הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > רפואה וקידום הבריאותעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > המערכת ההורמונלית
מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!


תקציר
על התופעה השכיחה של גידולים שפירים המתפתחים בתוך הרחם ונקראים שרירני-רחם (מיומות), ועל הטיפול בהם.



המיומה
מחבר: פרופ' יונה תדיר


גידולים שפירים, המתפתחים בתוך הרחם ונקראים שרירני-רחם (מיומות), הם תופעה שכיחה בקרב נשים.

בבית-החולים "רמת-מרפא" בפתח-תקווה, פועל מרכז ארצי לטיפול בשרירני-רחם ובדימומי-רחם. במרכז מיושמות כל שיטות הטיפול הקיימות בתחום, ביניהן טיפולים הנעזרים בטכנולוגיות הכי מתקדמות, ושיטות של רפואה משלימה, כגון: דיקור סיני ועוד. כיצד אפוא מאתרים את הגידולים השפירים האלה, ומהם הטיפולים המקובלים?


 

מהי מיומה?


שרירני-רחם, המוכרים בשם מיומות, הם גידולים שפירים, המתפתחים בתוך הרחם, בשל סיבות שאינן ידועות. אצל אחת מכל שלוש נשים, בממוצע, בגיל 30-50, יתגלה שרירן-רחם.



 

האם ישנם סימנים המעידים על קיומו של שרירן ברחם?


במקרים רבים יתגלה השרירן בעקבות תלונת האישה על דימומים, כאבים, או תכיפות במתן שתן; אולם שרירן-הרחם יכול לגדול גם בלא כל סימני אזהרה, והוא מתגלה רק בבדיקה.



 

כיצד מאבחנים את שרירן הרחם?


את גודל השרירנים ואת מיקומם ניתן לאבחן באמצעות מכשירי ההדמיה המקובלים, כגון אולטרה-סאונד, תהודה מגנטית (MRI) ועוד.



 

מהן שיטות הטיפול במיומה?


ההחלטה על הטיפול המתאים קשורה בכמה גורמים ובהערכה רפואית מתאימה; כל מקרה נבדק לגופו - מספר השרירנים הנמצאים ברחם, גודלם, מיקומם, גיל האישה ועוד. בהקשר זה גם נשקלת האפשרות לכריתת הרחם כולו - בהתחשב בתוכניות הילודה של האישה - ולעתים גם עקב מגבלות טכניות, שבעטיין אי אפשר להפריד את המיומות מהרחם. ברוב המקרים דרושה התערבות טיפולית-כירורגית באמצעים מתקדמים, להוציא את המיומה או להקטינה. הטיפול הכירורגי ה"קלסי" במיומות מתבצע, זה שנים בגישה רגילה של פתיחת בטן. בשנים האחרונות פותחו כמה גישות טיפוליות חדישות, שחלקן מבטלות את הצורך בניתוח, אך מחייבות שימוש בציוד מיוחד, ומצריכות מיומנות מקצועית מיוחדת. בין השיטות החדשות: ניתוחים זעיר-פולשניים, שבהם מנתקים את המיומה מהרחם ומוציאים אותה אל מחוץ לגוף, מבעד לנקבים זעירים (בדופן הבטן) או דרך הנרתיק, בלא כל חתך. בשיטה זו האישה משתחררת לביתה לאחר שעות מספר, והחלמתה, ברוב המקרים, קלה ומהירה. שיטה נוספת: צנתור של כלי הדם, שחוסם את הספקת הדם למיומה, וגורם נסיגה הדרגתית בגודלה. גם שיטה זו מחייבת שימוש בציוד ייחודי, והיא מבוצעת על-ידי מומחה לרדיולוגיה פולשנית.



 

האם אפשר להסתייע ברפואה משלימה?


קיימים דיווחים על הצלחות של טיפול באמצעות דיקור סיני, ושל שיטות ברפואה המשלימה. ניתן לנסות דרכים אלו, על תנאי שהן נבחנות לפי קריטריונים רפואיים מדויקים. בתחום זה, טיפולים אלה עדיין נחשבים ניסיוניים, והם מצריכים פיקוח ובקרה.




* פרופ' יונה תדיר, מנהל בית-החולים "רמת מרפא" ומומחה בגינקולוגיה ומיילדות.

ביבליוגרפיה:
כותר: המיומה
מחבר: תדיר, יונה (פרופ')
תאריך: דצמבר 2001 , גליון 101
שם כתב העת: מכביתון : להרגיש טוב, להיות בריא!
הוצאה לאור: מכבי שירותי בריאות
הערות לפריט זה: 1. פרופ' יונה תדיר, מנהל בית החולים ''רמת מרפא'' ומומחה בגינקולוגיה ומיילדות.

הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית