מחירן.



Closeup of mixed bacteries. credit: Tina (Weatherby) Carvalho



למתעניינים: http://spacescience.com/headlines/y2000/ast25aug_1m.htm?list

ביבליוגרפיה:
כותר: חיידקים במסלול ההקפה
מחבר: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
תאריך: אוקטובר 2000 , גליון 8
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הערות לפריט זה: 1. ירחון מדע לצעירים
2. תוכנית קרב למעורבות בחינוך
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית