הסדרי נגישות
עמוד הבית > אחר > טרור > פעילי טרור
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתהמרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור



תקציר
על סיד קטב, פעיל תנועת האחים המוסלמים במצרים ואחד מהוגי הדעות החשובים של התנועה.



סיד קטב
מחברים: ליאת מדניק; עו"ד יניב אופק


סיד קטב (Sayyid Qutb, سيد قطب) פעיל בכיר בתנועת האחים המוסלמים במצרים ואחד מהוגי הדעות החשובים של התנועה. לאחר ניסיון ההתנקשות בגמאל עבד אל נאצר נשיא מצרים דאז, נכלא בעוון פעילות חתרנית נגד השלטון. בזמן שישב בכלא (כעשר שנים) הגה קטב את משנתו הג'יהאדיסטית. לאחר שחרורו ב-1964 נכלא שנית ב-1965 והוצא להורג.

תנועת "האחים המוסלמים" האמינו בקירוב לבבות. בניגוד אליהם הטיף קטב כי יש ליצור פיצוץ מיידי שיביא למהפכה. לאחר שהות בארה"ב הסתייג לחלוטין מעקרונות המערביות, והפך למבקר חריף של התפיסה המערבית. קטב קרא תיגר על עקרונות המודרניות והחל לנסח "עקרונות שכנגד" ומסגרת כללית למימושם. עקרונות אלה מבוססים על הקריאה ל"אותנטיות" ולשיבה אל "הזהות המקורית". סיד קטב כתב כי סופו של האסלאם להתגבר משום שהמודרניות אינה מסוגלת מעצם טיבה להרוות את צימאון האדם לרוחניות.

סייד קטב צייר דגם אקטיבי של חברה שמנגד: אקטיביזם הדומה ברוחו לאחים המוסלמים מן הנוסח הישן אך שונה מהם מבחינה ארגונית – לא תנועות המונים, אלא קבוצות קטנות וקנאיות בחיות מעמל כפיהן, מספקות לעצמן את כל צרכיהן וכוללות בחובן את כל היבטי החיים של חבריהן. השינוי בתפיסה הארגונית נבע ממודעות לכך, שהחברה הג'אהילית (החברה שאיננה מאמינה, בדומה לחברה הערבית לפני קבלת האסלאם), היא כה אדירה שיש להיבדל ממנה לחלוטין כדי להשתמש אחר כך בבסיס בטוח זה לגיוס חברים להכשרת לבבותיהם. יש לגייס מספר גדל והולך של חסידים ולהפכם למיליטנטים, חברים בעלי תודעה של החלוץ המהפכני – רק כך ניתן לחזק את קהילת המאמינים בכמות ובאיכות.

תפיסתו כי יש להפיץ מחדש את הדת המוסלמית בקרב תושבי מצרים, עמדה בניגוד לזו של נשיא מצרים, והביאה בסופו של דבר לכליאתו והוצאתו להורג של קטב.

פריט מידע זה נכתב עבור אתר חוסן.

ביבליוגרפיה:
כותר: סיד קטב
מחברים: מדניק, ליאת ; אופק, יניב (עו"ד)
שם  הפרסום מקורי: חוסן
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר חוסן.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית