הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > אפריקהעמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > דמוקרטיה > עקרונות הדמוקרטיה > זכויות אדם ואזרחעמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > דמוקרטיה > חברה אזרחית
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית



נלסון מנדלה בכלא
מחברים: קרן שעיו; מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות אזרחות



שגריר ישראל בדרום אפריקה לשעבר, מר אלון ליאל, מספר על המאבק של נלסון מנדלה באפרטהייד. הסרטון עוסק בתקופת המאסר של נלסון מנדלה, מנהיג השחורים בדרום אפריקה שהיה כלוא במשך 27 שנים בכלא.

למעשה מ 1963 עד שהוא (נלסון מנדלה) יצא המנהיגות האמיתית של המהפכה של המאבק באפרטהייד ישבה כולה בכלא או הייתה בגלות. עבודת הפרך הייתה עבודה פיקטיבית לחלוטין. היו מוציאים אותם לשטח והיו אומרים להם: "רואים את ההר הזה? תתחילו לחצוב". ושעות על שעות הם פשוט חצבו חורים בסלעים. הוא גם שילם מחיר רציני מאוד בבריאות. עבודת הפרך הזאת, החציבה בסלעים גם הרסה לו את הראייה וגם את הברכיים. הם עמדו רוב הזמן על הברכיים. וגם הרס את המשפחה.

האפרטהייד במשך כל תקופת המאסר שלו ניסה לפתות אותו בכל מיני צורות ולתת לו שחרור תמורת הצהרה שהמפלגה שלו תפסיק את המאבק האלים. וב1985 הוא התחיל הידברות עם השלטון על אפשרות של שחרור והכרה במפלגה שלו. זאת אומרת שלמעלה מעשרים שנה הוא פשוט סירב לדבר איתם. לכן כשהכניסו אותו לכלא, ובודדו אותו, והרבה שנים הוא היה בתא – בבידוד מוחלט, נתקו אותו מהקהל בצורה כזאת שהשחורים בדרום אפריקה איבדו אמנם את המגע אבל נשארו עם הזיכרון. איפה שלא היה ניתוק זה בינו ובין האסירים, שיכלו להיחשף למגע איתו בכלא. ושם הייתה כל המנהיגות. המגע האישי איתו היה בו איזה שהוא קסם שאפשר לו להנהיג בלי יריבים בכלל. גם כשהוא נכנס לכלא הוא מנהיג שאין שום ערעור על המנהיגות שלו. זה 27 שנה שהוא בכלא לא קם אף אדם ואמר: "אני רוצה להיות המנהיג במקומו".

ביבליוגרפיה:
כותר: נלסון מנדלה בכלא
מחברת: שעיו, קרן
שם  הפרסום מקורי: אזרחות ודמוקרטיה
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות אזרחות
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות לפריט זה: 1. קרן שעיו צילמה, ביימה וערכה את הסרט.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית