הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > ההיסטוריה של מדינת ישראל > מדיניות חוץ
יקינתון MB


תקציר
תיאור המאבק להחזרת רכושם של ניצולי השואה יוצאי אוסטריה ויחסי ישראל אוסטריה.



אוסטריה ו"האוצר השדוד" של היהודים
מחבר: עמרם קליין


ב- 12.3.1938 סיפחה גרמניה הנאצית את אוסטריה ("האנשלוס"). רכושם וכספם של יהודי אוסטריה בסך כולל של כ-15 מיליארד דולר, הוחרם. מתוך 190.000 יהודי אוסטריה הצליחו כ-120.000 יהודים להגר לחו"ל. 65.000 מאלה שנשארו נרצחו במהלך מלחמת העולם השנייה במחנות ההשמדה. בימים אלה יצא לאור הספר "האוצר השדוד", על המאבק הדרמטי להשבת רכושם של קורבנות השואה (הוצאת "כנרת-זמורה ביתן" 2007 מאת ג'ון אותורס וריצ'רד וולף 442 עמודים) ובו פרקים נרחבים על הפרשה האוסטרית שטרם נסתיימה. הכתבה שכאן משרטטת את הכרוניקה והכרונולוגיה של אותה פרשה.

מדוע שתקנו לאוסטרים שנים רבות

ב- 1951 מוקמת ועדת התביעות (ה-Claims Conference ) ע"י ראש ממשלת ישראל דוד בן-גוריון ונחום גולדמן נשיא ההסתדרות הציונית.

ב- 1952 מגלה יחידה צבאית של בנות-הברית (ארה"ב-בריטניה-צרפת) אוצר של דברי אמנות יקרים שהוחרמו מיהודים, במנזר מאורבך ליד העיר גראץ באוסטריה-תחתית. האוצר מועבר לווינה. חלק קטן ממנו מוחזר לבעליו החוקיים.

במאי 1955 מעניקות בנות-הברית לאוסטריה את עצמאותה. באמנת העצמאות בסעיף 26 מכירה ממשלת אוסטריה בעיקרון של תשלום פיצויים לניצולי השואה וליוצאי אוסטריה. מ-1955 ועד 1993 אין למעשה התקדמות כלשהי בנושא תשלום הפיצויים. ממשלות אוסטריה נוקטות סחבת, מציירות את עצמן כקורבן המלחמה ההיא ולא כשותפות לאחריות וגם ממשלות ישראל אינן לוחצות על וינה. הסיבה העיקרית: וינה משמשת צומת למגעים עם מדינות הגוש המזרחי וקולטת את העולים מגוש זה במחנות זמניים בתחומה. ישראל לא רוצה אפוא "לעשות גלים" ביחסים עם אוסטריה.

ולדהיים לשלטון

ב- 1984 פותחת נציגות של הקהילה המתחדשת של יהודי אוסטריה (חלקם ניצולי שואה ממזרח-אירופה, חלקם מהגרים חדשים מגרוזיה ובוכרה), במשא ומתן עם ממשלת אוסטריה על תשלום פיצויים לניצולי השואה ילידי אוסטריה. את המשא-ומתן מנהל בשם הקהילה, סגן נשיא הקהילה, בן למשפחת יורדים מחיפה, ד"ר אוריאל מוזיקנט.

ב- 1986 נבחר באוסטריה הדיפלומאט הבכיר קורט ולדהיים לתפקיד נשיא אוסטריה. תוך זמן קצר, מתגלה עברו כקצין בצבא הנאצי. שגריר ישראל באוסטריה, ד"ר מיכאל אליצור, מסיים את כהונתו. ממשלת ישראל מסרבת לשלוח, כמחאה על בחירת ולדהיים, שגריר חדש. ביקורת בינלאומית חריפה מוטחת בממשלת אוסטריה על הבחירה הקונטרוברסלית עד כדי בידודה התדמיתי של אוסטריה בעולם. ביוני 1992 מסיים קורט ולדהיים את כהונתו ותוך חודש מתמנה שגריר ישראלי חדש בווינה.

פרק חדש ביחסים עם אוסטריה

מקץ שנה ב-9.6.1993 אירוע היסטורי: הקנצלר האוסטרי פרנץ ורניצקי מבקר בירושלים. האוניברסיטה העברית מעניקה לו ד"ר כבוד. בטקס הוא מבקש סליחה מהניצולים בשם ממשלת אוסטריה ואומר כי על האוסטרים להתמודד עם הקטסטרופה שהדיקטטורה הנאצית המיטה על ארצו. לדבריו, היו אוסטרים שניסו לעזור ליהודים אבל היו גם כאלה שניסו לעזור לנאצים ואף הגיעו לעמדות בכירות אצלם. ואז, סוף סוף,

ב-1995 מקימה ממשלת אוסטריה את הקרן הלאומית (National Fond) ומוציאה, בשיתוף עם הקהילה היהודית, למכירה פומבית את אוצר מאורבך. הסכום (החלקי ביותר) שהושג במכירה הוא כ-2.1 מיליוני דולרים. ממשלת אוסטריה מחלקת את הכסף בין ניצולי שואה אוסטרים החיים באוסטריה, בישראל ובארצות אחרות, לפי אמות-מידה שנקבעו ע"י ועידת התביעות.

ב-1999 עושה ממשלת אוסטריה צעד נוסף ומאשרת תשלום פיצויים לעובדי כפייה יהודים ואחרים באמצעות קרן שהקימה, קרן הפיוס (Versohnungs Fond).

יהודים אשמים בסחבת

ב-17.1.2001 שלושה ימים לפני סיום כהונתו של קלינטון כנשיא ארה"ב, נחתם בוושינגטון הסכם שהושג במו"מ בניהולו של תת שר-האוצר האמריקני סטיוארט אייזנשטט (שמונה רשמית לתפקיד זה על-ידי קלינטון) בין נציגי ממשלת אוסטריה לבין נציגי ועידת התביעות לפיו תשלם אוסטריה פיצויים עבור אובדן מיטלטלין, דירות שכורות, חשבונות בנק וקריירה מקצועית. כן הורחבה הזכות לקבלת תשלום ביטוח לאומי לעוזבי אוסטריה בין 1933 ל-12.3.1938. התשלומים מתעכבים בשל תביעת קבוצת יהודים יוצאי אוסטריה בארה"ב (בשיתוף עם גורמים בקהילה היהודית בווינה) להגדיל את שיעור הפיצויים. ועד יוצאי אוסטריה בישראל מוחה נמרצות על הסחבת שנגרמה כתוצאה מהתביעה הזאת, שכן גם התשלומים עליהם כבר הסכימה ממשלת אוסטריה, מתעכבים בגלל הדיון החדש, המתמשך. מכל מקום, באותה שנה – 2001 – מייסדת ממשלת אוסטריה את קרן ההסדר הכולל (Algemainer Entschadigungs Fond) המיועדת לתשלום פיצויים על תכולת הבתים והעסקים שהוחרמו מיוצאי אוסטריה ומיורשיהם. הכספים מועברים החל מ-2003 באמצעות ועידת התביעות גם לישראל ונציג יוצאי אוסטריה (מיכאל פטר גביטש – מפעילי ארגון יוצאי מרכז אירופה וחבר בכיר בארגון בחיפה) מפקח על חלוקת הכספים ליוצאי אוסטריה וליורשיהם. אבל התשלום העיקרי, הגדול, עדיין ממתין ליישוב המחלוקת שבין היהודים באוסטריה ובארה"ב לבין ממשלת אוסטריה.

הקהילה היהודית דהיום זוכה בסכום עתק

ב-דצמבר 2005 מודיעה ממשלת אוסטריה כי יושבו המחלוקות עם הקבוצה האוסטרו-אמריקנית. החל מתחילת 2006 מחולקים פיצויים ליוצאי אוסטריה ולניצולי השואה עבור אובדן רכוש, חשבונות בנק ואפשרויות פיתוח קריירה מקצועית. הקהילה היהודית החדשה של אוסטריה מצליחה לחלץ סכום עתק של 36 מיליון אירו עבור הרכוש הציבורי שהוחרם מן הקהילה של לפני המלחמה, בין 1938 ל-1945. ד"ר אריאל מוזיקנט, היום נשיא הקהילה, טוען בעקשנות כי כסף זה שהעשיר את קופת הקהילה דהיום, אינו בא בשום אופן על חשבון יוצאי אוסטריה וניצולי השואה בישראל ובעולם. הוא מבטיח גם שיטפל יחד עם ועידת התביעות בתביעות פיצויים נוספות עבור ילידי אוסטריה ששהו בה למן ה,אנשלוס' 13.3.38 ועד סוף 1939 ולא נכללו בהסדרים שנעשו. מדובר, לדעתו, ב-100 איש, מהם כ-30 המתגוררים בישראל. גדעון אקהאוז, יו"ר ועד יוצאי אוסטריה בישראל אומר (בדברים שכתב בביטאון הועד – אפריל 2007) כי האשמה בסחבת ובקיפוחם של יוצאי אוסטריה בארץ לעומת אלה בארצות אחרות אינה בממשלת אוסטריה אלא בגורם אחר... כתב ולא פירש.

עמרם קליין, שוחח לצורך הכנת כתבה זאת עם גדעון אקהאוז יו"ר הוועד המרכזי של יהודים יוצאי אוסטריה בישראל, עם ד"ר אריאל מוזיקנט נשיא קהילת יהודי אוסטריה, עם עו"ד מרתה רביב ילידת וינה ופעילה בארגון יוצאי מרכז-אירופה (שסייעה רבות בהכנת כתבה זו) ועם ד"ר חיים גלאון חבר הנהלת הוועד המרכזי של יוצאי אוסטריה.



אל האסופה יהודי אוסטריה3

ביבליוגרפיה:
כותר: אוסטריה ו"האוצר השדוד" של היהודים
מחבר: קליין, עמרם
תאריך: נובמבר כסלו 2007 תשס"ח , גליון 220
שם כתב העת: יקינתון MB
בעלי זכויות : ארגון יוצאי מרכז אירופה
הוצאה לאור: ארגון יוצאי מרכז אירופה
הערות: 1. יצא לאור בשנת 1933 בגרמנית ובעברית, בשם: MitteilungsBlatt.
2. החל משנת 2005 בעריכת מיכה לימור, בשם יקינתון.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית