הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > דתות > נצרותעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > נבואה > נביאי בית שני
י"ל מאגנס


תקציר
על פי הנצרות הקדומה לא רק שהנבואה לא פסקה בימי הבית השני, היא אף מילאה תפקיד מרכזי,הקריאה לשמוע לבשורה החדשה שמביאה עימה הנצרות מבוססת על ההנחה שיש מקום לנבואה גם לאחר ימי הבית השני.



מתי פסקה הנבואה? (חלק ג)
מחברים: אפרים א. אורבך; פרופ' משה ויינפלד


בוויכוח החריף עם הפרושים בבשורות הנוצריות אין שום סימן לדעה הטוענת שהנבואה פסקה ומשום כך אין גם שום אפשרות לפעולתו של נביא חדש. להיפך, התביעה לשמוע לבשורה החדשה ולקריאתה מתבססת עם ההנחה כי יש לו זכות לנביא לדרוש שישמעו לדבריו וכי יש מקום לנבואה בחיי העם והעדה. הורדוס טטררכוס היה הורג את יוחנן הטובל "אבל פחד מפני העם שחשבו לנביא"(32). גם על ישו "אומר המון העם זה הנביא מנצרת שבגליל"(33). ההאשמה הנפוצה נגד הפרושים היא כי גם בעבר לא שמעו ולא האזינו לקול נביאיהם ואף הרגום, הכום ועינום(34). הפרושים אומרים לנקדימון "דרש נא וראה כי לא קם נביא מהגליל"(35). גם בעבר לא היו נביאים בגליל ולכן זה מוזר שקם שם נביא בימיו. ב"כ הפרושים אינו כופר באפשרות הנבואה כשהיא לעצמה, הוא רק מוצא בהתנהגות הנביא זרות שאיננה נותנת לו להשלים עם העובדא כי האיש הנוהג כך נביא הוא(36). כשאשה זונה באה לבקר את ישו, הפרושי אומר בלבו "אילו היה זה נביא כי עתה ידוע ידע מי היא זאת ואיזו היא הנוגעת בו כי אשה חטאה היא"(37). גם אם נאמר כי טענות אלו אינן טענותיהם של בני דורו של ישו אלא הושמעו על ידי היהודים בני דורם של כותבי הבשורות, די בהן ללמדנו כי עדיין לא השתמשו בטענה המקיפה והיסודית יותר כי בכלל אין נבואה ולכן אין גם מקום לנביאים.

היהודים טוענים נגד ישו על שהוא מעלה את עצמו לדרגה גבוהה יותר מאשר אברהם ושאר הנביאים(38). קיצורו של דבר: הטענות, הספקות והחששות הם לגבי הנביא, זאת היא כפירה באיש אבל לא בנבואה. הטענה היתה "יודעים אנו כי את משה דבר האלהים ואת זה לא ידענו מאין הוא"(39). הדעה על הסתלקותה הגמורה של הנבואה עדיין לא הושמעה בוויכוחים ההם כשם שלא מצאנו אותה בספרי יוספוס.


הערות:
32) מתי יד ה.
33) שם כא ועי', ועי' מתי יג יח ומרקוס ו יר ועי' Fascher עמ' 178 ור' גם Büshsel, Der Geist Gottes im Neuen Testament, 1926 עמ' 215 ואילך.
34) מתי כג ל-לה.
35) יוחנן ז נב.
36) לוקס ח לר.
37) שס לט.
38) יוחנן ח נא-נב.
39) שם ט כח כט.



לקריאת חלקו הקודם של המאמר: מתי פסקה הנבואה? : חלק ב'
לקריאת המשך המאמר: מתי פסקה הנבואה? : חלק ד'

ביבליוגרפיה:
כותר: מתי פסקה הנבואה? (חלק ג)
מחבר: אורבך, אפרים א.
שם  הספר: מיקראה בחקר המקרא : ליקוטי ''תרביץ'' א
מחבר: ויינפלד, משה (פרופ')
תאריך: 1979
בעלי זכויות : י"ל מאגנס
הוצאה לאור: י"ל מאגנס
הערות: 1. ליקט המאמרים: משה וינפלד.
2. משה וינפלד הוא גם מחברם של חלק מהמאמרים.
הערות לפריט זה:

1. זהו חלק ג של המאמר.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית