הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מחשבים ואינטרנטעמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > מערכות תקשורת
אינטרנט עכשיו : מגאזין לאתרי אינטרנט בארץ ובעולם



תקציר
מידע על תחום האינטרנט הסלולרי תוך סקירה של הציוד המאפשר למשתמשי הקצה להתקשר לאינטרנט באופן סלולרי - כרטיסי תקשורת סלולריים, מתאמי תקשורת ומכשירים שונים.



אינטרנט סלולרי
מחבר: אבי וייס


את תחום האינטרנט הסלולרי ניתן לבחון משני כיוונים - האחד הוא סקירה של הציוד המאפשר למשתמשי הקצה להתקשר לאינטרנט באופן סלולרי - כרטיסי תקשורת סלולריים, מתאמי תקשורת, ומכשירים שונים. בנושא זה נתמקד בכתבה הנוכחית. השני הוא בחינה של הטכנולוגיות הסלולריות/אלחוטיות הפועלות "מאחורי הקלעים", והמאפשרות את התקשורת הסלולרית לאינטרנט, ובכך נדון בגליון הבא.

נכון לתחילת 1999, עמד מספר החיבורים הסלולריים בישראל על 2.1 מיליון. באותה עת הם לא שיחקו כל תפקיד באינטרנט, אך כניסת חברת "פרטנר" כמפעיל סלולרי שלישי, במחצית השניה של 1998, החלה לשנות את התמונה. במהלך השנה הקרובה, תאפשר פרטנר, הפועלת בשיטת GSM ב-900 מגהרץ, קליטת אינטרנט סלולרי, במספרים הולכים וגדלים. בעקבות התחרות העזה בענף, פיתחו גם שאר מפעילי הסלולר שרותי אינטרנט, והחלו להביא לארץ מכשירים סלולריים עם יכולות אינטרנט.

פתיחת שוק התקשורת הפנים-ארצית בישראל לתחרות, מאמצע 1999, תשפיע על שוק האינטרנט הסלולרי בישראל, רק בטווח היותר רחוק, זאת עקב הצורך בהשקעות של מיליארדי דולרים בתשתיות חלופיות לבזק. עד סוף 1999 יהיו בישראל יותר חיבורים סלולריים מחיבורים קרקעיים של בזק. דהיינו, למחצית מתושבי ישראל יהיה טלפון סלולרי - השיעור הגבוה ביותר בעולם.

ניתן לומר, אם כן, כי הפוטנציאל הגדול ביותר להתפתחות תשתית קישור חדשה לאינטרנט, טמון בהתפתחות רשתות אלחוטיות, על-ידי ו/או בשיתוף חברות הסלולר, וכן בשידורי DATA, כולל אינטרנט, בקצבים טובים יותר מאלה המתאפשרים היום בסלולר הרגיל. כיצד יתבצע הדבר? על כך נרחיב בגליון הבא, אולם בקצרה, ניתן לומר כי בתחום זה תתפתחנה טכנולוגיות חדשות, שתאפשרנה שימוש באינטרנט "בתנועה", במחשב נייד או במכשיר סלולרי עם יישומי אינטרנט, וכן חיבור אלחוטי של רשתות מחשבים ברוחבי פס גדולים.

כיום, אין פתרון אחד "מושלם" לחיבור לאינטרנט, אבל ניתן לומר כי החיבור הסלולרי סובל מנחיתות רבה לעומת שאר הפתרונות המוצגים. עדיין אין בארץ רשת תקשורת נתונים סלולרית, עם כיסוי ארצי ותמיכה בקצבי העברת נתונים מתקבלים על הדעת. בשנה הקרובה, כל ארבע החברות הפעילות בתחום (סלקום, פלאפון, פרטנר, ומוטורולה-מירס) תאפשרנה חיבור לאינטרנט במהירות של עד K9.6. התאוצה סביב טכנולוגיות אלו תחל תוך שנה לכל המאוחר, והתפשטות נרחבת נוכל לראות בעוד כשלוש שנים.

רוב הלקוחות הפרטיים בישראל מחוברים כיום בחיוג, מיעוטם ב- ISDN. מגמה זו לא תשתנה בטווח הקרוב. במגזר העסקי, הרוב מחוברים בחיוג, והמיעוט בחיבורי נל"ן (ספרנת, Frame Relay) ו- ISDN. מכאן שחיבורי סלולר לאינטרנט צפויים להיות בהיקפים קטנים בלבד, בשנתיים הקרובות. שרותי Wireless, עם שילוב סלולר או בלעדיו, יהיו כוח חזק בשוק, רק החל משנת 2001-2002.
נעבור כעת לבחינת הגישות הקיימות כיום לחיבור סלולרי לאינטרנט:


 

כרטיסי תקשורת סלולריים


בגישה זו יש חיבור מודם של מחשב נישא (או מחשב רגיל) לטלפון סלולרי. המודם מותאם לשיטת התקשורת של הטלפון הסלולרי, ומחובר בכבל ישירות לטלפון. ישנם אפילו כרטיסים מסוג PCMCIA, המכילים כרטיס רשת את'רנט, ומודם מותאם לסלולרי, בתוך אותו כרטיס. יש לשים לב שכרטיס מודם לשיטת GSM לא יתחבר לטלפון בשיטת CDMA או TDMA.

מודמים סלולריים הם מעט יותר יקרים ממודמים רגילים, והם די נפוצים בשוק העולמי, ומשווקים ע"י רוב יצרני המודמים בעולם. יש פיתוחים שבהם המודם מוטבע בתוך המחשב הנייד (שהוא לעיתים מחשב כף יד זעיר). חברת אריקסון מציגה מכשיר המכונה MC-16, הפועל עם מערכת הפעלה "חלונות "CE, עם גירסת אינטרנט אקספלורר ל- CE. מכשיר זה יכול להתחבר לטלפון סלולרי של אריקסון בכבל, וגם ללא כבל, באינפרא אדום. מכשיר אחר הקיים בשוק הוא של HP, הקרוי HP100/200. הוא משמש כמסופון עם מודם PCMCIA וחיבור לטלפון סלולרי (ל- HP יש מודמים גם לטלפונים האנלוגיים של פלאפון).



 

מתאמי תקשורת


הכוונה כאן היא למתאם בין מודם רגיל (או מודם של מחשב נישא) לבין הטלפון הסלולרי. כאן המודם לא מכיר את השיטה הסלולרית. הוא מתקשר כאילו בחיבור רגיל, כאשר המתאם מבצע את ההמרה בין השיטה הסלולרית לשיטת החיבור האנלוגית של המודם. תפקיד המתאם הסלולרי ליצור דימוי של הרשת הקווית, כך שניתן יהיה להפעיל את המודם שתוכנן לרשת הקווית של בזק, גם ברשת הסלולרית.

גם כאן, לכל סוג של טכנולוגיה, ולכל סוג של מכשיר, יש את המתאם שלו, שמתאים רק לו, ואך ורק לו. מחירי המתאמים לא יקרים (יחסית לפתרונות האחרים), אך המתאם מוריד את מהירות החיבור, הנמוכה ממילא. אחד המתאמים המוכרים בשוק הוא ה- Smart Cellnet של מוטורולה, המחבר מכשירי מוטורולה למחשב רגיל או נישא.



 

מכשירים סלולריים לאינטרנט


כאן המחשב נמצא כבר בתוך הטלפון, והוא מותאם ונבנה במיוחד לחיבור הסלולרי לאינטרנט. בשיטה זו ניתן למצוא טלפונים בעיקר בשיטת ה- GSM, אך תוך זמן לא ארוך יגיעו לארץ טלפונים בשיטות האחרות. המאפיין טלפונים אלו הוא מחירם הגבוה, המרחיק אותם מידי המשתמש הביתי.

הראשונה שהציגה טלפון סלולרי לאינטרנט היתה חברת נוקיה. היא עשתה זאת לפני שלוש שנים, עם המכשיר "נוקיה 9000". כיום יש לחברת נוקיה סדרה שלמה של טלפונים לאינטרנט, במגוון אפשרויות הפעלה ויכולות. אחד הדגמים הנפוצים בארה"ב הוא דגם 6160, המשמש ברשת AT+T עם כיסוי של כל מדינות ארה"ב, כולל אלסקה והוואי. מכשיר נוסף, שצפוי להגיע לארץ, הוא של חברת אלקטל הצרפתית, הקרוי One Touch Com.

מכשיר זה משלב טלפון סלולרי ל- GSM ללא מקשים, עם מסך קטן שמפעילים אותו בעט מיוחד, כמו במחשבים הזעירים. גם לפיליפס יש פתרון יפה, הנראה מצד אחד כמו טלפון סלולרי, ומהצד השני הוא מחשבון נייד, עם מסך מגע ועט מיוחד, עם אופציית קריאת כתב יד (באנגלית בינתיים). בהקשר זה - מתחילים לראות כאן גם שיתופי פעולה מעניינים - אחד מהם הוא בין נוקיה, אריקסון, סאיון הבריטית ומוטורולה, ליצירת טלפון סלולרי עם מערכת הפעלה עצמאית, שאמורה להתחרות במערכת ההפעלה "חלונות CE" של מיקרוסופט, המוכנסת לטלפונים סלולריים אינטרנטיים חדשים.

כיום, מכשיר האינטרנט הסלולרי המפורסם ביותר הוא "נוקיה 9110". הוא יהיה, כנראה, המוביל בעולם, וגם בישראל, בתחום. מכשיר זה, הקיים מזה שנה בעולם, הוצג בישראל לראשונה בתערוכת "אינטרנט וורלד 99", והוא מביא את בשורת האינטרנט לטלפונים הסלולריים בארץ. המכשיר, השוקל פחות מ-250 גרם, משלב טלפון סלולרי ומחשב זעיר, המאפשר גלישה באינטרנט, קבלה ומשלוח של דואר אלקטרוני, קבלה ומשלוח של פקס, קבלה ומשלוח של הודעות, ועוד. למי שירצה לרכוש את המכשיר (שיעבוד בתחילה ברשת אורנג') נכונו כמה הפתעות, ביניהן מחיר גבוה מאד, ומהירות גלישה שלא עולה על 9.6 קסל"ש, בערך כמו מודם אנלוגי מלפני 8 שנים.

חברת "פלאפון" הציגה לאחרונה מכשיר הקרוי PDQ, תוצרת קוואלקום, שכולל מחשב כף יד של COM3 וטלפון סלולרי. נכון להיום, מכשיר זה עדיין אינו משווק. למעשה, טרם הוחל בייצורו ההמוני. בכל מקרה, הוא לא יזכה את המחזיק בו בגלישה יותר מהירה מזו שמקנה ה"נוקיה 9110".
נדמה כי לרוב הציבור, כדאי להמתין עד ששוק האינטרנט הסלולרי "יתבגר" מעט. עצה זו אינה ישימה, כמובן, עבור הקונה חובב הצעצועים האלקטרוניים הכפייתי.



 

שרותי אינטרנט סלולריים נוספים


במטרה לייעל את תקשורת הנתונים דרכה, התקינה לאחרונה חברת פלאפון ציוד תקשורת ייעודי, לנקודת ההתחברות של הלקוח. הציוד קרוי Modem Pool, כמו בשיטה בה השתמשו ספקי האינטרנט בטרם קיבלו חיבורים דיגיטליים לרשת הבזק. לקוח אינטרנט סלולרי, הרוצה לקבל שיפור בחיבור הסלולר לאינטרנט, או למחשב החברה שלו, יחייג קידומת DATA* (כוכבית ולאחריה הספרות 3282) לפני החיוג ליעד, וכך הוא יעבור דרך שרות ה- Modem Pool. רשת פלאפון נותנת שרות זה ללקוחותיה ללא תשלום נוסף, אולם כאמור - מדובר בשרות אנלוגי, שזמנו, בעידן הדיגיטלי, עבר.

טכנולוגיה חדשה תיכנס בקרוב בתחום התקשורת הסלולרית לאינטרנט, והיא קרויה CDPD - Cellular Digital Packet Data. הראשונה ליישם את הטכנולוגיה תהיה חברת סלקום. מדובר בתקן תקשורת נתונים אלחוטית, של העברת מידע בין מחשבים, באמצעות הרשת הסלולרית, ללא שימוש בטלפון סלולרי. תקשורת הנתונים הסלולרית CDPD מאפשרת ליצור רשת נתונים וירטואלית בין יחידות קצה מבוזרות או ניידות.

הדבר מאפשר לעובד הנמצא בדרכים, להיות מחובר לרשת הארגונית, גם כשהוא מחוץ למשרד. הרשת נוצרת ללא החיוג הרגיל. היא נמצאת בקישור מתמיד (כמו נל"ן סלולרי), ומאפשרת זמן תגובה מהיר יחסית (מהיר יותר מהחיוג המוכר לנו ברשת הסלולרית), תוך שליחת המידע ב"פרצי מנות", המתאימה לתקשורת עסקית בעיקרה. למרות שהמחשב הנייד מחובר כל הזמן ברשת הסלולרית, הוא מנצל את משאבי הרשת רק כשהוא צריך לשלוח או לקבל מידע בפועל, ולכן החיוב על ההתקשרות ייעשה על פי כמות המידע שהועבר, ולא על פי זמן אויר. CDPD הוא תקן פתוח, הנתמך על-ידי יצרני מודמים ומחשבים נישאים, ונתחיל לראות אותו בעתיד הקרוב אצלנו. פרוטוקול התקשורת יהיה TCP/IP, ופרוש הדבר שהוא מותאם לקישור לאינטרנט. מהירות החיבור תהיה K19.6 ומהירות העברת הנתונים K9.6. התקן יתמוך בהצפנה עם מפתח 40 ביט (Diffie Hellman RC-4), תיקון שגיאות וזיהוי. תצורת המערכת, כפי שתוצע ע"י סלקום, תכלול שרת ארגוני (Server) או שרת אינטרנט של ספק האינטרנט, המחובר בנל"ן לרשת הנתונים הסלולרית של החברה, מחשבים ניידים ללקוחות הקצה עם מודם PCMCIA מסוג CDPD, ומערכת הפעלה התומכת בזיהוי IP.

פתרון זה מתאים לחברות המעוניינות שמנהליה ו/או עובדיה יהיו מחוברים לרשת הארגונית, ויקבלו שרותי אינטרנט ואינטרה-נט, גם כשהם בתנועה. עם זאת, פתרון זה אינו מתאים, מבחינת עלויות, למשתמש הביתי. אני צופה הצלחה למערכת CDPD ל"מומחי שטח" (מהנדסים, טכנאים, שמאים, אנשי תחזוקה ותפעול, סוכני מכירות, עיתונאים, ואנשי כוחות הביטחון) שעבודתם היא, בעיקר, עבודת שטח, הכוללת חיוניות בהעברת מידע, בינם לבין הרשת הארגונית, באופן שוטף. גם מנהלים הרוצים מעקב וקשר שוטף עם הארגון שהם מנהלים, ימצאו פתרון זה מועיל לצרכיהם. כמובן שמחירי השרות והמכשור, מציבים פתרון זה בפלח השוק של החברות עתירות הממון.



אתרי חברות הסלולר בארץ
פרטנר / אורנג'
סלקום
פלאפון

ביבליוגרפיה:
כותר: אינטרנט סלולרי
מחבר: וייס, אבי
תאריך: לא ידוע 1999 , גליון לא ידוע
שם כתב העת: אינטרנט עכשיו : מגאזין לאתרי אינטרנט בארץ ובעולם
הוצאה לאור: אריג'נט
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית