הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > דתותעמוד הבית > מדינת ישראל > אוכלוסייה וחברה > מגזרים ותרבויות
טבע הדברים : החברה לחקר האדם והסובב בע''מ



תקציר
על אמונתם של הבהאים ואורח חייהם, על הקשר שלהם לישראל, על מקדשם והגנים הסובבים אותו.



הבהאים: ההבטחה לשלום עולמי


"כדור הארץ הוא אך ארץ אחת ובני האדם תושביה. לאורך תהליך בלתי נמנע נשברות החומות המסורתיות של גזע, מעמד, אמונות ואומות. תהליך זה יוליד בבוא העת, ציוויליזציה אוניברסלית." כך אמר בהא-אללה, שייסד את הדת הבהאית במאה ה- 19. בהא-אללה נחשב בעיני מאמיניו כאחרון בשורה מתמשכת של שליחי אלוהים, הכוללת את אברהם, משה, זרטוסטרא, קרישנה, בודהה, ישו ומוחמד.

קהילת הבהאים הבינלאומית מונה למעלה מחמישה מיליון חברים בני יותר מאלפיים מקורות אתניים שונים, המתגוררים בכ- 230 ארצות ושטחי חסות. הדת הבהאית, שהיא הדת הצעירה ביותר בעולם, היא דת מונותאיסטית עצמאית; לחבריה יש כתבי קודש וחוקים עצמאיים המתורגמים ליותר מ- 800 שפות, לוח שנה וטקסים משלהם.

הבהאים מאמינים באל אחד, המחנך את הגזע האנושי באמצעות שורה של נביאים, שהופיעו לאורך כל ההיסטוריה, וימשיכו להופיע. על-פי תפיסתם, מאחר שמקורן של כל הדתות הוא אלוהי, הן כולן שוות וצודקות אך צמחו בהתאם לצורכי התקופה. לכן הדת הבהאית אינה עומדת בסתירה לדתות אחרות אלא ממשיכה אותן בהתאם להתפתחות החברה האנושית; גם המדע אינו עומד בסתירה לדת. להיפך. ההתקדמות הטכנולוגית והמדעית שהפכה את העולם לקטן יותר, מקרבת את כינונה של חברה אוניברסלית.

כדי להיות בהאי אין צורך בטקס דתי מיוחד; צריך רק להאמין בעיקרי הדת ולהשתייך לקהילה הבהאית המקומית. הבהאים מקבלים אל שורותיהם את כל בני הדתות והגזעים, שכן גזענות היא בעיניהם המחסום העיקרי לשלום. מאחר שהבהאים התחייבו לא לעסוק בפעילות מיסיונרית בישראל, אין ככל הידוע, אזרחים ישראלים בהאים.

הקשר של הבהאים לישראל נוצר בתקופת השלטון התורכי. כשבהא-אללה (כינויו של מירזה חוסיין עלי, שמשמעותו "זוהר האל") הוגלה מארץ מולדתו, אירן, בשל הטפותיו הדתיות, שהמנהיגות האסלמית הקנאית שם החשיבה לכפירה. בשנת 1868, לאחר 15 שנות גלות בבגדד ובתורכיה, הגלתה הממשלה התורכית את בהא-אללה לעכו ביחד עם משפחתו וקבוצת מאמינים. הוא הוחזק במאסר במצודת עכו במשך יותר משנתיים, ולאחר מכן חי במעצר בית בין חומות העיר העתיקה. בזמן גלותו בעכו היה בהא- אללה עסוק בכתיבת ספרי היסוד של הדת הבהאית. בעוד שמבשר הדת הבהאית, הבאב (מירזה עלי מוחמד, שהוצא להורג בשנת 1850) פיתח את תורתו בהתאם לצרכים של החברה האסלאמית, הפך בהא אללה את תורתו לאוניברסלית במטרה לאחד את האנשים בעולם, ונתן לה אופי מוסרי ומעשי מובהק שהוציא את עדתו מכלל האסלאם.

בשנותיו האחרונות קיבל בהא-אללה חופש תנועה יחסי, והוא ביקר בחיפה מספר פעמים. באחד מביקוריו עמד בהא-אללה על הכרמל והצביע בפני בנו, עבאס אפנדי (המכונה "עבדול בהא" – עבד הזוהר), על האתר המדויק שבו יש לבנות את מקדש הבאב, וקבע שאת המרכז הרוחני והאדמיניסטרטיבי העולמי צריך לבנות על הכרמל.

בשנת 1892 נפטר בהא-אללה ונקבר במקדש ליד ביתו האחרון בבהג'י, כשני קילומטרים צפונית לעכו. קברו נחשב המקום הקדוש ביותר בעולם עבור הבהאים. בנו שהמשיך את דרכו, הטמין בשנת 1909 את שרידיו של הבאב באחוזת קבר על הכרמל. מעליה נבנה מאוחר יותר המקדש עם כיפת הזהב, שהפך לאחד מסימני ההיכר הידועים ביותר של חיפה. המבנה עשוי שיש איטלקי, קירותיו בנויים אבן מגולפת, והעמודים עשויים גרניט ורודה. 12,000 הרעפונים שמחפים את הכיפה, מצופים בזיגוג זהב מותך.

מקדש הבאב, כמו שאר המקדשים הבהאיים ברחבי העולם, מוקף בגן מטופח להפליא, המעוצב בצורות גיאומטריות. הדת הבהאית מקנה השיבות רבה לטבע ולסביבה, ותיאורים שניתנו בכתבי הקודש שלה לאהבה ולדת הם אנלוגיים לטבע. אחת הסיבות לכך שהבהאים מקדישים תשומת לב רבה כל-כך לסביבה, היא האמונה שבאמצעות יופיה הם יצליחו להשפיע על הנפש.

הגנים הבהאיים בחיפה ובעכו מתוכננים כמסגרות שנועדו לתת הרגשה של רוגע למקומות הקדושים אותם הם מקיפים. הגנים מורחבים מדי פעם, ובשנים האחרונות החלה בנייתם של תשעה גנים מדורגים המובילים ממרגלות הר הכרמל למקדש הבאב, ועוד סדרה של תשעה גנים דומים היורדים מרכס ההר. עיצוב הדגם לגנים המדורגים הללו הוכן על-ידי פריבורז סהבה, האדריכל של בית התפילה הבהאי המפורסם בניו-דלהי, הבנוי בצורת לוטוס (פרה הלוטוס מייצג בתרבות ההודית דווקא את ההתגלות האלוהית, והוא גם סמל עתיק לטוהר ולעדינות).

מטרתם העיקרית של הגנים המדורגים היא לייפות את סביבות מקדש הבאב, ולעורר אצל המבקרים יראת כבוד למקום. כמו במקדש הלוטוס גם עיצוב הגנים המדורגים מבוסס על תרגום ישיר של תכנים בהאיים לישות ויזואלית. 18 המדרגות (כמספר מאמיניו הראשונים של הבאב) מדומות למחרוזת שבמרכזה עומד מקדש הבאב. הגנים המדורגים יהיו מעוטרים במזרקות, גינות סימטריות ומדשאות מעוגלות. תקציב הפיתוח של הפרויקטים הבהאיים על הכרמל נמנה עם ההשקעות הגדולות ביותר בישראל. העלות מגיעה לכ- 250 מיליון דולר, והיא מטרת החיים על-פי הבהאים היא להכיר ולעבוד את האלוהים, ובכך לתרום לתרבות המתפתחת. את המטרה הזו מנסים הבהאים למלא במגוון פעילויות אישיות, משפחתיות וקהילתיות. ברמה האישית מדגישים הכתבים הבהאיים את החשיבות של תפילה יומית אחת לפחות, שבמהלכה הם פונים לכיוון קברו של בהא-אללה בעכו. הם יכולים להתפלל בכל שעה ומקום הנוחים להם. הבהאים מתנזרים ממשקאות אלכוהוליים, מסמים ומהימורים.

המספר הקדוש בדת הוא 19, שהוא הערך המספרי של המילים ואחיד (אחד) ווג'וד (מציאות של אללה) וכן הערך המספרי של הברכה הפותחת כל סורה וסורה בקוראן "בשם אללה הרחמן והרחום". לכן מספר החודשים בשנה הוא 19 וכן גם מספר הימים בחודש. הבהאים מקיימים צום במשך החודש שלפני ראש השנה הבהאי, החל ב- 21 במארס, תחילת האביב. התקופה הזו מוקדשת למחשבות ולתפילות על ההתקדמות הרוחנית של כל אדם, ובמהלכה נמנעים הבהאים מאוכל וממשקה מזריחת החמה ועד לשקיעתה. כל ראש חודש הוא מעין יום חג שבמהלכו מתכנסים בני הקהילה, מתפללים ואוכלים יחד. ימי ההתגלות של בהא-אללה והבאב, יום הולדתם ויום השנה למותם נקבעו אף הם כימי חג.

כתביו של בהא-אללה מייחסים חשיבות רבה למוסד המשפחה כבסיס לחברה האנושית. יש הדגשה על מונוגמיה וקדושת הנישואין, הכרה בשוויון בין בעל ואישה, אחריות לגידול ילדים ודאגה לחינוכם המוסרי המעודד אחווה וסובלנות, ושולל דעות קדומות. הגירושין אמנם אינם אסורים, אך גם לא זוכים לעידוד. הומוסקסואליות, אגב, אסורה. בשל

הסתייגותם של הבהאים מפולחנים, החתונה היא טקס פשוט ביותר, ולמעשה, נדרשת לקיומה הסכמת ההורים וההצהרה "אנחנו נקשרים זה לזה ברצון האל". הדת אינה עוברת בירושה מההורים לילדיהם. הילדים צריכים להביע את רצונם להיות חלק מהדת בגיל 15 ובגיל 21 - הגיל שבו הם מקבלים את זכות הבחירה למוסדות הדת.

לבהאים יש יותר מ- 600 בתי-ספר ורשת של שש תחנות רדיו המשדרות תכניות חינוך, בריאות וחקלאות, וכן אינפורמציה על פעילויות הקהילה הבהאית. הפעילויות הללו מנוהלות ומפוקחות על- ידי מוסדות בהאיים לאומיים או מקומיים, שנבחר, באופן דמוקרטי.

למרכז הבהאי העולמי אופי בינלאומי; הוא מתפקד אך ורק כמשרד הראשי של הדת הבהאית, וצוות עובדיו מורכב ממתנדבים בהאים, המגיעים לחיפה לתקופות שירות ספציפיות, שלאחריהן הם שבים לארצות מוצאם. מאגר המתנדבים מונה כיום כ- 650 אנשים מכ- 60 ארצות שונות.

המרכז הבהאי בחיפה הוסיף לעיר האדומה גוון ירוק, תוכן דתי מעניין וחשיבות תיירותית רבה. המבנים והגנים של המרכז הם בעלי משמעות דתית ממדרגה ראשונה לבהאים בעולם ומהווים מוקדי עלייה לרגל. כ- 250,000 אורחים מגיעים למקום מדי שנה, כדי לחזות במקדש ובגנים המרהיבים. עם פתיחת הגנים המדורגים, צפויה עלייה במספר המבקרים שתתרום לכלכלת חיפה וישראל.

ביבליוגרפיה:
כותר: הבהאים: ההבטחה לשלום עולמי
תאריך: פברואר-מרץ 1997 , גליון 20
שם כתב העת: טבע הדברים : החברה לחקר האדם והסובב בע''מ
הוצאה לאור: טבע הדברים : החברה לחקר האדם והסובב
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית