הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > אירופה עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > גיאוגרפיה של האדם > גיאוגרפיה יישובית-עירונית
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
על וינה, בירתה של מדינת אוסטריה, הממוקמת על שתי גדותיו של נהר הדנובה. עיר זאת הייתה בעבר בירתה של אימפריית ענק – הקיסרות האוסטרו-הונגרית. כיום וינה היא עיר מודרנית ומפותחת מאוד, וחלקיה הישנים הם חלק בלתי נפרד מן העיר. על עיר היסטורית שהתפתחה לעיר מודרנית.



וינה שבאוסטריה – בירת אימפריה לשעבר
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה


וינה ממוקמת על שתי גדותיו של נהר הדנובה, שהוא מן החשובים שבנהרותיה של אירופה. עיר זאת, שהיא כיום בירתה של מדינת אוסטריה, הייתה בעבר בירתה של אימפריית ענק – הקיסרות האוסטרו-הונגרית – שהשתרעה על פני שטחים גדולים במרכז אירופה ובמזרחה.

וינה שימשה כבירת האימפריה וכמרכז לעמים רבים ולתרבויות שונות במשך כ- 400 שנה. באותה תקופה הייתה וינה אחת הערים המפוארות באירופה והיא נחשבה לאחד ממרכזי התרבות החשובים בעולם. בעיר התגוררו אמנים ואנשי רוח רבים, ולאורך מאות שנים היא הייתה בירת המוסיקה של העולם. כמה מגדולי המלחינים בעולם – מוצרט, שוברט, שטראוס, מאהלר ורבים אחרים – הלחינו בה את יצירותיהם המפורסמות. באותם הימים חיו בעיר בני עמים שונים שהגיעו אליה מכל רחבי אירופה, ובהם גם לא מעט יהודים. ליהודים הייתה השפעה רבה על חיי התרבות והרוח בעיר – ועל כך תוכלו להרחיב ולקרוא בקטע "באותו עניין".

בתחילת המאה ה- 20 התפרקה הקיסרות האוסטרו-הונגרית, ויחד עמה ירדה וינה מגדולתה. עם הירידה בחשיבותה של העיר, במהלך שתי מלחמות העולם, הצטמצם גם מספר תושביה באופן ניכר: מבירה של אימפריה שמנתה למעלה מ- 50 מיליון תושבים הפכה וינה לבירה של מדינה אחת קטנה, המונה רק 8.2 מיליוני תושבים. את השפעת התהליך על אוכלוסיית וינה ראו בגרף הבא.

השינויים בגודל אוכלוסיית וינה בין השנים 1800 – 2005
מקור: Human Development Report,2006

כיום וינה היא עיר מודרנית ומפותחת מאוד, וחלקיה הישנים הם חלק בלתי נפרד מן העיר.

‏‏באותו עניין

יהודי וינה

קהילה יהודית הייתה בווינה מאז המאה ה- 12, ובמאה ה- 13 הוקם בה הרובע היהודי, שרק בו הורשו היהודים להתגורר.
הצלחתם של יהודי וינה במסחר עוררה קנאה רבה בקרב הגויים וגרמה לעלייה באנטישמיות בעיר, לפרעות ביהודים, לחקיקת חוקים המפלים את היהודים לרעה ולעלילות שונות. במאה ה- 15 גורשו היהודים מן העיר בהוראת הכנסייה.
במהלך הדורות חזרו היהודים אל וינה, אך בשנת 1670 הם נפלו קורבן לעלילת שווא שלפיה ריגלו לטובת הטורקים, שניסו לפלוש באותה תקופה לאוסטריה. בעקבות עלילה זו נערכו פרעות ביהודי העיר, חלק מהם נהרגו, חלק הוכרחו להתנצר, והיתר גורשו.
במאה ה- 18 הוסרו ההגבלות על יהודי וינה והם יכלו לקחת חלק פעיל בחיי התרבות, הרוח והכלכלה של העיר. כך החלה תקופת פריחה ליהודי וינה – תקופה שנמשכה עד לעליית הנאצים לשלטון. רבבות היהודים שחיו בעיר קיימו חיי קהילה משגשגים ופיתחו שירותי בריאות ומערכת חינוך ותרבות משלהם. זו הייתה קהילה מפוארת שתרמה רבות לחיי התרבות של העיר, והאמנים, המדענים ואנשי הרוח הנודעים שיצאו מתוכה השפיעו רבות על תרבות העולם כולו. בין אלה היו: זיגמונד פרויד – אבי הפסיכולוגיה המודרנית, סטפן צוויג – מגדולי הסופרים בעולם, הרצל – חוזה מדינת היהודים ועוד.
בשנת 1938 צורפה אוסטריה לגרמניה הנאצית והיטלר ערך בעיר כנס ניצחון בהשתתפות רבע מיליון וינאים נלהבים. זכויותיהם של יהודי העיר, שמנו באותה תקופה קרוב ל-200 אלף איש, נשללו. לאחר שסבלו מהתנכלויות של המון אלים, שהגיעו לשיאן ב"ליל הבדולח", הצליחו כ- 130 אלף יהודים לברוח מן העיר. מי שנשארו נשלחו למחנות המוות, ורק מעטים נותרו בחיים.

וינה – עיר היסטורית שהתפתחה לעיר מודרנית

וינה, בדומה לערים אירופיות אחרות, היא עיר היסטורית שהתפתחה לעיר מודרנית ואפשר לזהות בה שלבים שונים בתולדותיה.

ראשיתה של וינה במחנה צבאי רומי, שהוקם על צומת דרכים חשוב באירופה, בין מזרח למערב ובין צפון לדרום.
מיקומה של העיר על צומת הדרכים הפך אותה במהרה לעיר מסחר משגשגת, והיא הלכה וגדלה. בימי הביניים (במאה ה- 13) הוקפה וינה בחומה מעגלית, אשר קבעה את גבולותיה של העיר באותה תקופה. אלא שהעיר הלכה והתפשטה במעגלים, גם מעבר לחומה, ובתחילת המאה ה-18 נבנה קו ביצורים שני, שהקיף גם את הרבעים החדשים. במאה ה- 19 הורה הקיסר על הריסת הביצורים שסביב העיר העתיקה ומילוי החפיר שסביבם. כך נוצר כביש טבעת (RING) – כביש רחב המקיף את העיר העתיקה. בסוף המאה ה- 19 נהרסה גם החומה החיצונית ובמקומה עובר כיום כביש הטבעת השני של העיר (ה-GURTEL, שפירושו חגורה).

בתקופת מלחמת העולם השנייה הצטרפה אוסטריה אל גרמניה הנאצית. במהלך המלחמה הופצצה וינה וכמה חלקים מן העיר נהרסו. לאחר המלחמה נבנתה העיר מחדש, תוך שמירה קפדנית על צורתה בעבר. כבישי הטבעת מקיפים את חלקה הישן של העיר, שהוא למעשה המע"ר שלה ובו מצויים מבני מגורים יוקרתיים וכן מבני ציבור רבים – בית העירייה, הפרלמנט, מוזאונים, התאטרון הלאומי, האוניברסיטה, האופרה, הבורסה וכן גנים רבים. וכך, למרות שהקיסרות האוסטרית עברה מזמן מן העולם, חלק גדול מן הפאר וההדר שאפיינו את וינה בתקופת פריחתה ניכר בה גם כיום: הארמונות הרבים, הגנים הנרחבים והמפוארים, התאטראות ועוד.

עיריית וינה – מבנה עתיק מן המפוארים בעיר
באדיבות: hey giorgy

ארמון המלך
באדיבות: Krista Egger

בתקופה שבין שנות ה- 50 לשנות ה- 80 של המאה העשרים, הייתה אירופה מחולקת ל- 2 גושים פוליטיים – "הגוש המזרחי" ו"הגוש המערבי". מיקומה של וינה בין מזרח אירופה למערבה השפיע על העיר בתחומים רבים. היא הפכה למקום מפגש בין מנהיגים משני הגושים, ולמקום מושבם של ארגונים בין-לאומיים רבים כדוגמת הוועדה הבין-לאומית לאנרגיה אטומית. התמוטטותה של ברית המועצות בתחילת שנות ה- 90 הביאה לנהירה של מהגרים רבים אל העיר, בעיקר ממזרח אירופה, והם הצטרפו למהגרים רבים אחרים שכבר ישבו בה. בימים אלה הזרים מהווים כשליש מתושבי העיר. כיום וינה שואפת להמשיך ולממש את הפוטנציאל שלה כעיר היושבת בין מזרח למערב, ולהפוך לגשר בין שני חלקי היבשת.

בתחילת המאה ה- 20 החלה העיר להתפשט גם אל עבר הגדה הצפונית של הדנובה. כיום מצויים באזור זה של העיר חלקיה המודרניים של וינה, ובהם אזור של אדריכלות מודרנית – ה"אונו-סיטי" – הבנוי בניגוד בולט לחלקיה הישנים של העיר. באזור האונו-סיטי נמצאים מוסדות של האו"ם ובהם משרדי הוועדה הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, הארגון לפיתוח תעשייתי של האו"ם, ומשרדי האום למשפט פלילי. בחלק זה של העיר מצוי גם מרכז הקונגרסים הבין-לאומי של העיר.

כעיר הבירה של אוסטריה מרוכזים בווינה מוסדות השלטון של המדינה – הפרלמנט ומשרדי הממשלה – וכן שגרירויות של מדינות זרות, ורבים מתושביה מועסקים בהם. עם זאת, כלכלתה של וינה מבוססת בעיקר על מסחר ותעשייה, וכמחצית ממוצרי הצריכה של המדינה מיוצרים בעיר.

תושבי וינה זוכים לאיכות חיים גבוהה, האופיינית לערים במדינות המפותחות. היא אחת הערים הנקיות בעולם, ומערכת הרפואה הציבורית בה נחשבת לאחת מהטובות בעולם. ברחבי העיר מצויים שטחים ירוקים, פארקים רבים ונרחבים, והיא מוקפת ביערות.

תשומת לב רבה מוקדשת בווינה לתחבורה הציבורית, הכוללת אוטובוסים, חשמליות, רכבת תחתית ורכבות עיליות, המגיעים אל כל חלקי העיר ולפרווריה. התחבורה הציבורית זוכה לתכנון ולתחזוקה יעילים ולעידוד מן העירייה, וידוע שהיא מן הטובות באירופה. בעיר מצויים גם כ-500 ק"מ של שבילי אופניים.

הודות לצו מלכותי מן המאה ה- 19, שאסר על בנייה ביערות הסמוכים אל העיר, השטח הבנוי של וינה מוקף יערות טבעיים והם שייכים לתחום המוניציפלי של העיר. כמו כן מצויים סמוך לה כפרים קטנים, השומרים על ייחודם על אף היותם בשטח השיפוט העירוני, וכן כרמים ופונדקי יין, המאפשרים לתושבי העיר בילוי נינוח בחיק הטבע. בעיר ובסביבתה משתרעים שטחים פתוחים רבים ומטופחים, והם מהווים תרומה חשובה לאיכות הסביבה. לאור כל אלה, אין זה מפתיע שבווינה מבקרים מדי שנה כ-7.3 מיליוני תיירים ממדינות שונות (תיירות חוץ) ועוד כ- 1.4 מליון תיירים מתוך המדינה (תיירות פנים), הבאים ליהנות מאתריה ההיסטוריים של העיר ומן ההיצע התרבותי שלה.

מבנים ישנים מול חדשים בוינה
באדיבות: Revilo



אל האסופה אנשים ויישובים3

אל האסופה יהודי אוסטריה3

ביבליוגרפיה:
כותר: וינה שבאוסטריה – בירת אימפריה לשעבר
שם  הפרסום מקורי: אנשים ויישובים
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. חקרי מקרה שעודכנו מתוך הספרים: "אנשים במרחב" ו"יישובים במרחב", ומלווים את הספר "אנשים ויישובים".
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית