הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > תרבות ישראל > עדות וקהילותעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > תרבות ישראל > אישיםעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > פרשנות המקרא > פרשנות מודרניתעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > דתות והגות דתית > יהדות > כיתות וזרמים ביהדות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתקרן אבי חי


תקציר
המידע בדף זה עוסק באבי תנועת הרפורמה - אברהם גייגר, שפעל בגרמניה במאה ה-19 (תקופת ההשכלה), וכן ברעיונותיהם של הרפורמים.



אברהם גייגר (1810-1874)
מחברת: מתיה קם



 

אברהם גייגר והרפורמים


אברהם גייגר נחשב לאבי תנועת הרפורמה. גייגר התנגד לדרכם של רבנים רפורמים צעירים בגרמניה, שכל אחד מהם החליט על דעת עצמו להכניס תיקונים שונים בדת היהודית. אברהם גייגר שאף להגדיר עקרונות כלליים לתיקונים בדת. לפי שיטתו, עיקר היהדות הם העקרונות הדתיים האוניברסליים של הדת, וכל השאר - ובכלל זה מצוות וחוקים רבים שנוצרו בהשפעת תנאים היסטוריים מסוימים - אינם מתאימים לחברה המודרנית וגם אינם עיקר ביהדות. את המצוות והמנהגים האלה הציע גייגר לבטל.



 

רפורמים


ראשיתה של תנועת הרפורמה בפעולתו של משה מנדלסון בסוף המאה ה- 18. מנדלסון האמין בשילוב היהודים בתרבות ובחברה המשכילה של אירופה, אבל התנגד לביטול מצוות הדת וגם להמרת דת.
אנשי תנועת הרפורמה ניסו לעצור את תהליך ההתבוללות וההתנצרות של המשכילים היהודים. במסגרת תיקוני הדת שהנהיגו, הם אינם מקיימים את מרבית המצוות של היהדות.
בית הכנסת של הרפורמים נקרא "טמפל" (=היכל), וסדרי התפילה שבו מושפעים ממנהגי התפילה של הכנסייה הנוצרית הפרוטסטנטית.


כדאי לראות - משה מנדלסון, בתי כנסת רפורמיים (בתוך: בתי כנסת).

ביבליוגרפיה:
כותר: אברהם גייגר (1810-1874)
שם  התקליטור: המסע בעקבות הכתר
מחברת: קם, מתיה
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; קרן אבי חי
הערות: 1. המידע שלפניך הוא לקט המבוסס על תוכנית מבחר-תכנית בתרבות ישראל בגישה רב תחומית. התוכנית פותחה בסיוע קרן אבי חי ובשיתוף משרד החינוך. כתבה: מתיה קם.
2. המידע והתמונות במאגר זה מיועדים לשימוש אישי, לצורכי לימוד בלבד.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית