הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > אוכלוסייה וחברה > תנועות ארגונים ומוסדותעמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > ישראל מדינת העם היהודי > יחסי ישראל תפוצות > ארגונים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתבית התפוצות ע"ש נחום גולדמן


תקציר
על התוכנית הייחודית - שותפות 2000, שיזמה הסוכנות היהודית, בשיתוף עם 'איחוד הקהילות היהודיות של צפון" (UJC) ועם "קרן היסוד" בשנת 1994. התוכנית שמה לה למטרה לפתח דגם חדש של שותפות בין קהילות יהודיות בישראל ובעולם. במסגרת יוזמה זו קיימות 45 שותפויות המקשרות בין 550 קהילות בכל העולם לקהילות בישראל.



שותפות 2000


שותפות 2000 היא תוכנית ייחודית שיזמה הסוכנות היהודית, בשיתוף עם 'איחוד הקהילות היהודיות של צפון "(UJC) ועם "קרן היסוד" בשנת 1994. מטרתה לפתח דגם חדש של שותפות בין קהילות יהודיות בישראל ובעולם, דגם המבטא תפישה חדשה של היחסים ביניהם. השותפות שמה דגש על מעורבות אישית, על שיתוף פעולה ועל קשרים אישיים מתמשכים היוצרים הפריה ותרומה הדדית בעיקר בתחומים ערכיים, קהילתיים וחינוכיים, ומספקים קרקע פורייה לפיתוח כלכלי.

במסגרת יוזמה זו קיימות 45 שותפויות המקשרות בין 550 קהילות בכל העולם לקהילות בישראל. מספר הפרויקטים המתנהלים הוא גדול, והם נעשים על פי רוב לפי צרכים ייחודיים לשותפות. עם זאת פעילויות שזכו להצלחה, מעצימות את השותפות בין הקהילות ומחוללות שינוי, שהשלכותיהן חורגות מעבר לגבולותיה של קהילה בודדת. נביא כמה דוגמאות:

שליחים מתנדבים (לפני שירות צבאי ואחריו)

תוכנית השינשינים - בוגרי תיכון בישראל הדוחים את שירותם הצבאי, ונשלחים לשנת שירות בקהילות השותפות שלהם בארה"ב. שם הם עובדים בפדראציות (רשויות) המקומיות, בבתי ספר, בבתי אבות ובמרכזים קהילתיים, ובאמצעות תוכניות שונות מעניקים לשותפיהם האמריקנים חוויה ישראלית ישירה. בתוכנית החלו שני שליחים שיצאו לניו אינגלנד ב-1999. בשנת 2008, נמצאו שלושים ושישה שינשינים בשבעה אזורים שונים של שותפות 2000 .

"היי, שמי מנשה אוחנה אך חברי קוראים לי מני, ואני שינשין בקהילת מטרו ווסט ניו ג'רזי. היום בבוקר קמתי שוב לעולם של שליחות, נשמע מפוצץ! "שליחות". נכון, אני מדריך ומסביר על ישראל בדרכים שונות. הגילים שאני עובד אתם הם גילי גנון, תיכון, קשישים ומה שביניהם, וברוב המקרים זה גם לא בשפת הנשמה שלי אלא באנגלית. פעילות במשך רוב שעות היום והכנות לעומק הלילה, מתח, נחישות, תשישות, סיפוק והכול באותו הזמן. כן, יכול להיות שזו שליחות, לתת מעצמך כמה שיותר בכדי לשנות ולהשתנות, אבל שנה? שנה שלמה? טוב אל תבינו אותי לא נכון - אני מתכוון ל"רק שנה שלמה?" ובכן אני לא חושב שפה זה נגמר. כבר כמה פעמים תפסתי את עצמי עוצר וחושב על "כמה שאני מקווה שהמחליף שלי בשנה הבאה יעשה לפחות אותו המאמץ", וזה רק אחרי כשלושה חודשים. אמרו לי שאחרי שאחזור לארץ ואתגייס לצה"ל, אהיה בשליחות אחרת. האומנם?, שליחות אחרת? או שלמעשה המשך השליחות הקיימת!?! כנראה שליחויות את הערכים שלהם אתה מחנך זה פשוט חלק מעסקת החבילה של "שליחות התנדבותית". טוב זה או זה או שאני פשוט כל כך משכנע עד ששכנעתי אפילו אותי ש"הציונות לא מתה היא פשוט שינתה צורה בהתאם לנסיבות". ומכאן עולה לי שאלת השאלות - מי הוא האדם ללא תחושת שליחות בחייו? מי הוא האדם שחי ללא מטרה המניעה אותו? WOW אזעקה, עמוק מדי אני עוד עלול לאבד אתכם כאן. בכל אופן בהצלחה לכולנו, אני אמשיך לחפש תשובות, ובו בזמן אמצא עוד שאלות".

גם לאחר שירותם הצבאי יוצאים ישראלים לשליחות של התנדבות בקהילות השותפות שלהם למשך שנה לפחות. השליחים יוזמים מגוון פעילויות חברתיות, חינוכיות ותרבותיות לכל קבוצות הגיל, ופועלים בלהט בבתי ספר ובתנועות נוער לחיזוק הקשר בין אותה קהילה לבין ישראל. מתאר סטנלי סטון, סגן נשיא הפדראציה היהודית של מרכז ניו ג'רזי: "השליחים המתנדבים חשובים לשני הצדדים. התוכנית חיזקה את היחסים שלנו עם ישראל ועם אזרחיה בזמן שבו יהודים רבים באמריקה ספקנים לגבי האפשרות לתמיכה מתמשכת בישראל. התוכנית תרמה רבות לתחושת הקירבה בינינו, סייעה לנו להגביר את פעילותנו הפיננסית למען ישראל, והביאה לביסוס יחסים אישיים נהדרים. הישראלים מצדם, למדו להעריך אותנו וכיהודים בתפוצות"

שותפויות חינוכיות

מיזם השותפות בין בתי הספר נועד להעמיק את הקשרים בין המורים, התלמידים וההורים בקהילות השותפות. הוא מותאם לצורכי השותפויות הלוקחות בו חלק, וכולל תוכניות רבות ומגוונות, המבוססות על רעיונות חינוכיים שהתפתחו במהלך השנים באותה שותפות. בין התוכניות - קידום של קשרים מקצועיים ואישיים בין הצוותים החינוכיים בקהילות השותפות, ופיתוחם באמצעות הכשרות משותפות ומשלחות הדדיות; פיתוח פרויקטים משותפים ותוכניות לימוד ייחודיות; היכרות קרובה בין תלמידים באמצעות התכתבות הדדית, למידה מרחוק, משלחות נוער ואף שילוב של תלמידים מחו"ל במערכת החינוך המקומית למשך תקופה מסוימת.

באמצעות התוכנית, נחשפים תלמידים, הורים ומורים ישראלים להיבטים מגוונים של החיים היהודיים בתפוצות. עבור התלמידים בעולם, ישראל הופכת מישות דתית והיסטורית לנושא עדכני, חי ונוגע לחייהם. עבור שני הצדדים יוצרת התוכנית תחושה של קרבה ועניין משותף, ומאפשרת פיתוח יחסים אישיים לאורך זמן.

בתשע מן השותפויות יש גם תוכניות חילופין לגננות. בשנה הראשונה של התוכנית לומדות המשתתפות על הקהילות שמעבר לים, על החינוך היהודי בארץ ובחו"ל, ועל האתגרים החינוכיים שעמם מתמודדת כל קהילה. בשנה השנייה, בונה כל זוג גננות תוכנית עבודה משותפת המיועדת לחשוף את ילדי הגנים לנושאים חינוכיים המתאימים להם, ומיישם אותה. כמו כן כוללת התוכנית ביקור של כל גננת בקהילה השותפה.

כיפיאדה

מתנדבי כיפיאדה זוכים להזדמנות מעשירה ומאתגרת ללמד ילדים ישראלים אנגלית במשך חודש במסגרת קייטנה שמממנת שותפות 2000 והמרכז הקהילתי או המועצה האזורית המקומיים. משתתפי הקייטנות, ילדים בכיתות ד' עד ז', מגיעים מהצד הישראלי של השותפות, ואילו המתנדבים מגיעים מהקהילה השותפה בחו"ל, ומצטרפים לצוות ההדרכה הישראלי. את המתנדבים מאמצות משפחות ישראליות. הם מתגוררים אצל משפחות מארחות או בדירות שכורות. התוכנית מאפשרת למתנדבים להתנסות בחוויה של חיי יום-יום בישראל, לטפח קשרים אישיים עם הילדים, עם המשפחות ועם צוות הכיפיאדה, להכיר את ישראל ואת התרבות הישראלית ולתרום לחברה הישראלית. במקביל לכיפיאדה, יוצאים צעירים ישראלים מהשותפויות להדריך במחנות הקיץ של הקהילות השותפות בחו"ל.

ביבליוגרפיה:
כותר: שותפות 2000
שם  הפרסום מקורי: ישראל : מדינת העם היהודי - ערכת לימוד
תאריך: 2009
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; בית התפוצות ע"ש נחום גולדמן
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; בית התפוצות ע"ש נחום גולדמן
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית