הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > אוכלוסייה וחברה > אישיםעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > ההיסטוריה של מדינת ישראל > אישים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
קטעים ממכתבו של דוד בן גוריון לאביו



מכתבו של דוד בן גוריון
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה


בשנת תרס"ז (1907) בא לעבוד בכפר סבא פועל צעיר, שרק שנה קודם לכן עלה מפולין לארץ ישראל. שמו של הפועל היה דוד גרין. כך סיפר דוד הצעיר במכתב אל אביו:

"פתח תקווה, כ"ח אייר תרס"ז.

יקירי!

מאחרי הפסח אני עובד פה. האוויר צַח ובריא כאן מבפתח תקווה, כי כפר סבא נמצאת על רמה גבוהה ומוקפת הרים. מושבה זו נקנתה לפני שנים אחדות על ידי איכרי פתח תקווה מערביי כפר סבא. כמעט כולה נטוּעה שקדים. יש בה גם קצת גפנים. לעת עתה אין עוד פה בתים, ראשית מפני שרוב הבעלים גרים בפתח תקווה, מהלך שתי שעות מפה, שנית מפני שהפֶּחָה (השליט הטורקי של האזור) אינו נותן לנָתִין של ממשלה זרה רישיון לבנות בתים, אלא בקושי גדול, כלומר על ידי שוחד.

בשנה האחרונה קנו פועלים צעירים בפתח תקווה שטחים בכפר סבא ובקרוב יתיישבו פה. עכשיו גרה פה רק משפחה אחת של צעירים – שלושה אחים ושתי אחיות, שהיו פועלים במושבות [...] יש תקווה כי בקרוב תהיה פה מושבה גמורה [...] אלמלא הרוח הקריר, הנושב בימות החמה כל היום, כמעט שאי אפשר היה לעבוד. אך יש אשר ינשוב רוח מזרחי לוהט, 'חמסין', ואז החום נורא. החול בוער כמו באש, האוויר לוהט והרוח מְלַחֵךְ כלשונות אש [...] יחד עם ימות החמה באה הקדחת. השרב חוֹרֵךְ את שכבת האדמה העליונה – ובמקומות הנמוכים הרטובים יותר מדי בוקעים אֵדים רעים המביאים קדחת [...]

לפני 25 שנה היו החלוצים הראשונים מִתְמוֹגְגִים (נמסים) מצימאון ומתעטפים בקדחת נוראה ומים לא היה לשתות וצל לא היה להָשִיב נפשם (להירגע, להתעודד). מסביב היה הכול שומם, ריק, פרא. האדמה הייתה ערומה, קרחת, בלי דשא, בלי אילנות, בלי צמחים. האוויר בער, קדח – והם עבדו, נפלו וקמו. והיום באים אנחנו הנה ומוצאים לפנינו גנים, פרדסים, כרמים, צל נעים, מים קרים, אוויר רענן, גנֵי עדן – האם אנחנו נתלונן? ניאנח? ניבהל? תעבורנה עוד כ- 25 שנה, והייתה ארצנו אחת הארצות היותר פורחות, היותר יפות, היותר מאושרות, ועַם עתיק-חדש יפרח בארץ עתיקה-חדשה, ואז נספר כיצד קדחנו, ועבדנו, רעבנו וחלמנו..."

לפני כ- 100 שנה עבד הפועל דוד גרין גם בחוות כינרת, ובמושבות סג'רה, מנחמיה וזכרון יעקב. את שם משפחתו שינה אחר כך לשם עברי, ונקרא מאז דוד בּן גוּריוֹן. במשך השנים היה דוד בן גוריון למנהיג החשוב של היישוב העברי בארץ ישראל לפני הקמת המדינה.

בה' באייר תש"ח (14 במאי 1948), בטקס ההכרזה על הקמת מדינת ישראל שנערך בתל אביב, קרא דוד בן גוריון את מגילת העצמאות והיה ראשון החותמים עליה.

דוד בן גוריון היה ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל.

ביבליוגרפיה:
כותר: מכתבו של דוד בן גוריון
שם  הפרסום מקורי: אתר כפר סבא שלי
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה
תאריך: 2009
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות לפריט זה: 1. מכתבו של הפועל דוד גרין (לימים בן-גוריון) בן העשרים, לאביב בגולה, על חייו הטובים בכפר סבא (1907).
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית