הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > ספרות ושירה > ספרות > אישים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית



תקציר
על הסופר ז'וּל וֶרְן, שהוכיח בספריו יכולת ניבוי מדהימה. יצירתו של ורן שימשה השראה לדורות של מדענים, של ממציאים ושל מגלי עולם.



ז'ול ורן (1828 – 1905)
מחברת: מרים דרמוני


להקיף את העולם בשמונים יום? – היום לא רק שזאת לא נראית משימה בלתי אפשרית, אלא שבעידן שלנו, שבו די בשתי יממות בודדות כדי להקיף את כדור-הארץ, המסע נראה אטי למדי... אך, על אף כל זאת, השמות פילאס פוג, פספרטו, מישל סטרוגוף וקפיטן נמו מדליקים עד היום את דמיונם של ילדים רבים בכל העולם. אם כי, הילדים מתפעלים יותר מיכולת הניבוי המדהימה של הסופר בספרו: מסביב לעולם ב- 80 יום, ופחות מן ההמצאות שלו, שהתממשו כמעט במלואן.

ז'ול ורן נולד בשנת 1828 בעיר הנמל נאנט בצרפת. יש הטוענים כי עיר משעממת-משהו זאת היא אשר הדליקה את דמיונו של ז'ול הצעיר. ואכן, הנער ז'ול אהב להתבונן בספינות המפרשׂים הגדולות, אשר עגנו בנמל. ובעיקר הוא התעניין בספינות היוצאות אל מרחבי האוקיאנוס האטלנטי, שהיו ניגוד לעולמה הצר של משפחה בורגנית מצויה.

פרט מעניין בקורות חייו של ורן הוא ניסיונו לנוס, בעודו בן 12, על סיפונה של ספינה בת שלושה תרנים. הוא כבר החתים את עצמו לשמש ימאי זוטר ("מוס" בצרפתית), כאשר אביו הגיע וקרקע אותו חזרה בחייו המשמימים. האגדה מספרת שעם שובו הביתה נשבע ז'ול הצעיר להוריו שמכאן ואילך יפליג אך ורק למחוזות דמיונו. והם לבטח לא שיערו עד כמה רחוק יגיע...

לאחר סיום לימודיו בבית-הספר התיכון נשלח ז'ול ורן ללמוד משפטים בפריז, כדי להכין את עצמו להחליף בבוא העת את אביו בניהול משרד עורכי הדין המשגשג שלו. אולם לימודים אלה לא סיפקו את יצר ההרפתקנות הטמון בו, ועד מהרה זנח את לימודיו והחל לכתוב כתיבה ספרותית יצירתית במיוחד.

ז'ול ורן השכיל לפתח את רומן ההרפתקאות עד כדי ייסוד סוגה חדשה, המדע הבדיוני, הן בזכות ספריו הרבים והן בזכות שפע הפרטים הנבואיים וההמצאות מדעיות.

ורן לקח את בני הנוער אל לב הליבה של כדור-הארץ, אל מעמקי הים, הטיס אותם בבלון פורח, הרחיק לעבר החלל, ואם כבר דבק בקרקע – עשה זאת בריצה ערה. הדמויות בספריו היו מסקרנות בשל סודות כמוסים שערפלו אותן (למשל: קברניט הנאוטילוס, קפטן נמו), וגם בזכות קווי אופי ייחודיים, כגון: דייקנותו המטורפת של פיליאס פוג. לימים, סיפר ורן כי תכונה זאת אפיינה את אביו וגרמה לו צער רב.

לצד המסתורין והאתגרים ההרפתקניים, השכיל ורן לתבל את ספריו גם בהומור רב ובשפע תיאורים מרתקים של נופי ארצות רחוקות על תושביהן. ואולם, במבט ביקורתי – כעבור 150 שנה – ניתן להבחין בספריו בדעות קדומות, גזעניות או סקסיסטיות, אשר לבטח לא היו "עוברות" היום.

מיד עם פרסום ספריו הראשונים היה ורן פופולרי מאוד בצרפת ומחוצה לה, ובפרט בארה"ב ובאנגליה. השפעתו חורגת את גבולות הספרות, שכן יצירתו הענפה שימשה השראה לדורות של מדענים, של ממציאים ושל מגלי עולם. היו גם הרפתקנים רבים שעמלו קשה כדי להשיג את גיבורי ז'ול ורן. ובממד הצבאי: חיל-הים האמריקני קרא לצוללת הגרעינית הראשונה שלו שהושקה בשנת 1958: נאוטילוס.

כמו כן, בשנת 1996 ארה"ב וישראל החלו בפיתוח משותף של מערכת ליירוט רקטות. השם שניתן למערכת זו, שככל הנראה תהיה שימושית בקרוב, אינו אלא... "נאוטילוס".

וכפי שכתב ורן:

"מה שאדם אחד יכול לדמיין, אדם אחר לבטח יגשים בבוא היום."

“.What one man can imagine, another will someday be able to achieve”

לקריאה נוספת:

הערך: ז'ול ורן באנציקלופדיה בריטניקה
המסעות המופלאים של ז׳ול ורן
נאוטילוס - מערכת יירוט רקטות מבוססת לייזר

ביבליוגרפיה:
כותר: ז'ול ורן (1828 – 1905)
מחברת: דרמוני, מרים
שם  הפרסום מקורי: נוער חושב מחר
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר "נוער חושב מחר".
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית