הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > גיאולוגיהעמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > אנרגיה
מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה


תקציר
מידע על שיטות קידוח למציאת נפט:
האחת - מכונת ההקשה, והשנייה - הקידוח הסיבובי.



שיטות קידוח
מחבר: פרץ גרדר


מבין שיטות הקידוח הנהוגות כיום, שתיים הן הנפוצות ביותר:


  1. שיטת מכונת-ההקשה (percussion system of drilling)

  2. שיטת הקידוח הסיבובי (rotary drilling)


1. שיטת מכונת ההקשה- הקדיחה בשיטה זו מתבצעת על-ידי הלם חוזר ונשנה של "איזמל" כבד על הסלע המותקף. איזמל זה קשור בכבלי פלדה למגדל הקידוח ולמקור הכוח שלידו, וסידור מיכאני גורם להעלאתו ולשיחרורו של האיזמל המתקדם לעומק בכוח משקלו המשולב בתאוצתו. כדי שלא להאיט את קצב פעולת האיזמל יש לנקות מדי פעם כפעם את חור הקידוח מרסק הסלעים שבתוכו; לתהליך-ניקוי זה, המבוצע על-ידי דליית הרסק לאחר הוצאת האיזמל - שני תפקידים:
א) פינוי הדרך לפני האיזמל; ב) הספקת דוגמאות סלע המייצגות נאמנה את התצורה שבה חודר האיזמל בעת הדיגום. איחור בניקוי גורם לטחינה חוזרת של רסק הסלע ולשחיקתו עד דק, להאטת קצב הקדיחה ולקושי מיותר בזיהוי הליתולוגי ובלימוד תכונותיה הפיזיקליות של התצורה. במקרה הצורך, כגון סכנת מפולת או פריצת מים לתוך הקידוח, מדפנים את דפנות חור הקידוח בצינורות מגן. קצב הקדיחה האיטי מצד אחד, ומיגבלות העומק של מכונות ההקשה, מצד שני - מצמצמים את השימוש בשיטה זו.

2. שיטת מכונת הקידוח הסיבוכית - בשיטה זו מתבצעת הקדיחה על-ידי כירסום הסלע ברציפות בשיני המקדח הסובב במהירות. מקדח סובב זה מחובר לקצהו התחתון של עמוד צעורות-קידוח חלולים. ברציף מגדל-הקידוח מחובר קצהו העליון של עמוד זה למקור-הנעה מיכאני (rotary table). ממגדל-הקידוח ניתן להגביר את הלחץ האנכי על המקדח וכן לשנות את מהירות הסיבוב ואת כיוונו.

בבריכות שליד מגדל הקידוח מכינים בוץ מיוחד (drilling mud) לצורך הקידוח. בוץ זה מורכב מחרסיות שונות, מים ותערובת חימיקלים רבים. הוא מוזרם בכוח רב על-ידי משאבות מיוחדות דרך צינורות-הקידוח וחוזר ועולה לבריכות דרך הרוח שבין צינורות הקידוח ודפנות חור הקידוח; לאחר צאתו מחור הקידוח עובר הבוץ מתקן סינון המכשירו לסיבוב חדש. לבוץ תפקיד משולש: הוא מונע התמוטטות דפנות הבור, מעלה את דוגמאות מטחן הסלעים אל פני הקרקע ומשמש לצינון ראש המקדח ולסיכתו. יש שמחזור הבוץ נפסק בעקב היעלמותו במחילות סלע תת-קרקעיות או בשכבות נקבוביות במיוחד. במקרה כזה משתמשים בכמויות גדולות של מים, שהם בדרך כלל זולים מן הבוץ.


לעיון בקטעים אחרים בתוך חוברת "הגיאולוגיה של הנפט":
מקור הנפט
הצטברות הנפט
סקר לגילוי נפט



אל האסופה ישראל - האדם והמרחב : נושאים נבחרים בגיאוגרפיה3

ביבליוגרפיה:
כותר: שיטות קידוח
מחבר: גרדר, פרץ
תאריך: מאי 1968 
שם כתב העת: הגיאולוגיה של הנפט : דפים למורה ולתלמיד
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית