הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > תחבורהעמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > אנרגיות חלופיות
מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה


תקציר
איסלנד מפתחת תוכנית לביטול תלותה באנרגיה פחמימנית. היא מתכננת להגביר את השימוש באנרגיה הידרו-אלקטרית ובתאי דלק, ולעבור לשימוש בתאי דלק לתחבורה - "כלכלה מבוססת מימן". הסכם קיוטו מאיים לחנוק את כלכלת המדינה.



איסלנד מפתחת "כלכלת מימן" שתבטל את תלותה בדלק פחמני
מחברת: ורדה מור


איסלנד מקדמת פתרון רדיקאלי למה שהיא מכנה "דילמת קיוטו", ומפתחת תוכנית לביטול תלותה באנרגיה פחמימנית. המדינה הצפונית, שהיא אחת המדינות המתועשות הנקיות ביותר בעולם, מתקשה לאשרר את הסכם קיוטו המחודש מנימוקים דומים לאלו שגרמו לנשיא ארה"ב, יצרנית הפליטות הגדולה בעולם, לסגת מההסכם.

איסלנד מפיקה 67% מהאנרגיה שלה ממקורות בלתי מזהמים (אנרגיה גיאו-תרמית ואנרגיה הידרואלקטרית), ומייצרת רק 0.05% מהפליטות הגלובאליות של פחמן דו חמצני. לדברי השרה לאיכות הסביבה, סיב פרידלייסדוטיר, מאיים הסכם קיוטו לחנוק את כלכלת המדינה. הקמתו המתוכננת של מפעל אלומיניום מוטלת בספק משום שהמפעל צפוי להגדיל ב- 20% את פליטות הפחמן הדו-חמצני, לעומת 10% המותרים לפי ההסכם.

איסלנד מתכננת להגביר את השימוש באנרגיה הידרו-אלקטרית ובתאי דלק, ולעבור במהלך 20 השנים הבאות לשימוש בתאי דלק לתחבורה. הרעיון לעבור ל"כלכלה מבוססת מימן" נולד במוחו של בראגי ארנסון, פרופ' לכימיה שהבין לאחר משבר האנרגיה של שנות ה- 70 שלאיסלנד יש היכולת להפיק כמויות גדולות של מימן באמצעות חשמל זול.

באותה עת הייתה עלות השימוש במימן גבוהה פי 2 ויותר מעלות השימוש בדלק, ועם ירידת מחירי הנפט בשנות ה- 80 נגנזה תוכניתו. עם פיתוח טכנולוגיית תאי הדלק ועליית מחירי הנפט בשנות ה- 90, שבה ממשלת איסלנד להתעניין בתוכנית המהפכנית.

"דיימלר קרייזלר" ו"רויאל דאטש/של" הקימו עם האיחוד האירופי קונסורציום שישקיע 6.4 מיליון דולר בהפיכת האוטובוסים של ריקיאביק, הבירה, לצי כלי רכב המונעים בתאי דלק. החברות מבקשות למצוא פתרון להספקת המימן ע"י הקמת תשתית חדשה, מבלי להגדיל את עלויות התדלוק. פרופ' ארנסון מציע להשתמש במימן ובמקור פחמימני על מנת ליצור מתנול שיניע את מערכות תאי דלק, ולהמשיך ולהשתמש בתשתית ההולכה והתדלוק הקיימת לדלק נוזלי.

המקור הפחמימני יכול להיות פחמן דו חמצני שנאסף מפליטות מפעלי פלדה מקומיים. "אם נצליח להגיע לייצור תעשייתי נוכל לשכוח מהסכם קיוטו", אמר ארנסן. הצעד הבא יהיה להסב את מנועי סירות הדיג באיסלנד מסולר לתאי דלק מונעים במתנול. הסבת צי הדיג לשימוש במתנול תביא קץ ל"דילמת קיוטו" ותשחרר את איסלנד מתלות בנפט אופ"ק.
(WSJ, 26.7.01)

ביבליוגרפיה:
כותר: איסלנד מפתחת "כלכלת מימן" שתבטל את תלותה בדלק פחמני
מחברת: מור, ורדה
תאריך: אוקטובר 2001 , גליון 287
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה: 1. מקור :WSJ,Wall Street Journal, 26.7.01
2. ורדה מור היא עורכת החומר
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית