הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > חוק ומשפט > משפט ציבוריעמוד הבית > ישראל (חדש) > שלטון וממשל > חוקים וזכויות
המרכז המשפטי לילדים ולנוער



תקציר
על החוק למניעת אלימות במשפחה, על ישומו באמצעות "צו הגנה" ועל מקרים בהם ניתן להגן על ילדים מפני אלימות במשפחה באמצעות צו הגנה.




חוק למניעת אלימות במשפחה
מחברת: עו"ד נעמה בביוף


מיכל וענת הן חברות טובות. הן מגלות זו לזו את כל הסודות. הן יושבות ביחד בשיעורים ומפריעות לכל המורים עם הצחקוקים שלהן. יום אחד לא הגיעה ענת לבית הספר. בזמן האחרון זה קרה לה הרבה פעמים, ומיכל דאגה לה. ביום שלמחרת לבשה ענת חולצה ירוקה ומיכל, שישבה לצדה, לא יכלה שלא לראות שיש לענת סימן של שטף דם ענקי על היד וסימן של שריטה על העורף.

"מה זה? מה קרה לך?", שאלה מיכל מתוך דאגה. "אל תדאגי, זה כלום, רק נפלתי אתמול מהנדנדה במגרש". מיכל, שהכירה היטב את ענת, לא השתכנעה. היא ידעה שענת שונאת לשחק במגרש, ובוודאי אינה אוהבת להתנדנד. בדרך כלל היא אומרת שנדנדות מיועדות לילדים קטנים.

לכן, מיכל אמרה לה: "ענת, זה לא עובד עליי. נראה לי שמישהו במשפחה שלך מכה אותך. אם זה נכון, חייבים להפסיק זאת. לפי החוק, אסור לאיש מבני משפחתך להרים עליך יד. אם זה לא המצב, אז לפחות הסבירי לי איך זה שכמעט אינך מגיעה לבית הספר בזמן האחרון".

"מיכל... את החברה הכי טובה שלי, ואני יודעת שאת דואגת לי. אבל הכול בסדר. את יודעת שיש לי אבא חורג, והוא לפעמים מעניש אותי על שלא ניקיתי את הבית כמו שהוא אוהב. הוא מכה גם את אמא שלי. אין מה לעשות. הוא חזק ומפחיד אותי, אבל אני אסתדר".

"אז מה אם הוא האבא החורג או האמיתי שלך? כל קרוב משפחה, גם אם הוא חורג, אסור לו להשתמש באלימות כלפיך. גם למדריכים בפנימיות ולכל סוגי מבוגרים אחראים אסור להכות ילדים".

"מה את חושבת שאפשר לעשות? אני לא יכולה להחזיר לו, הוא גדול ממני", בכתה ענת.

"אל תדאגי", ענתה לה מיכל. "אפשר לדבר על זה עם המורה או עם היועצת והיא תעזור לנו להגיע לבית המשפט. בית המשפט יכול לתת הוראה שנקראת 'צו הגנה'. זהו מכתב שמגן על המשפחה מפני מי שנוהג להכות. לפעמים יהיה כתוב שאסור לו להיכנס אליכם הביתה, גם אם הבית הוא שלו. לפעמים יהיה כתוב שאסור לו לגשת אליכם ולדבר אתכם. יכול להיות שאף לא בטלפון. יש מקרים שהאבא מכה רק את אמא, ובינו לבין הילד שלו הכול בסדר - אז יקבע 'צו ההגנה' רק איזה קשר יהיה בין האב לילד ויאסור עליו להתקרב לאם".

"זה לא יזיז לו. ראיתי אקדח במגירה שלו ליד המיטה. הוא יכול לקחת אתו את האקדח ולירות בנו מרחוק!"...

"ענת... את יכולה להירגע. 'צו ההגנה' קובע שאסור למי שנוהג להכות להסתובב עם נשק".

"לכמה זמן אפשר להרחיק אותו?", שאלה ענת, מעט יותר רגועה. "אפשר לתת צו לשלושה חודשים ובכל פעם שזמנו של הצו נגמר, מחליט בית המשפט אם להאריך אותו. בסך הכול אי אפשר להאריך את הצו לתקופה של יותר משנה". "גם שלושה חודשים זה טוב, בינתיים", אמרה ענת.

כך פנו מיכל וענת ליועצת של בית הספר, והיא פנתה לפקיד סעד שדאג להגיש את הבקשה מטעם ענת לקבל צו הגנה. לבסוף הצליחה ענת להוכיח שאביה החורג היה אלים כלפיה וכלפי אמה, והן השיגו את צו ההגנה המיוחל.

ניתן לקבל צו הגנה גם במקרה כמו שקרה לענת, וגם במקרים הדומים לדוגמאות הבאות:

  1. דוד כולא את אחיינו בחדר בניגוד לרצונו.
  2. אח אונס את אחותו הקטנה או עושה בה מעשה מגונה (כמו לדרוש ממנה לגעת בו באופן מיני).
  3. סבתא איימה על בני משפחתה שתירה בהם באקדח שיש לה, וכדי להוכיח זאת ירתה לכיוון התקרה.
  4. חניכה שמעה את המדריך שלה מתבטא שהוא רוצה לאנוס את אחד החניכים בקבוצה.
  5. אמא מקללת את ילדיה ופוגעת בהם לאורך זמן רב.
  6. דודה שמגדלת לבד את אחייניה מזניחה אותם ומונעת מהם מזון, מה ששולל מהם חיים תקינים.

חשוב לדעת: במקרה שהאדם האלים מפר את צו ההגנה - לדוגמא, נכנס אליכם הביתה כשאסור לו - מותר לכם להתלונן עליו במשטרה. גם אם הרשתם לו להיכנס או נתתם לו להתקרב אליכם, הוא לא יוכל לטעון להגנתו עובדה זו. לפי הצו הוא היה אמור לא להתקרב אליכם כלל.


(זכויות יוצרים: דניאל פוירשטיין)

לנוסח החוק המלא

ביבליוגרפיה:
כותר: חוק למניעת אלימות במשפחה
מחברת: בביוף, נעמה (עו"ד)
שם  הספר: חוקי המשחק : זכותי לדעת את חובתי
עורכת הספר: אלוני-סדובניק, רוני
תאריך: 2007
בעלי זכויות : המרכז המשפטי לילדים ולנוער
הוצאה לאור: לשכת עורכי הדין בישראל
הערות: 1. הזכויות על האיורים שמורות לדניאל פוירשטיין.
2. בראש השער: המרכז המשפטי לילדים ולנוער.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית