הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > תרבות ישראל > דת - תפילה ופולחןעמוד הבית > ישראל (חדש) > יישובים > מטרופולינים > ירושלים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתקרן אבי חי



תקציר
המידע בדף זה עוסק בבנייתו של הכותל המערבי שבירושלים כאחד מארבעת כתלי בית המקדש השני, וכן בקדושתו ליהודים.



הכותל המערבי
מחברת: מתיה קם


בתקופת הורדוס ניצב בית המקדש השני על רחבה מרוצפת ענקית - בגודל של 144,000 מ"ר - שנתמכה על-ידי ארבעה כתלים גדולי ממדים ששימשו קירות תמך לרחבה. הארוך מבין ארבעת הכתלים היה הכותל המערבי, שנבנה לאורך 485 מטר. הכותל המערבי, כמו שאר הכתלים, נבנה מאבני ענק מסותתות: האבנים הגדולות פחות היו במשקל של 2-4 טון כל אבן; אבנים רבות שקלו עשרה טון ויותר, והיו ביניהן כאלה שמשקלן הגיע ל- 50 ואף ל- 100 טון! אחת מן האבנים בכותל המערבי - הנמצאת מצפון לקשת וילסון - יוצאת דופן בממדיה: אורכה 12 מטר, גובהה - 3 מטר בערך, עוביה - 4 מטר ומשקלה - כ- 400 טון!

בתקופת הבית השני היה הכותל המערבי של הר הבית בתוך החלק המיושב של ירושלים. לאורכו של הכותל המערבי היה רחוב סלול ומרוצף ברוחב של 10 מטר עם חנויות משני צדיו. אזור הכותל המערבי היה אפוא המרכז המסחרי החשוב של ירושלים שנקרא "השוק התחתון".

הכותל המערבי נותר כשריד כמעט יחידי מארבעת כותלי הר הבית. בראשית המאה ה- 16 חל מפנה במעמדו של הכותל המערבי, שהפך לאתר תפילה ואף זכה להכרה כמקום קדוש ליהודים: הסולטן העותמני סלים, כובש ירושלים, הקצה ליהודים לאורך הכותל המערבי קטע מיוחד כרחבת תפילה. צורתה וגודלה של הרחבה נשמרו עד למלחמת העצמאות – ולמעשה עד כיבוש ירושלים במלחמת ששת הימים בשנת תשכ"ז – 1967.

על-פי: מאיר בן-דב, מרדכי נאור, זאב ענר, הכותל, משרד הביטחון - ההוצאה לאור, תשמ"א-1981, עמ' 39-40, 56-57.

למאמרו של דב בן מאיר: הכותל המערבי : מאימתי?

ביבליוגרפיה:
כותר: הכותל המערבי
מחברת: קם, מתיה
בעלי זכויות נוספים בפריט זה: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; קרן אבי חי
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית