הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > אירופה עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > גיאוגרפיה של האדם > גיאוגרפיה יישובית-עירונית
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
על אוקספורד, עיר השוכנת ממערב ללונדון בירת בריטניה, בה מצויה האוניברסיטה העתיקה ביותר בבריטניה. אף על פי שרק חלק מתושביה של אוקספורד קשורים לאוניברסיטה, העיר כה מזוהה עמה עד כי נדמה לאנשים רבים כי האוניברסיטה והעיר חד הם.



אוקספורד – עיר אוניברסיטה עתיקה
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה


באוקספורד, עיר השוכנת ממערב ללונדון בירת בריטניה, מצויה האוניברסיטה העתיקה ביותר בבריטניה ואחת האוניברסיטאות העתיקות והיוקרתיות בעולם כולו.

אף על פי שרק חלק מ-150,000 תושביה של אוקספורד קשורים לאוניברסיטה, העיר כה מזוהה עמה עד כי נדמה לאנשים רבים כי האוניברסיטה והעיר חד הם. ואמנם, מרכזה של העיר, שהוא גם חלקה העתיק, זרוע כולו במבנים השייכים לאוניברסיטה ובשירותים שונים שנועדו לענות על צורכיהם של הסטודנטים .

אוקספורד כעיר אוניברסיטה

כפי שתוכלו לראות במפה, אוניברסיטת אוקספורד אינה מרוכזת באזור אחד. היא מורכבת ממספר רב של יחידות עצמאיות וכל יחידה כזאת נקראת קולג'. לכל קולג' יש מבנה נפרד, סגל משלו, מעונות לסטודנטים, כנסייה פרטית, ספרייה נפרדת ואף שטחי פארק משלו, וזאת בנוסף לספריות ולמוסדות השייכים לאוניברסיטה כולה. מרבית מבני הקולג' הם מבנים עתיקים שהוקמו בחסות הכנסייה והם נראים כמנזרים .



קולג' אופייני באוקספורד
באדיבות: Carleton Atwater


"אולד סולז", אחד מהקולג'ים העתיקים של אוקספורד, הוקם בשנת 1438. בולטים לעין החצר הפנימית, שהיא אופיינית לרבים מן הקולג'ים העתיקים, וכן מבנה הכנסייה הצמוד אליו. לציבור הרחב- הכניסה למוך תחומי הקולג' מותרת רק בשעות הביקור המוסדרות.

מספר הסטודנטים הלומדים באוקספורד אינו גדול ממספרם של הסטודנטים הלומדים באוניברסיטאות אחרות בעולם – בכל האוניברסיטה גם יחד לומדים כ- 30,000 סטודנטים. (לשם השוואה, באוניברסיטה העברית בירושלים לומדים כ- 24,000 סטודנטים.) עם זאת, המבנים של האוניברסיטה בולטים בנופה של העיר, והאוניברסיטה היא היוצרת את האווירה הייחודית המצויה בעיר.

אוקספורד היא עיר עתיקה. בראשיתה שימשה העיר כמרכז מסחר, בזכות מיקומה: היא שכנה סמוך למקום שבו היה אפשר לחצות את נהר התמז. הדבר בא לידי ביטוי גם בשמה של העיר: OX באנגלית הוא שור, בהמת משא ששימשה להובלה של סחורות, ו-FORD הוא מקום מעבר טבעי על פני מים. במאה ה-13 החלו תולדותיה של העיר להשתלב בתולדות האוניברסיטה. בתקופה זו התרכזו בעיר בחסותה של הכנסייה אנשי רוח, אשר הפכו אותה בהדרגה למרכז של לימוד והשכלה. עם הזמן נבנו בעיר הקולג'ים, ולצידם התפתחו מוסדות אקדמיים שסייעו לבסס את מעמדה כעיר אוניברסיטה. כאלה הם ספריית "בודליאן", והוצאת הספרים המפורסמת של האוניברסיטה – הוצאת "אוקספורד".

ספריית בולדיאן
באדיבות: David Quick

הספרייה, השוכנת במבנה מרשים מן המאה ה- 15 היא אחת הסיפריות העתיקות, הגדולות והחשובות באירופה. מצויים בה כ- 50,000 כתבי יד עתיקים ולעלה מ- 6.5 מיליון ספרים.

באוקספורד השתמרו עד היום מאפיינים רבים מתקופת ימי הביניים, ולמטייל במרכז העיר נדמה לרגעים כי הזמן עמד מלכת: רבים מן המבנים ההיסטוריים ממשיכים לשמש את האוניברסיטה עד היום, ולמרות שהוכנסה בהם תשתית מודרנית כמו חשמל ומים, סגנון הבנייה הייחודי שאיפיין את ימי הביניים נראה בכל פינה. דומה שגם האווירה לא השתנתה, והקולג'ים משמרים מסורות ומנהגים בני מאות שנים. בחלק מן הקולג'ים שיטות הלימוד הן שיטות מסורתיות, ורבים מן הטקסים מתקיימים במתכונת דומה לזו שבה התקיימו בימי הביניים: הם נערכים בשפה הלטינית, והנוכחים עוטים גלימות מסורתיות וחובשים מגבעות מיוחדות. הלבוש המסורתי משמש גם את המורים בשעה שהם מרצים, ואת הסטודנטים ביום הבחינה. עוד מסורת שהפכה לחלק משגרת העיר היא תחרויות חתירה שבהן הקולג'ים מתחרים זה בזה, וכולם גם יחד מתחרים בעיר האוניברסיטה היריבה קמברידג'. עדות נוספת לשמרנותה של האוניברסיטה היא העובדה כי עד שנת 1974 גברים ונשים למדו בקולג'ים נפרדים, ורק בשנה זאת הם החלו ללמוד בקולג'ים נפרדים, ורק בשנה זאת הם החלו ללמוד בקולג'ים מעורבים. המבנים ההיסטוריים של אוקספורד והאווירה הייחודית המאפיינת את העיר מושכים אליה תיירים רבים.

עם השנים הפכה אוקספורד לאחת האוניברסיטאות החשובות והיוקרתיות ביותר בבריטניה ובעולם כולו, ובמהלך תולדותיה למדו בעיר סופרים ידועים, משוררים מפורסמים ומדינאים חשובים מבריטניה ומכל רחבי העולם.

אמנם אוקספורד מזוהה בראש ובראשונה עם האוניברסיטה, אולם סביב העיר העתיקה נבנו אזורים מודרניים, ובנוסף לפעילות האקדמית מתרחשת בעיר פעילות כלכלית מגוונת.

סביב העיר מצויות תעשיות עתירות ידע המבוססות על המומחיות והידע שנצברו במכוני המחקר האוניברסיטאיים, ואחת מתעשיות הרכב החשובות בבריטניה מצויה אף היא באוקספורד. האוניברסיטה העתיקה המצויה במרכז העיר והעיר המודרנית שהתפתחה סביבה אמנם משולבות זו בזו, אולם יש ביניהן גם מתחים. תושביה של אוקספורד מתלוננים על הניתוק הקיים בין האוניברסיטה לבין חלקיה האחרים של העיר, ולא אחת הם מזכירים את ההתנשאות המאפיינת את אנשי האוניברסיטה. הנתק בין האוניברסיטה לבין העיר אינו תופעה חדשה. עוד במאה ה- 13 נסגרה האוניברסיטה על רגע חיכוך בין תושבי העיר לבין מוסדות האוניברסיטה, ובעקבות אחד המאבקים הללו אף הוקמה עיר אוניברסיטה חדשה, "יריבתה" של אוקספורד – קמברידג'.



אל האסופה אנשים ויישובים3

ביבליוגרפיה:
כותר: אוקספורד – עיר אוניברסיטה עתיקה
שם  הפרסום מקורי: אנשים ויישובים
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. חקרי מקרה שעודכנו מתוך הספרים: "אנשים במרחב" ו"יישובים במרחב", ומלווים את הספר "אנשים ויישובים".
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית