הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > שואה > הצלהעמוד הבית > מדעי הרוח > היסטוריה > שואה > חיים יהודיים בשנים 1945-1939 > ילדים בשואה
יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורה



ילדי טהרן במחנה בהודו
צלם: -



ילדי טהרן במחנה בהודו

בתמונה מצולמים ילדים יהודים מ"ילדי טהרן", קבוצה הכוללת כ-1000 ילדים, רובם יתומים, שבפברואר 1943 הגיעו מפולין לארץ-ישראל דרך פרס והודו. יחד עם הילדים הגיעו גם קבוצה של כ-800 מבוגרים יהודים. שימו לב לתלבושת האחידה, הכוללת כובע מקומי, של ילדים בהודו ולמבוגרים שסביבם, כיצד הם שומרים על הילדים. מדוע?


לתמונה מוגדלת


במסגרת הסכם שנחתם ב-1942 בין ממשלת פולין הגולה ובין ממשלת ברית-המועצות, הותרה יציאתם של כ-24,000 חיילים ופליטים פולנים, לטהרן שהיתה אז בשלטון בריטי. ביניהם היו כ-1000 ילדים וכ-800 מבוגרים יהודים. רוב הילדים היו יתומים, ומיעוטם הגיעו עם הורה אחד או שניים. לחלקם היו הורים שנשארו בברית-המועצות. בטהרן הקימו הפליטים היהודים המבוגרים בית-יתומים, בסיועה הפעיל של הקהילה היהודית. משהגיעה לארץ-ישראל הידיעה על בואם של הילדים היהודים לטהרן נשלחו שני שליחי הסוכנות היהודית. באוקטובר 1942 הגיעה לטהרן ציפורה שרתוק, רעיית משה שרתוק (שרת) לנהל, את בית-היתומים. בית-היתומים נוהל בתנאי מחסור חמור, בעיקר במזון. בראשית שנת 1943, לאחר שהושגו רשיונות עלייה ואונייה משלטונות המנדט, הפליגו הילדים ומלוויהם לקרצ'י שבהודו, משם לסואץ וב-18 לפברואר 1943, הגיעו ברכבת לארץ. מרגע יציאתם מטהרן עורר מסעם התרגשות ביישוב, ולאורך מסלולה של הרכבת עד עתלית קיבלו את פני הבאים מאות ואלפים בקבלת-פנים חמה ונלהבת. הם שוכנו בתחילה בעתלית, ואחר-כך במחנות מעבר, בהם החלימו והתאוששו משלוש שנות תלאה.

לקריאה נוספת:
ילדי טהרן מגיעים לארץ בשנת 1944
ילדי טהרן

באתר יד ושם:
תצלומים נוספים בנושא הצלה
חומר עזר לכתיבת עבודות חקר בנושא חסידי אומות העולם
המוזיאון החדש – התנגדות והצלה

פריט זה הוא חלק ממאגר מידע בנושא השואה שהוקם בשיתוף: בית הספר המרכזי להוראת השואה ומטח.


אל האסופה הצלה3

ביבליוגרפיה:
כותר: ילדי טהרן במחנה בהודו
צלם: -
שם  הפרסום מקורי: יד ושם : מרכז המידע אודות השואה
תאריך: -
בעלי זכויות : יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורה
הוצאה לאור: יד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורה
הערות: 1. מידע זה מופק על ידי צוות בית הספר המרכזי להוראת השואה ובסיוע אגפי יד ושם השונים.
הערות לפריט זה:

1. ארכיון סרטים ותצלומים, יד ושם, פריט מס' 4736/7.

 


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית