הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > אוכלוסייה וחברה > אירועיםעמוד הבית > אמנויות > אמנויות פלסטיות > ציור > ציור ישראליעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > ההיסטוריה של מדינת ישראל > מחלוקות ושסעים > השסע הפוליטיעמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > אזרחות במבט רב - תחומי



על פני תהום 7
צייר: דן קדר



על פני תהום 7

דן קדר, מתוך "על פני תהום – המיצב", אשר נוצר בעקבות רצח רבין. דן קדר הצהיר לגבי המיצב, המורכב מ-12 ציורים, כי הוא "מוקדש לתהום שנפערה עם הירצחו של יצחק רבין."


לתמונה מוגדלת


יצירה זאת מורכבת משלושה דימויים עיקריים: נעליים (כנראה נעליים צבאיות), דמות כּפוּתה וכד.

ייתכן כי הדמות הכּפוּתה נועדה להזכיר את סיפור עקֵדת יצחק, שהרי משמעות המילה "עקד" היא "קשר". אלא שיצחק המקראי נעקד אך לא הועלה כקורבן בסופו של דבר, ואילו גורלו של יצחק רבין היה אחר. סיפור העקֵדה הוא מוטיב שמופיע בהקשרים שונים באמנות הישראלית, והוא נושא משמעויות אקטואליות שונות, בתקופות שונות ואצל אמנים שונים. אין פלא שגם בהקשר של יצחק רבין, שתואר פעמים כ"קרבן השלום", יש שימוש בסיפור העקדה.

הנעליים נראות כנעליים צבאיות, ואולי יש בכך כדי להעלות דיון על תרבות שבה הכוח הצבאי, הלוחמה והעמידה על המשמר הם אלמנטים מרכזיים, הבאים על חשבון ערכים אחרים. מאידך גיסא, נעליים ריקות יכולות גם לסמל את את היעדרו של מי שנעל אותן, דהיינו, את היעדרו של איש הצבא יצחק רבין, ואולי גם את החשש להיעדרם של ערכים נוספים יחד איתו – התקווה, הערכים הדמוקרטיים, החתירה לשלום.

מוטיב הכד מסמל ערכים שונים מאלה שהנעליים הצבאיות מסמלות: הֲכָלָה, אימהוּת, פוריוּת, חיים - אלה הם המושגים הנקשרים בכד כסמל. מדוע הכד מופיע בתחתית הציור, תחת הנעליים הצבאיות המופיעות בראשו של הציור? כיצד אלמנטים אלה משתלבים עם הצבעוניוּת האפֵלה והדרמטית המאפיינת את הציור? וכיצד הם משתלבים עם הניגוד החזק בין הצבעים – הזוהר של גוני הצהוב והאדום על רקע השחור הכהה והבולעני?

ביבליוגרפיה:
כותר: על פני תהום 7
צייר: קדר, דן
שם  האתר: עיריית חולון
בעלי זכויות : עיריית חולון
הוצאה לאור: עיריית חולון
הערות לפריט זה:

1. באדיבות עיריית חולון.
2. תיאור היצירה נכתב על ידי ענת בסר עבור אתר אזרחות, מטח.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית