הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > אנרגיות חלופיותעמוד הבית > ישראל (חדש) > תשתיות > אנרגיה > מקורות אנרגיה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
החוקרים ב"מרכז לאנרגיית השמש" בשדה בוקר מחפשים דרכים לנצל את אנרגיית השמש ולהפוך אותה לאנרגיית חשמל. המאמר מתאר את הטכנולוגיה החדישה שפותחה על ידם, ואת יתרונותיה.



ניצול קרינת השמש כמקור אנרגיה
מחברת: אופירה גל


ישראל ענייה במקורות אנרגיה. אין לה מכרות פחם או שדות נפט וגז, אולם מקור אנרגיה אחד יש לה בשפע - שמש! ומספרם של ימי השמש בחלקה הדרומי של ישראל גדול במיוחד. לפיכך הוקם בשׂדה בּוֹקר שבנגב "מרכז לאנרגיית השמש". החוקרים במרכז זה מחפשים דרכים לנצל את אנרגיית השמש ולהפוך אותה לאנרגיה שאפשר להשתמש בה - אנרגיית חשמל. ובמה המדובר?

כדי לקלוט את אנרגיית השמש, נחוצים לוחות מיוחדים בעלי שטח פנים גדול. ברוב האזורים בארץ הצורך בשטח גדול הוא חיסרון, אך לא כן בנגב, שבו שטחים פתוחים רבים. הלוחות המוצבים במרכז שבשדה בוקר מוּפְנים כלפי השמש, ובאמצעות תאים מיוחדים הנמצאים עליהם - תאים המכונים "פוֹטוֹ-ווֹלטָאִים" - הופכים את אנרגיית השמש לחשמל.

בניסוי המתרחש בשנים האחרונות בשדה בוקר ממירים בדרך זאת את אנרגיית השמש לחשמל, שאותו אפשר להזין לרשת החשמל הארצית. אמנם עד עתה הופק החשמל בדרך זאת בכמויות קטנות מאוד - בעיקר מפני שמחירה של הפקה כזאת יקר בהשוואה למחיר הפקת החשמל מדלק - ואף על פי כן, חשוב להשתמש בטכנולוגיה חדישה זאת, מכמה סיבות:

  • היא ידידותית יותר לסביבה ולא גורמת זיהומים.
  • היא משתמשת באנרגיה שהיא זמינה בישראל.
  • שיפורים טכנולוגיים או שינויים בשוק הדלק העולמי עשויים להפוך את ההפקה לכדאית מבחינה כלכלית ולהקטין את תלותנו באספקת חומרי דלק מארצות אחרות.
ביבליוגרפיה:
כותר: ניצול קרינת השמש כמקור אנרגיה
שם  הספר: אל הנגב : פרקים בגיאוגרפיה של דרום הארץ
מחברת: גל, אופירה
עורכת הספר: נחום-לוי, נירית
תאריך: 2000
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. השתתפה בפיתוח ובתחקירים: רונית יונת.
2. נכתב עפ"י תכנית הלימודים החדשה ואושר ע"י משרד החינוך לבתי הספר הממלכתיים והממלכתיים-דתיים.
3. כרטוגרפיה: תמר סופר.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית