הסדרי נגישות
עמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > נבואהעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > תקופת המלוכה > ישראל ויהודה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית



תקציר
דף מידע על הנביא אחיה השילוני ועל תפקידו באירוע פילוג הממלכה. אחיה מנבא לירבעם על כך שהוא יהיה מלך של עשרה משבטי ישראל ועושה מעשה סמלי לחיזוק דבריו.



אחיה השילוני
מחברת: רחל בורובסקי


אחיה השילוני היה נביא מהעיר שילה אשר בנחלת שבט אפרים. בעיר שילה הקדומה היה מרכז דתי-פולחני גדול שהתקיים במשך שנים רבות. במלכים א פרק יא מסופר על פגישתו של אחיה השילוני עם ירבעם בן נבט: כט וַיְהִי בָּעֵת הַהִיא וְיָרָבְעָם יָצָא מִירוּשָׁלִָם וַיִּמְצָא אֹתוֹ אֲחִיָּה הַשִּׁילֹנִי הַנָּבִיא בַּדֶּרֶךְ וְהוּא מִתְכַּסֶּה בְּשַׂלְמָה חֲדָשָׁה וּשְׁנֵיהֶם לְבַדָּם בַּשָּׂדֶה. ל וַיִּתְפֹּשׂ אֲחִיָּה בַּשַּׂלְמָה הַחֲדָשָׁה אֲשֶׁר עָלָיו וַיִּקְרָעֶהָ שְׁנֵים עָשָׂר קְרָעִים. לא וַיֹּאמֶר לְיָרָבְעָם קַח-לְךָ עֲשָׂרָה קְרָעִים כִּי כֹה אָמַר יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל הִנְנִי קֹרֵעַ אֶת-הַמַּמְלָכָה מִיַּד שְׁלֹמֹה וְנָתַתִּי לְךָ אֵת עֲשָׂרָה הַשְּׁבָטִים.

קריעת השׂלמה: מעשה סמלי

אחיה השילוני מנבא לירבעם שהוא עתיד להיות מלך על עשרה משבטי ישראל לאחר שתתפלג הממלכה. את הנבואה מעביר אחיה לירבעם בצורה סמלית: קריעת השלמה (השמלה) של ירבעם. נביאים בתקופה זו הרבו להשתמש בפרטי לבוש לצורך המחשת נבואתם, לדוגמה: קריעת כנף מעילו של שמואל היא סמל לקריעת הממלכה מידי שאול ובניו (שמואל א פרק טו), אליהו הנביא משליך את אדרתו על כתפי אלישע בן שפט כדי לבטא את מעבר תפקיד הנביא (מלכים א פרק יט), כאשר האדרת נשמטת מכתפי אליהו בעת עלייתו השמימה ונופלת על כתפיו של אלישע, זהו הביטוי הסופי למעבר התפקיד (מלכים ב פרק ב).

כך גם בפרקנו. אחיה השילוני קורע את שלמתו החדשה של ירבעם לשנים עשר קרעים. עשרה ניתנים לירבעם כסמל לעשרה שבטים שימרדו ברחבעם ויקבלו את מלכותו. שני הקרעים הנוספים מסמלים את שבט יהודה ושבט בנימין שיישארו תחת מלכות בית דוד.

קריאה בין השורות

ייתכן כי יש קשר בין הנבואה של אחיה לירבעם ובין התנגדותו של אחיה למלכות בית דוד. דוד המלך ובנו שלמה העלו את קרנה של העיר ירושלים על חשבון ערים אחרות. מהרגע שבו נבנה מקדש בירושלים, איבד המרכז הדתי בשילה מחשיבותו וירד קרנם של נביאי העיר שילה.

מקורו של אחיה השילוני מהעיר שילה שבנחלת שבט אפרים. שבט אפרים ושבט מנשה נפגעו פגיעה אנושה בעקבות עבודות המס שנדרשו לתת למלך שלמה. בשדה נפגשות שתי דמויות חשובות משבט אפרים המכובד: אחיה הנביא, וירבעם המנהיג גיבור החיל. בקריאה בין השורות נדמה כי עצם מתן הנבואה מאפשר לאחיה להשיב לעיר שילה את מעמדה כמרכז דתי-רוחני ולהשיב לנביאי שילה את מעמדם. מינויו של רחבעם למלך על עשרה שבטים יחזיר לשבט אפרים את מעמדו המכובד בקרב השבטים. כך אפשר להסיק שאחיה, בנבואתו לירבעם, היה ממעוררי המרד נגד שלמה.

מיקומה של העיר שילה הקדומה

העיר שילה נחרבה על ידי הפלשתים בימי שמואל הנביא (שמואל א פרק ד), אך גם לאחר החורבן נחשבה שילה למקום מקודש והפולחן הקדום נשמר בה.

תפקידו של אחיה השילוני במלכות ירבעם

ירבעם בחר בערים שכם ופנואל לערי בירה, ובערים בית אל ודן למרכזים רוחניים-דתיים. לאחר שהשבטים המליכו את ירבעם למלך הוא החל בעבודת העגלים. התנהלותו הדתית של ירבעם גרמה לקרע קשה בינו לבין אחיה הנביא. אשתו של ירבעם מגיעה לאחיה השילוני כדי לשאול על בנם אביָה החולה, ואחיה מנבא לבית ירבעם נבואת פורענות קשה: הבן ימות ובית ירבעם ייכרת (מלכים א יד). נבואתו של אחיה לא איחרה להתממש. זו הנבואה האחרונה שבה מוזכר הנביא אחיה השילוני.

ביבליוגרפיה:
כותר: אחיה השילוני
מחברת: בורובסקי, רחל
שם  הפרסום מקורי: מקראנט
תאריך: 2005
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר מקראנט.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית