הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > אזרחות ומדע המדינה > דמוקרטיה > עקרונות הדמוקרטיה > זכויות אדם ואזרח
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
הזכות לחופש הביטוי הינה זכות חשובה ביותר כיוון שהיא מאפשרת לנו להביע את דעתנו בנושאים שונים ולהביע ביקורת כלפי השלטון ובכך להגן על הדמוקרטיה. זכות זו כוללת גם דעות חריגות, אך היא אינה בלתי מוגבלת.



חופש הביטוי
מחברים: מיכל ברק; מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות אזרחות


החופש להשמיע דעות שונות הכרחי בדמוקרטיה

חופש הביטוי הוא החופש לבטא את עצמי, להביע את דעתי, ליצור ולבקר את מה שמתרחש סביבי, להגשים את עצמי ולגבש השקפת עולם ודעה. זהו החופש להשמיע דעות וגם לשמוע את דעתם של אחרים מתוך כבוד לדעתם. חופש הביטוי חשוב ביותר גם מפני שדִיוּן פתוח מאפשר להוציא את האמת לאור.

בחברה דמוקרטית חופש הביטוי הוא זכות חשובה ביותר, כי הוא מגן על הדמוקרטיה. רק כשיש חופש ביטוי, אנו יכולים לבקר את השלטון, ובכך אנו שומרים שהשלטון יפעל באופן הוגן וצודק.

כל צורות הביטוי וכל התכנים

חופש הביטוי כולל את כל צורות הביטוי: בכתב, בעל-פה, באמנות ובמעשים. הוא גם כולל את כל התכנים של הביטוי: ביטוי דעות והשקפות, ביטוי ספרותי, ביטוי פוליטי, ביטוי מסחרי ועוד.

זכות הציבור לדעת והזכות להפגין

כדי שנוכל לגבש עמדה וגם לבטא אותה, עלינו לקבל מידע אמין (מידע נכון). רק על מידע אמין נוכל לבסס את העמדה שלנו. לכן חופש הביטוי כולל גם את זכותנו לקבל מידע על הנעשה ברשויות השלטון, על החלטות שהתקבלו, על חוקים שנחקקו ועל מדיניות השלטון בעניינים השונים. זכות זאת נקראת: זכות הציבור לדעת.

חופש הביטוי כולל גם את הזכות להפגין, כלומר: לבטא את הדעות באמצעות אסֵפה או בהפגנה.

האם צריך להגביל את חופש הביטוי?

חופש הביטוי כולל, כמובן, דעות מקובלות וגם דעות חריגות. אך, כפי שראיתם, חופש הביטוי אינו מוחלט, ולכן המדינה יכולה להגביל אותו במצבים מסוימים, למשל: לאסור לבטא ביטוי מעליב הפוגע בכבוד של אדם אחר, לבטא ביטוי גזעני, לבטא ביטוי שגורם להסתה (כלומר: לקרוא לאחרים לפגוע במישהו).

בשל החשיבות הרבה של חופש הביטוי, מגבילים אותו רק במקרים מסוימים:

  • רק אם הביטוי פוגע באחרים באופן קשה, רציני וחמור
  • ורק אם יש חשש שהפגיעה תהיה קשה מאוד

המעמד של חופש הביטוי בישראל

בישראל לחופש הביטוי יש מעמד חשוב. בפסקי-דין רבים קבע בית-המשפט שחופש הביטוי הוא זכות-על (זכות עליונה), שהיא "ציפור-הנפש של הדמוקרטיה". רבים רואים בזכות לחופש הביטוי חלק מן הזכות לכבוד.

ביבליוגרפיה:
כותר: חופש הביטוי
מחברת: ברק, מיכל
שם  הפרסום מקורי: אזרחות ודמוקרטיה
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות אזרחות
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית