הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > דמוקרטיה > עקרונות הדמוקרטיה > זכויות אדם ואזרחעמוד הבית > ישראל (חדש) > שלטון וממשל > חוקים וזכויות
המרכז המשפטי לילדים ולנוער



תקציר
מטרת חוק שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות היא שמירה והגנה על הכבוד והבחירה החופשית של אנשים עם מוגבלות. אלו הם אנשים שהתפקוד היום יומי שלהם מוגבל באופן משמעותי בגלל נכות פיסית או נפשית.



חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
מחברת: עו"ד הגר אלון


מטרת חוק שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות היא שמירה והגנה על הכבוד והבחירה החופשית של אנשים עם מוגבלות. אלו הם אנשים שהתפקוד היום יומי שלהם מוגבל באופן משמעותי בגלל נכות פיסית או נפשית.

החוק קובע, כי כאשר נותנים שירות לאדם עם מוגבלות יש לשמור על כבודו האישי ועל הפרטיות שלו.

העסקת אנשים עם מוגבלות

החוק קובע, כי מעסיק לא יתייחס באופן שונה לעובדים שלו או לאנשים המבקשים לעבוד אצלו והמתאימים לעבודה אצלו - רק בגלל שהם מוגבלים. התייחסות שונה לאדם מוגבל רק בגלל שהוא מוגבל נקראת "הפליה" והיא אסורה לפי החוק, שהרי לכל בני האדם מגיעים יחס שווה והזדמנות שווה להוכיח את כישרונם.

מעסיק שעובדים אצלו אנשים עם מוגבלות חייב להתחשב בעובדיו המוגבלים ולהתאים את מקום העבודה כך שיהיה להם נוח ונעים לעבוד בו למרות המוגבלות - לדוגמא, אם עובד הוא נכה ומשתמש בכסא גלגלים, יש להתקין מעלית במקום העבודה בגלל שהוא אינו מסוגל לעלות במדרגות עם כסא הגלגלים.

לצערנו, יש אנשים שאין להם סבלנות כלפי האדם הנכה, העיוור או המוגבל בשכלו, והם מעדיפים כמעט תמיד לגייס לעבודה אצלם רק אנשים בריאים, אולי כי כך קל יותר.

בגלל מצב זה החוק קובע שיש להעדיף בעבודות מסוימות דווקא אנשים עם מוגבלות. לדוגמא, אם שני אנשים מבקשים לעבוד במקום מסוים, ושניהם מתאימים, אלא שלאחד מהם יש מוגבלות, ובמקום העבודה לא עובדים כיום אנשים עם מוגבלות - יש לקבל לעבודה את האדם עם המוגבלות.

העדפה זאת נקראת "הפליה מתקנת". כלומר, כדי לקדם אנשים עם מוגבלות יש להעדיף ולקבל לעבודה את העובד עם המוגבלות, ובכך לתקן את ההפליה הקיימת.


(זכויות יוצרים: דניאל פוירשטיין)

התאמת שירותי תחבורה לאנשים עם מוגבלות

החוק קובע עוד, כי לאדם עם מוגבלות יש לספק שירותי תחבורה מתאימים (אוטובוסים, רכבות ועוד), כך שיהיה קל להגיע אליהם ולעלות עליהם. דוגמאות להתאמת שירותי התחבורה הן - מעליות קטנות בכניסה לאוטובוסים, לרכבות ולתחנות רכבת, למען אנשים המשתמשים בכסאות גלגלים, הודעות ברמקול בתחנות רכבת ובתוך הקרונות למען אנשים עיוורים (הודעה ברמקול שלפיה הרכבת יוצאת, הודעה ברמקול לאיזו תחנה הרכבת הגיעה), מערכות שילוט אלקטרוני למען אנשים חרשים או עם מוגבלות מסוימת בשמיעה, ועוד.

לנוסח חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות

לקריאה נוספת:
שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
נגישות לאנשים שיש להם מוגבלות

ביבליוגרפיה:
כותר: חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
מחברת: אלון, הגר (עו"ד)
שם  הספר: חוקי המשחק : זכותי לדעת את חובתי
עורכת הספר: אלוני-סדובניק, רוני
תאריך: 2007
בעלי זכויות : המרכז המשפטי לילדים ולנוער
הוצאה לאור: לשכת עורכי הדין בישראל
הערות: 1. הזכויות על האיורים שמורות לדניאל פוירשטיין.
2. בראש השער: המרכז המשפטי לילדים ולנוער.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית