הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > כלכלה וניהולעמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > אנרגיהעמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > אנרגיות חלופיות
מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה


תקציר
קטאר מתכוונת להפוך למובילה בעולם בשימוש בטכנולוגית גל"ן (GTL - Gas to Liquid) לייצור דלק נקי. לסוגי דלק נקיים מאוד שמיוצרים בטכנולוגית גל"ן פוטנציאל לחסכון משמעותי נוסף בהוצאות הייצור, לעומת דלק שמופק מנפט גולמי בזיקוק קונבנציונאלי.



קטאר תהפוך למרכז עולמי לייצור דלק בטכנולוגית גל"ן
מחברת: ורדה מור


קטאר מתכוונת להפוך למובילה בעולם בשימוש בטכנולוגית גל"ן (GTL - Gas to Liquid) לייצור דלק נקי. פרויקט גל"ן ראשון שנמצא בשלבי ביצוע ו- 4 פרויקטים נוספים שנמצאים בשלבי תכנון, צפויים לנצל את עתודות הגז הגדולות של קטאר בשדה "צפון" לייצור 425 אלף ח/י דלק סינתטי נקי מאוד.

מומחים הטילו ספק בכדאיות הכלכלית של טכנולוגיית הגל"ן, אולם לפי אומדני עלויות שפורסמו לאחרונה, מתקן גל"ן שמייצר יותר מ- 50 אלף ח/י דלק סינתטי יהיה רווחי במחירי הנפט הנוכחיים. התפתחות הטכנולוגיה מבטיחה שתהליך הגל"ן יהיה תחרותי גם אם ירדו מחירי הנפט. לסוגי דלק נקיים מאוד שמיוצרים בטכנולוגית גל"ן פוטנציאל לחסכון משמעותי נוסף בהוצאות הייצור, לעומת דלק שמופק מנפט גולמי בזיקוק קונבנציונאלי, אמר לארי ווייק, סגן נשיא לפיתוח עסקי בחברת "סינטרוליאום", בוועידת הגל"ן שהתקיימה ביוני בלונדון.

עם ירידת ההשקעה במתקני הייצור לפחות מ- 20 אלף דולר להפקת 1 חבית דלק סינתטי, לא ניתן להתעלם מהיתרון התחרותי של טכנולוגיית הגל"ן, גם אם יצנחו מחירי נפט ל- 15 דולר לחבית, אמר ווייק. הוא ציין שעלויות הייצור של חבית דלק סינתטי יסתכמו ב- 14.35 דולר לחבית, אם ההשקעה בכושר יצור של 1 חבית ליום תגיע ל- 20 אלף דולר, לעומת עלות יצור של 19.56 דולר לחבית בזיקוק קונבנציונאלי.

"התחשיב אינו כולל את היתרון שמציעה הטכנולוגיה בתחום איכות הסביבה, שנאמד ב- 40%", אמר ווייק. הדלקים המיוצרים בטכנולוגיית גל"ן עומדים בתקני איכות הסביבה המחמירים של אירופה וארה"ב. תעשיית הזיקוק תצטרך להשקיע סכומים עצומים בהתאמת המתקנים לתקנים החדשים, ועלויות הייצור צפויות לגדול ל- 23.76 דולר לחבית, לפי אומדן של המכון האמריקאי לנפט (API).

פרויקט הגל"ן הראשון של קטאר נמצא בשלבי תכנון הנדסי מתקדמים, לאחר שהשותפות, "קטאר פטרוליום" (51%) ו"סאסול" הדרום אפריקאית (49%), חתמו בתחילת יולי על הסכם להקמת המפעל באזור התעשייה בראס לאפאן. השותפות ישקיעו 800 מיליון דולר במפעל שייצר 33,750 ח/י דלק באיכות גבוהה.

המפעל, שינצל את הטכנולוגיה של "סאסול", מתוכנן להתחיל בייצור ב- 2005 ולעבד 330 מיליון רגל מעוקבת גז טבעי ביום, שיוזרמו אליו משדה "צפון". כ- 75% מהתפוקה (24 אלף ח/י) יהיו דלק לתחבורה כמעט ללא גופרית, עם מספר צטאן גבוה ותכולה נמוכה של ארומטים בסולר. בנוסף ייצר המפעל 9 אלף ח/י נפט ו- 1 אלף ח/י גפ"ם.

"קטאר פטרוליום" חתמה באמצע יוני על מזכר כוונות עם "אקסון-מוביל" לעריכת סקר היתכנות להקמת מפעל גל"ן, שכושרו 80 אלף ח/י. בהודעה משותפת של שתי החברות נמסר שהסקר יבדוק כיצד ניתן להשתמש בטכנולוגיית הגל"ן של "אקסון" לניצול מקסימלי של עתודות הגז של שדה "צפון".

החברה הקנדית "אייבנהו" השלימה סקר היתכנות להקמת מפעל גל"ן שכושרו 156 אלף ח/י, בשני שלבים (78 אלף ח/י כ"א). חברת הנפט הקטארית החליטה לדלג על חתימת הסכם כוונות, ולפתוח במו"מ עם החברה הקנדית, המחזיקה בזיכיון של "סינטרוליאום".

"קטאר פטרוליום" פנתה ל"קונוקו" לביצוע פרויקט שכושרו 80 אלף ח/י. הייחוד בפרויקט זה, לפי דיווח MEES הוא תשלובת אולפינים שתוקם בסמוך למתקן ותשתמש בגז כחומר זינה לייצור מוצרים פטרוכימיים. הפרויקט החמישי שמתכננת קטאר יוקם בשותפות עם "של". יפאן הביעה עניין במימון פרויקטים של גל"ן בקטאר, בגלל החמרת התקנים לסולר שצפויה שם.
(MEES, 13.8.01)

ביבליוגרפיה:
כותר: קטאר תהפוך למרכז עולמי לייצור דלק בטכנולוגית גל"ן
מחברת: מור, ורדה
תאריך: אוקטובר 2001 , גליון 287
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה: 1. מקור : MEES, Middle East Economic Survey, 13.8.01
2. ורדה מור היא עורכת החומר
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית