הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבהעמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > אמריקה > אמריקה הצפוניתעמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > גיאוגרפיה של האדם > תכנון מרחבי
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
העיר ונקובר שבקנדה נהנית מאיכות סביבה גבוהה, ואמנם, בסקר שנערך בנושא איכות החיים הגיעה ונקובר למקום הראשון בין הערים בעולם, לא מעט בזכות איכות הסביבה הגבוהה המאפיינת אותה. מה הן התכונות ההופכות את העיר למקום שכל כך נעים לחיות בו?



וונקובר : עיר שנעים לחיות בה
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה


העיר ונקובר שבקנדה נהנית מאיכות סביבה גבוהה, ואמנם, בסקר שנערך בנושא איכות החיים הגיעה ונקובר למקום הראשון בין הערים בעולם, לא מעט בזכות איכות הסביבה הגבוהה המאפיינת אותה. מה הן התכונות ההופכות את העיר למקום שכל כך נעים לחיות בו?

ונקובר נמצאת בליבם של נופי טבע יפהפיים, באזור הנקרא "קולומביה הבריטית". היא משתרעת על פני איים וחצאי איים, לחופו של האוקיינוס השקט.

כשלא יורד שם גשם, שולטים בנופה של העיר הצבעים הכחולים של הים, הנהרות והאגמים, הצבעים הירוקים של היערות המקיפים אותה, והפסגות הלבנות של ההרים. האקלים בוונקובר נוח יחסית למקומות אחרים הנמצאים באותו קו רוחב צפוני, וזאת בהשפעת זרם הים החם (זרם אלסקה) המגיע אל חופיה ומעלה את הטמפרטורות.

ונקובר- מראה כללי
(קרדיט: Phil Barrs )

הנוף והסביבה הטבעית היפה אינם הגורמים והיחידים שבזכותם נעים לחיות בוונקובר. תושביה של עיר זאת נהנים מן היתרונות הרבים שיש לעיר במדינה מפותחת: רמת מגורים גבוהה, הבאה לידי ביטוי בכך שמרבית התושבים מתגוררים בסביבת מגורים ירוקה ובבתים צמודי קרקע; מערכת תחבורה משוכללת ושירותי בריאות, חינוך ותרבות ברמה גבוהה; ושפע של אפשרויות תעסוקה – נמל מודרני שהוא הגדול ביותר במערב קנדה, תעשיות עתירות ידע, תעשיית סרטים מפותחת ועוד.

בשל יתרונותיה, ונקובר מושכת אליה מהגרים רבים – הן מקנדה עצמה והן ממדינות אחרות, ובעיקר ממדינות אסיה. ואמנם, מאז הקמתה ב-1886, ובמיוחד בשנים האחרונות, הלכה העיר וגדלה. כתוצאה מכך הפך אזור המטרופולין שלה לאחד האזורים הגדולים ביותר בקנדה – הן במספר התושבים והן בשטח. בעיר הגדלה במהירות כה רבה קיימת סכנת פגיעה באיכות הסביבה והיא מתפשטת על חשבון הנופים הטבעיים. הרצון לאפשר לעיר לגדול ולשגשג כלכלית תוך שמירה על איכות חיים גבוהה, הביא את שלטונות ונקובר להכין לעיר תכנית כוללת לשמירה על איכות הסביבה בהווה, תוך דאגה גם לעתיד. הכנת התכנית לוותה בהחלטות להקצות לנושא תקציבים מיוחדים, לחוקק חוקים עירוניים ולהקפיד על אכיפתם, וכן לדאוג לחינוך ולהגברת המודעות של התושבים בנושאי הסביבה.

נבחן את הפעולות השונות שנעשו בוונקובר כדי לממש את התכנית בהצלחה.

הפעולות לשמירה על איכות סביבה גבוהה בעיר

מקטינים את הרי האשפה

העיר ונקובר מייצרת כמויות עצומות של אשפה, וכמו בערים מפותחות אחרות בעולם, ככל שעלתה רמת החיים בעיר כן גדלה בה כמות האשפה, עד שהפכה לאיום ממשי. על כן שמה לעצמה עיריית ונקובר למטרה להפחית את כמות האשפה בעיר למחצית. כיום ונקובר נמצאת קרוב מאוד ליעדה, אך היא אינה מסתפקת ביעד זה.
לאחרונה (2008) יצאה עיריית ונקובר עם תוכנית חדשה הקוראת למשפחות ולבעלי עסקים ומפעלים לצמצם את הפסולת עד לאפס. הדרכים להגשמת תכנית זאת הן רבות ומגוונות, והעיקרית שבהן היא המיחזור.

התכנית להפחתת כמויות האשפה היא הצלחה רבה: כמות האשפה הנאספת כיום מכל משפחה קטנה, בשעה שכמות האשפה הממוחזרת גדלה. בנוסף, גדל שיתוף הפעולה בין הרשויות לבין בעלי המפעלים והתושבים עצמם.

כמות הפסולת המוצקה הממוחזרת בטונות (שנת 2004)

סוג פסולת

סך כל הפסולת

פסולת ממוחזרת

אחוז
הפסולת הממוחזרת

פסולת ביתית

821,092

368,038

44.8%

פסולת מתעשיות קלות

1,056,633

402,585

38.1%

פסולת בניין

1,072,458

702,857

65.5%

מן הפעולות לצמצום האשפה בוונקובר

תושבי ונקובר ממיינים את הפסולת שהם מייצרים כך שיהיה אפשר למחזר אותה. לצורך זה מייעדים לכל סוג של פסולת מכל או שקית בצבע אחר: קופסאות כחולות משמשות לאיסוף זכוכית, מתכת ופלסטיק, שקיות כחולות משמשות לאיסוף עיתונים, ושקיות צהובות לאיסוף מוצרי נייר אחרים. הפסולת הממוינת מועברת למפעלי מיחזור, שם מעבדים אותה למוצרים חדשים.

תיבות מיוחדות משמשות את תושבי העיר לאיסוף שאריות מזון וגזם צמחייה, כדי שירקיבו ויהפכו לחומר דישון לגינה. כדי לזרז את התהליך אפשר לרכוש תיבה עם תולעים, ההופכות את החומרים לדשנים. העירייה אוספת גם היא גזם של צמחים, שאותם היא מעבדת והופכת לחומר לזיבול הפארקים.

כדי לעודד את התושבים לייצר פחות פסולת, תושבי העיר נדרשים לשלם עבור הפסולת שהם מייצרים: לכל משפחה יש אפשרות לזרוק כמות של 3 פחי אשפה בשבוע חינם, וכל פח נוסף כרוך בתשלום.

העירייה אוספת אביזרים ומכשירים ישנים כמו מקררים, סוללות ועוד, שיש בהם חומרים רעילים, ומעבירה אותם למפעלים כימיים המנטרלים את החומרים הרעילים וממחזרים את השאר. מפעלי התעשייה בעיר דואגים לפנות לאתרים מיוחדים את הפסולת הרעילה שהם מייצרים.

שומרים על אוויר נקי

בוונקובר כלי הרכב הפרטיים הם אמצעי התחבורה הנפוץ ביותר, ומספרם הולך וגדל. עם העלייה במספר כלי הרכב עלתה גם רמת זיהום האוויר בעיר. לכן אימצה העירייה תכנית הכוללת פיתוח של טכנולוגיות סינון, שינויים בנתיבי התנועה, ושינויים במיקומם של שימושי קרקע מזהמים.

כיום, שנים מעטות לאחר תחילת ביצוע התכנית, אפשר כבר לראות שיפור באיכות האוויר בוונקובר. איכות האוויר עומדת בתקן הנדרש ברוב ימות השנה וברוב אזורי העיר, וזאת על אף הגידול במספר כלי הרכב.

מן הפעולות לשמירה על אוויר נקי בוונקובר

ברחבי העיר פרוסה רשת של תחנות ניטור, שתפקידן למדוד ולהתריע על כל עלייה ברמת הזיהום מעל לרמה המותרת.

כדי להפחית את מספר כלי הרכב בעיר מעודדים את השימוש בתחבורה ציבורית על ידי הקצאה של נת"צים; ומתכננים מרכזי קניות ומקומות עבודה באזורי מגורים כדי להפחית את מספר הנסיעות.

כדי לצמצם את זיהום האוויר שמקורו בתעשייה, עוברים מפעלי תעשייה מזהמים אל מחוץ לעיר; ובארובות המפעלים מתקינים מסננים.

מקטינים את עוצמת הרעש

בוונקובר, כמו בכל עיר גדולה בעולם, הפך הרעש לחלק בלתי נפרד מחיי העיר. מקור הרעש העיקרי הוא כלי הרכב, וככל שמספר כלי הרכב הנכנסים לעיר גדל כן גובר מפגע הרעש. כדי להקטין את עוצמת הרעש מפעילה העירייה הסברה, פיתוח אמצעים טכנולוגיים, ופיקוח ואכיפת חוקים לשמירה על עוצמת רעש נמוכה.

מן הפעולות להקטנת הרעש בוונקובר

כדי לצמצם את מפגעי הרעש בעיר: מגבירים את מודעות הציבור לנזק הבריאותי הנגרם על ידי הרעש; מעודדים את המפעלים להחליף ציוד ישן בציוד חדש ושקט יותר; עוברים להשתמש בכלי תחבורה בעלי מנועים שקטים יותר, ועוד.

שומרים על שטחים פתוחים

הגידול בממדיה של ונקובר מעמיד בסכנה את קיומם של השטחים הפתוחים המצויים בתחומיה וסביבה. ואולם, בזכות המודעות הגבוהה של תושבי העיר לחשיבותם של שטחים אלה, פרנסי העיר ומתכנניה מחפשים אחר דרכים לתת מענה לצורכי ההתרחבות של העיר תוך פגיעה קטנה ככל האפשר בהיקף השטחים הירוקים. ואמנם, למרות הגידול המהיר, ונקובר ראויה להיקרא "עיר ירוקה": יש בה פארקים גדולים ורבים שמספרם ושטחם רק הולך וגדל, וגנים שכונתיים רבים.

(קרדיט: Therese Kelly)

הפארקים הרבים הפרוסים ברחבי ונקובר מאפשרים לתושבי העיר "לברוח" מהמולת העיר ולעסוק בפעילות ספורט ונופש. בתמונה ניתן לראות משחק קריקט בפארק סטנלי.

העירייה דואגת לשמור על החורשות והיערות המצויים בעיר ובסביבתה.

(קרדיט: Steve Gregory)

בתוך תחומי המטרופולין וסביבה מצויים יערות טבעיים נרחבים ובהם הוכשרו שבילים רבים למטיילים. בתמונה גשר קפילנו הנמצא בחלקה הצפוני של העיר מצפון לפארק סטנלי.

העירייה גם מקפידה לשמור על שטחים פתוחים בקירבת גופי המים הרבים שבעיר – אגמים, נהרות ומפרצים – כך שתושבי העיר יוכלו ליהנות מגישה חופשית אליהם.

בעבר, לפני שהחל בוונקובר הפיתוח העירוני הנרחב, היה האזור כולו מכוסה יערות. לצורך הקמת המבנים והתשתיות נכרתו רבים מן העצים, ואולם רבים אחרים ניטעו במקומם במהלך השנים וכך יש כיום לאורך רחובות העיר למעלה מ-100,000 עצים, המהווים מעין "יער עירוני". עיריית ונקובר, המודעת לחשיבותם הרבה של העצים לנוי, לצל ובעיקר לאיכות האוויר, מגבילה את כריתת העצים בעיר ומחייבת לנטוע עץ חדש תחת כל עץ שנכרת.

כדי לאפשר לתושבי העיר לחצות אותה באווירה ירוקה ונעימה, יזמה הוועדה המפקחת על שימושי הקרקע בעיר תכנית בשם "הציורים הירוקים". לפי תכנית זאת תהיה בוונקובר רשת דרכים להולכי רגל ולרוכבי אופניים, שתעבור בחלקים הירוקים של העיר – אזורי החוף, הפארקים והאתרים ההיסטוריים – ותאפשר לתושבים לנוע גם בתחומי העיר הסואנת בתוך נופי טבע וצמחייה.

שומרים על מורשת העיר

בוונקובר יש מבנים בסגנונות ארכיטקטוניים שונים וכן מבנים בעלי חשיבות היסטורית. כדי למנוע הריסתם של מבנים אלה ולשמור על אופיה של העיר, הכינה מועצת העיר רשימה ארוכה של מבנים ואתרים המיועדים לשימור.

העירייה מעודדת בעלי בתים כאלה לשקם ולשמור על המבנים שברשותם, ומשתתפת בהוצאות הכספיות הכרוכות בכך. במקביל נעשות פעולות חינוכיות שנועדו להגביר את מודעות הציבור לצורך בשמירה על מבנים אלה.



אל האסופה אנשים ויישובים3

ביבליוגרפיה:
כותר: וונקובר : עיר שנעים לחיות בה
שם  הפרסום מקורי: אנשים ויישובים
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. חקרי מקרה שעודכנו מתוך הספרים: "אנשים במרחב" ו"יישובים במרחב", ומלווים את הספר "אנשים ויישובים".
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית