הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > שמירת טבע וסביבה > תכנון אזורי



תקציר
"אדם טבע ודין" הצטרפה למאבקם של תושבי הכפר הערבי נחף, נגד הקמת אזור תעשייה בכניסה לכפר. חוות הדעת של האגודה התקבלה, ונראה כי זוהי התחלה של שיתוף פעולה פורה.



אזור תעשייה - לא בכניסה לנחף
מחבר: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה


'אדם טבע ודין' הצטרפה למאבקם של תושבי הכפר הערבי נחף, נגד הקמת אזור תעשייה בכניסה לכפר. חוות הדעת של האגודה התקבלה, ונראה כי זוהי התחלה של שיתוף פעולה פורה.

בימים טרופים אלה, נדמה שבעיות איכות הסביבה הן הנושא האחרון שמטריד את ערביי ישראל. ובכל זאת, בחודש נובמבר קיבלה 'אדם טבע ודין' פנייה מארגון מקומי בשם 'האגודה לקדמת נחף ורווחתה', בבקשה לסייע לו בהתנגדות להקמת אזור תעשייה, המתוכנן להיבנות בכניסה לכפר הערבי נחף שבגליל.


 

למען דו קיום


נחף שוכן בסמון לעיר כרמיאל. בכפר יש אחוזי אבטלה גבוהים ביותר: 7%-8% מהתושבים אינם עובדים. אחד מאנשי הכפר, סעיד עיסא, 58, הקים ומשמש כיו"ר האגודה לרווחת נחף וקדמתה. "האגודה נוסדה ב- 1994 על ידי צעירים וצעירות מהכפר", מספר עיסא, "וכיום היא כוללת 7 חברי הנהלה ו- 250 חברים נוספים. "מטרותינו הן לקדם את מעמד האישה הערבייה, לפעול למען רווחת התושבים ולמען הדו קיום בין יהודים וערבים".



 

תוספת רעש וזיהום


לפני מספר חודשים נודע, כי בכניסה לכפר מיועד להיבנות אזור 'מסחר ומלאכה זעירה'. שיכלול, בין היתר, גם מפעל למזון ולשימורים. עמותת נחף שלחה למועצה המקומית מכתב התנגדות בשם 35 מתושבי הכפר. "המטרה שלנו הייתה ללחוץ על המועצה להקים את אזור התעשייה במקום אחר, ולהשאיר רק את המשרדים והמסעדות", אומר עיסא. "המצב הכלכלי בכפר קשה מאוד, ואזור תעשייה יכול לסייע, אומנם, בפתרון בעיית האבטלה, אבל זה לא אומר שאנחנו צריכים לקבל מחלות".



 

הצלחה מהירה


ל'אדם טבע ודין' פנתה עמותת נחף בדקה התשעים, לפני קיום דיון בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה בנצרת. האגודה התגייסה במהירות לעזרה, עו"ד עמית ברכה ומתכננת הערים יעל דורי הגישו לוועדה חוות דעת תכנונית ומשפטית נגד הקמת אזור התעשייה במיקום המתוכנן. בדיון יחיד שערכה הוועדה התקבלה ההתנגדות, יחד עם התנגדויות התושבים, ולבסוף התוכנית בוטלה.

בחוות הדעת שהגישה האגודה נכתב, כי לא רק שאזור התעשייה המתוכנן יפגע מבחינה נופית בסביבה, אלא שהצבתו בכניסה ליישוב מהווה תכנון מיושן, שאינו מקובל עוד בימינו. עוד נכתב, כי אזור התעשייה יוסיף רעש, זיהום אוויר וזיהום על ידי חומרים מסוכנים מעסקים כמו מפעל לשימורים.

מבחינה משפטית, טענה האגודה, לא הוכן כל תסקיר השפעה על הסביבה עבור האזור המיועד. זאת בניגוד לתקנות התכנון והבנייה, הקובעות כי על היזם להכין תסקיר כשמדובר בכל מפעל תעשייה שיש בו כדי לגרום להשפעה סביבתית החורגת מעבר לתחום המקומי.

חוות הדעת של האגודה המליצה לבחון הצעות חליפיות למיקום אזור התעשייה. מטר עומר, ראש מועצת נחף, שהתנגד אף הוא להקמת המפעלים בכניסה ליישוב, אומר כי כיום מתוכננים המפעלים הללו להיבנות מזרחית לכפר. על שטח המריבה ייבנו בתי מגורים.



 

לחזק את שיתוף הפעולה


לאחרונה השתתפה האגודה במפגש ארגונים ירוקים שנערך על ידי "חיים וסביבה" בכפר טירה שבמשולש, בנושא איכות סביבה לקידום השלום. "אחת המסקנות מהמפגש הייתה, כי יש לחזק כמה שיותר את שיתוף הפעולה עם ערביי ישראל", מספרת ענת מוסנקו, העובדת לצד עו"ד ברכה במתן סיוע משפטי לארגונים מקומיים.

פניות רבות של הציבור הערבי מגיעות דרך אגודת הגליל, המטפלת, בין היתר, בבעיות איכות הסביבה בכפרים הערביים בארץ. אט"ד יזמה שיתופי פעולה רבים עם אגודת הגליל בנושא מחצבות, אשר נבנות בצמוד ליישובים ערביים, ולאחרונה נערך סיור הכרות עם עמותות סביבתיות נוספות בישובים ערביים, כדי ללמוד על הבעיות המרכזיות.




אתם שייכים לארגון מקומי ירוק? יש לכם בעיה? אנחנו רוצים לדעת על כך!
שילחו את פרטיכם לרחוב נחלת בנימין 85, תל אביב, או בפקס: 56699400-03, או במייל: .miri@iued.org.il

ביבליוגרפיה:
כותר: אזור תעשייה - לא בכניסה לנחף
מחבר: אדם טבע ודין : אגודה ישראלית להגנת הסביבה
הערות לפריט זה: *בהכנת הכתבה סייע עו''ד עמית ברכה
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית