הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > חוק ומשפט > משפט ציבוריעמוד הבית > ישראל (חדש) > שלטון וממשל > חוקים וזכויות
המרכז המשפטי לילדים ולנוער


תקציר
החוק למניעת הטרדה מינית קובע שכל מעשה או התיחסות למיניות של אדם שאינה נעימה לו או שגורמת לו להרגיש שלא בנוח ושהיא בניגוד לרצונו, היא הטרדה אסורה.



חוק למניעת הטרדה מינית
מחברות: עו"ד ציונה קניג-יאיר; עו"ד הלית כהן


זהו חוק חשוב ביותר שמטרתו לעזור לנו לשמור על גופנו ועל הפרטיות שלנו מפני אחרים. חשוב לזכור שהגוף שלי הוא ברשותי, ואסור לאיש לגעת בו בלי רשות שלי. לפי החוק, כל ילד ומבוגר רוצה שיתייחסו אליו בכבוד, כל אדם רוצה להיות שווה לאחר, ושלא יתייחסו למישהו באופן שונה רק משום שהוא בן או שהיא בת.

לכל אדם יש זכות לפרטיות: שיהיו לו סודות משלו, שיוכל לעשות מה שהוא רוצה ואיך שהוא רוצה (בכפוף לחוק, כמובן). הכנסת חוקקה חוק זה כדי להגן גם על הילדים וגם על המבוגרים שזכויותיהם לכבוד, לפרטיות ולשוויון לא ייפגעו בגלל הטרדה מינית.

מהי הטרדה מינית?

לפי החוק, "הטרדה מינית" היא כל מעשה או התייחסות למיניות שלי שלא נעימה לי או שגורמת לי להרגיש לא בנוח ושהיא בניגוד לרצוני. גם מחמאה שמתייחסת למין או למשהו מיני, היא הטרדה מינית.

לדוגמא, אם מישהו העיר לי משהו, יותר מפעם אחת, על צורת הלבוש שלי או על המיניות שלי וההערה גרמה לי להרגיש לא נעים, זו הטרדה מינית. אם מישהו פנה אלי מספר פעמים בהצעות מיניות שאני כלל לא מעוניין/ת בהן, ואמרתי לו שאיני מעוניין/ת, ובכל זאת הוא המשיך בזה - זוהי גם הטרדה מינית.

דוגמא נוספת להטרדה מינית, מאוד נפוצה, היא כאשר מורה, מעביד, מדריך או כל אדם שיש לו סמכות עלי, מציע לי הצעה מינית או אומר לי דברים שקשורים במיניות שלי או נוגע בי. זוהי הטרדה מינית, גם אם לא אמרתי לו שזה לא נעים לי.


(זכויות: דניאל פוירשטיין)

התנכלות בשל תלונה על הטרדה מינית

פעמים רבות קורה שתלמיד מתלונן על מישהו שהוא מורה, מנהל או מדריך, והם עשויים להתנקם בו בגלל ש"הלשין" עליהם. נקמנות זו נקראת "התנכלות". החוק קובע שאם הטרידו אותי מינית ואחר כך מישהו פגע בי בגלל אותה הטרדה מינית, הרי זו התנכלות. ההתנכלות היא מעשה אסור בדיוק כמו הטרדה מינית. התנכלות יכולה להיות גם אם עזרתי למישהי או מישהו שהוטרדו מינית, ופגעו בי בגלל שעזרתי לו.

עונשים

הטרדה מינית והתנכלות הן עבירות פליליות חמורות שהעונש עליהן הינו עונש מאסר בבית הסוהר. לכן, כל מי שנפגע מהטרדה מינית יכול להתלונן במשטרה והמשטרה מחויבת לפתוח בחקירה נגד אותו אדם מטריד.

כמו כן, הנפגע בהטרדה מינית יכול להגיש גם תביעה בעצמו נגד מי שהטריד אותו מינית. מדובר בתביעה אזרחית שהיא תביעה לפיצויים.

חובת הממונה

ידוע שיש הטרדות מיניות רבות במקומות עבודה. לכן בחוק למניעת הטרדה מינית ובכללים של משרד החינוך יש התייחסות מיוחדת למקרים כאלו. אם בבית הספר או במקום העבודה אחד מהעובדים, או אחד התלמידים בבית הספר מטריד אותך מינית, חייב האיש המנהל את המקום לטפל בתלונתך. אם פניתי למורה, למנהל או לבוס בעבודה, אזי הם חייבים לטפל באותו אדם שהטריד אותי ולעשות כל מה שניתן כדי שהטרדה כזאת לא תחזור, ואם הם אינם עושה דבר, ניתן לתבוע גם אותם.

ביבליוגרפיה:
כותר: חוק למניעת הטרדה מינית
מחברות: קניג-יאיר, ציונה (עו"ד) ; כהן, הלית (עו"ד)
שם  הספר: חוקי המשחק : זכותי לדעת את חובתי
עורכת הספר: אלוני-סדובניק, רוני
תאריך: 2007
בעלי זכויות : המרכז המשפטי לילדים ולנוער
הוצאה לאור: לשכת עורכי הדין בישראל
הערות: 1. הזכויות על האיורים שמורות לדניאל פוירשטיין.
2. בראש השער: המרכז המשפטי לילדים ולנוער.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית