הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > ספרות ושירה > שירה > שירה עברית
נגה : כתב עת פמיניסטי


תקציר
רחל מורפורגו, המשוררת העברית הראשונה, בת המאה ה 19, כתבה שירים למגירה - רק לאחר מותה פורסמו שיריה.



רחל מורפורגו : המשוררת העברית הראשונה בעת החדשה
מחבר: חגי רוגני



לפני כ-150 שנה ישבה לה בטריאסטה שבאיטליה אשה כבת 57, וכתבה שירים שאולי אפשר לראות בהם את השירים הפמיניסטיים הראשונים בשפה העברית.

זאת היתה רחל מורפורגו לבית לוצאטו (1871-1790), המשוררת העבריה הראשונה בעת החדשה. כבר בילדותה היא גילתה תאוות דעת עצומה, ולמדה יחד עם אחיה ודודניה חומש, רש"י, תלמוד וספרות החכמה בנוסף ללמידת חשבון, מלאכת עץ ותפירה.

נישואיה ליעקב מורפורגו הביאו למפנה בחייה: בעלה היה סוחר ולא איש ספר, והסב הוריש את כל ספרייתו לאחיה כמובן. רחל הקדישה את כל זמנה לבית ולארבעת ילדיה, "ולא נשאר לה עוד זמן הרבה ללמוד, גם לא היו לה כי אם ספרים מועטים ובהם הגתה בלילה אחרי השלימה כל עסקי ביתה ובניה ישנים". כך מספר יצחק קסטיליוני, שכינס את שיריה והוציאם לאור בספר "עוגב רחל", כ-20 שנה לאחר מותה. שירה הראשון נתפרסם עוד בימי נעוריה ב'מכתב עתי' (כתב עת), בשם 'כוכבי יצחק', והכה גלים: "על יפי השיר ויקר מליצותיו תמהו כל קוראיו ולא האמינו כי מיד אשה הוא".

''מי כמותך רחל לומדת שיר'' מוקדש לנעמי נמרוד.

לאחר נישואיה לא התפנתה לכתוב, "וכשלא יכלה לישון ותידד שנתה מעיניה, קמה בעוד לילה ממיטתה ותכתוב איזה טורים לבלתי שכחם" - כך סיפרה בתה לאחר מותה. היא עצמה מביעה את מצוקתה בפתיחה לאחד השירים: "ולא חשתי לתת התנועה ויתד כראוי כי הילדים רכים ולא יכלתי לעמוד על זה". לכך קשורות, מן הסתם גם החתימות המוזרות על שיריה: היא היתה חותמת בשם "רמה" (ר' בחיריק - ראשי התיבות של "רחל מורפורגו הקטנה"), וכן: "רמה ותולעה", "הצעירה והשפלה", "הקטנה שבקטנות", "הנקלה שבבריות". שניים משיריה היא מכנה "נפל אשת יעקב מורפורגו". נראה לי כי הביטויים האלה, יותר משהם מעידים על צניעות וענווה, מביעים דווקא את עלבונה וכעסה של מורפורגו.

אף על פי כן היא המשיכה לפרסם בכתבי-עת שירים שזכו להערכה רבה באיטליה ובאשכנז, "אף כי יצאו מקולמוס אשה, עד כי רבים חשבו כי תחת שם אשה נחבא איש". עובדה זאת שיפרה את מעמדה בביתה, ואפילו ילדיה ובעלה הסוחר החלו לרחוש לה כבוד, לאחר ש"גם המה לא הכירו גודל ערכה ורוב סחרה הטוב מסחר הכסף".

רחל מורפורגו הגיעה לשיבה טובה, ושירה האחרון נכתב סמוך מאוד למותה. רוב שיריה נכתבו לרגל אירועים שונים או שהיו מה שמכונה 'שירי קודש' ו'ציון': באחד מהם היא מצטערת שלא עלה בידה להתלוות למשה מונטיפיורי במסעו לארץ ישראל "ולשרת כאחת השפחות".

ביבליוגרפיה:
כותר: רחל מורפורגו : המשוררת העברית הראשונה בעת החדשה
מחבר: רוגני, חגי
תאריך: קיץ 1998 , גליון 34
שם כתב העת: נגה : כתב עת פמיניסטי
הוצאה לאור: נגה
הערות: 1. שמו הקודם של כתב העת: נגה : מגזין של נשים.
הערות לפריט זה: שמו הקודם: נגה : מגזין של נשים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית