הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > מדינה וחברה > החברה בישראלעמוד הבית > ישראל (חדש) > אוכלוסייה וחברה > רווחה, חינוך ובריאות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
בעיר תל אביב-יפו פועלים פרויקטים רבים של התנדבות אזרחים למען הקהילה. במאמר מוצגות דוגמאות לפעילויות התנדבויות אלו.



התנדבות בתל אביב
מחברים: דלית רביד - המאירי; מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה


"אנו קוראים לציבור הרחב לבוא ליריד הקניות בהאנגר 11 שבנמל תל-אביב, ולקנות ברוחב לב מוצרים וסחורות מבעלי עסקים תושבי שדרות!" בהודעה הזאת, שפורסמה בחודש מרץ 2008, עיריית תל-אביב-יפו והנהלת האנגר 11 קראו לתושבי העיר לבוא ולסייע לתושבי שדרות והיישובים הגובלים עם רצועת עזה ("עוטף עזה"). מטרת היריד הייתה שתושבי תל-אביב ירכשו מוצרים שבעלי העסקים משדרות והסביבה הביאו, וכך יעזרו לתושבי היישובים האלה, שנקלעו לקשיים כלכליים בגלל ירי רקטות ה"קאסם" מרצועת עזה ליישוביהם.

זוהי דוגמה לפרויקט התנדבותי חד-פעמי שיזמה עיריית תל-אביב. יש פרויקטים התנדבותיים שנמשכים לאורך זמן. בעירייה יש מחלקה שאחראית על כל פעילויות ההתנדבות בעיר. העירייה מעודדת אנשים להתנדב ממספר סיבות:

  • זאת דרך בעבורם להיות מעורבים במה שקורה בעיר.
  • לגלות אכפתיות ולתרום לשיפור איכות החיים של אנשים וקבוצות אוכלוסייה, כמו קשישים ואנשים עם צרכים מיוחדים.
  • לסייע לצמצום פערים חברתיים, כמו הפער בין עניים לעשירים.

כ-5,000 מתנדבים פועלים בתל-אביב-יפו במגוון פעילויות. הנה כמה דוגמאות:

  • לימוד ושיפור העברית לילדים במועדוניות – בכמה שכונות בעיר יש מועדוניות מיוחדות לילדי עולים. הילדים מגיעים למועדוניות האלה אחר-הצהריים, לאחר סיום הלימודים במוסדות החינוך, ושם מחכה להם ארוחה חמה ומתנדבים שמקנים להם עברית טובה.

  • יצירת קשר עם ניצולי שואה – המתנדבים בתחום הזה יוצרים קשר עם ניצולי שואה בעיר, משוחחים איתם, וכותבים את סיפורו האישי של כל ניצול שואה, כדי שיישאר תיעוד לדורות הבאים. המתנדבים גם מבררים עם ניצולי השואה אם הם ניצלו את כל הזכויות העומדות לרשותם.

  • רופאי שיניים מתנדבים – הרופאים המתנדבים מטפלים באנשים מעוטי יכולת ללא תשלום.

  • עובדי העירייה למען הציבור – עובדים במחלקות שונות בעירייה מתנדבים לפרויקטים שונים. למשל: העובדים מאגף המחשוב והבקרה התנדבו ללמד ילדים בכיתות ה'– ו' עבודה במחשב וגלישה באינטרנט. עובדים מן האגף הכלכלי התנדבו ללמד את התלמידים בבתי-ספר יסודיים מושגים בסיסיים בכלכלה, כמו: תקציב משפחתי, אמצעי תשלום, ועוד.

  • מרכז סיוע ומידע לקהילה הזרה ( מסיל"ה) – המטרות שלמענן הוקם ארגון מסיל"ה לפני כתשע שנים הן לעזור לייעץ לעובדים הזרים המתגוררים בעיר בכל תחומי החיים. הארגון הקים גם מרכז לגיל הרך, שמטפל בבעיות רפואיות של ילדי העובדים, בילדים עם צרכים מיוחדים, ועוד.

  • חלוקת מזון בחגים – לפני חגים גדולים כמו ראש-השנה ופסח, בני נוער מחלקים מזון לנזקקים.

  • שיל – שירות יעוץ לאזרח – במרכזים של שיל אזרחים יכולים לקבל יעוץ מצוות מתנדבים כיצד לטפל בנושאים שקשורים למשרדי ממשלה, ביטוח לאומי, מיסים, מילוי טפסים שונים, ועוד. במרכזים אפשר להתייעץ גם עם עורך-דין מתנדב בנושאים משפטיים ולהיעזר במגשר קהילתי ליישוב סכסוכים בקהילה ובעבודה או בענייני צרכנות. הסניפים של שיל פרוסים במקומות שונים ברחבי העיר.
ביבליוגרפיה:
כותר: התנדבות בתל אביב
מחברת: רביד - המאירי, דלית
שם  הפרסום מקורי: אתר תל אביב
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה
תאריך: 2008
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר תל אביב חוגגת 100 או שראה אור באתר תל אביב חוגגת 100.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית