הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > אוכלוסייה וחברה > תנועות ארגונים ומוסדותעמוד הבית > מדינת ישראל > אוכלוסייה וחברה > מגזרים ותרבויות > ערביםעמוד הבית > אחר > טרור > ארגונים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתהמרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור



תקציר
על ארגון פוליטי, דתי-פונדמנטליסטי שמרני ביותר. הארגון נוסד במצרים בשנת 1929.



האחים המוסלמים
מחברת: דפנה זראי


מיהו הארגון ומהי מטרתו?

ארגון האחים המוסלמים הוא ארגון פוליטי, דתי-פוּנְדָמֶנְטָלִיסְטִי שמרני ביותר. הארגון נוסד במצרים בשנת 1929. מייסדו היה שיח' חסן אל-בנא, שהיה גם המדריך העליון של הארגון.

יעדו של הארגון: אכיפת חוק האסלאם (השָׁרִיעָה) על המערכות החברתיות, הפוליטיות והחוקתיות של העמים המוסלמים. במשך השנים הפכו האחים המוסלמים לארגון עממי חזק, חצי-מחתרתי, שעיקר שורשיו במעמד הנמוך, והוא זכה לתמיכה רבה של הסטודנטים באוניברסיטאות.

האחים המוסלמים נקטו, בדרך כלל, אופוזיציה חריפה לכל הממשלות המצריות, ועיקר כוחם והשפעתם היו מחוץ לפרלמנט והופגנו בהתססה ובליבוי מהומות והפגנות. הארגון הפעיל גם יחידות נוער צבאיות וכיתות חיסול מחתרתיות. לקבוצות אלה יוחס גל רציחות פוליטיות והתנגשויות, שהציף את מצרים באמצע שנות ה-40 של המאה ה-20 (למשל, רצח ראש הממשלה בשנת 1948).

הארגון הוצא אל מחוץ לחוק והוחזר

בשנת 1948, עקב פעולות הטרור האלימות שלו, הוצא הארגון אל מחוץ לחוק. צעדי הדיכוי נגדו הוחרפו, עד שחבריו נאלצו לרדת למחתרת (להסתתר). בשנת 1949 נרצח מנהיג הארגון, שיח' חסן אל-בנא, על-ידי סוכני המשטר המצרי.

לאחר כשנתיים, באפריל 1951, הורשה הארגון לחזור לפעול, אך רק בתנאי שיגביל את פעילותו לענייני רוח ותרבות ולא יעסוק בפעילות פוליטית. אולם, בשל חשדות המשטר המצרי להסתה ולפעילות מחתרתית נגדו, הוצא הארגון מספר פעמים אל מחוץ לחוק גם בשנות ה-50 (של המאה ה-20).

בשנים אלה נאסרו אלפים מחברי הארגון, וכמה חברים אף הוצאו להורג. אך האחים המוסלמים לא נשברו והמשיכו לפעול במחתרת. על חידוש פעילותו של הארגון נמסר בעיקר בשנות ה-60 (של המאה ה-20). בשנים אלה התנקש הארגון בראש ממשלת מצרים, נאצר.

התקרבות אל ההנהגה המצרית

בשנות ה-70 וה-80 (של המאה ה-20) החלה התקרבות בין הארגון להנהגה המצרית. היה זה כשהנהגה גילתה יחס סלחני יותר כלפי האחים המוסלמים. נראה, כי בשנים אלה החלה התמתנות מסוימת של חברי הארגון תחת הנהגתו של עומר תלמסאני.

התנועה הורשתה לצבור שוב השפעה גדלה והולכת, ואפילו מידה רבה של שליטה בשכונות העוני העירוניות ובעיקר באוניברסיטאות.

לא נוצרה התאחדות כל-ערבית

ביתה ומרכזה של תנועת האחים המוסלמים היא מצרים. ניסיונות להקים סניפים במדינות ערביות אחרות הצליחו רק באופן חלקי, ולא נוצרה התאחדות כל-ערבית של קבוצות האחים המוסלמים. קבוצות כאלה הוקמו בירדן, בישראל, בסוריה, בלבנון ובסודאן. רבות מהן לא האריכו ימים, והקשר בין אלה שהתקיימו לבין התנועה המצרית – היה רופף למדי.

מקומו של הארגון במדינות ערביות אחרות

בסודאן, תחת הנהגתו של חסן תוראבי היה הארגון חלק מן השלטון ומן הממשלה.

• בירדן רוב הזמן היה הארגון חוקי ואפילו חלק מן הממסד השלטוני, אם כי לרוב –באופוזיציה.

בסוריה, שם נוסד הארגון בסוף שנות ה-30 (במאה ה-20), הייתה לארגון השפעה רבה. עד שנות ה-60 הוא היה חלק מן הממסד, והיו לו אפילו שרים בממשלה. בשנת 1963, לאחר עליית מפלגת הבעת' (החילונית) לשלטון בסוריה, שררה איבה גדולה בין ארגון האחים לבין המשטר. משנות ה-70 החריפו העימותים האלימים בין הארגון לבין המשטר בסוריה, הארגון הוצא אל מחוץ לחוק, ועשרות חבריו נטבחו למוות.

לארגון האחים המוסלמים קיימת השפעה רוחנית ודתית רבה על ארגונים אסלאמיים קיצוניים, שקמו במשך השנים. ארגונים אלה הושפעו מן ההגות ומן התפיסה הַפַּאן-אסלאמית של האחים.

למאמר נוסף על האחים המוסלמים: התעוררות דתית, פונדמנטליזם ורדיקליזם דתי אצל המוסלמים אזרחי ישראל

 

פריט מידע זה נכתב עבור אתר חוסן.

ביבליוגרפיה:
כותר: האחים המוסלמים
מחברת: זראי, דפנה
שם  הפרסום מקורי: חוסן
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר חוסן.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית