הסדרי נגישות
גשר מפעלים חינוכיים



מרד אבשלום
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


אבשלום בן דוד מרד באביו. סיפור המרד ותוצאותיו מתוארים בשמואל ב, ט"ו-י"ט. סיפור זה הוא מרכזי בסיפור ירושת הכיסא של דוד המלך.

בשלב ראשון (בפרק ט"ו) הכין אבשלום לעצמו מרכבה, סוסים, וחמישים רצים, והחל להתערב בשפיטה ששפט אביו את העם, והסיתם שהמלך עושה להם עוול. הוא גייס לצידו את אחיתופל השילוני, יועץ המלך, והזעיק את העם לקריאתו. דוד נמלט מירושלים, והחל להיערך עם אנשיו.
אבשלום נכנס לירושלים הנטושה, ולפי עצת אחיתופל, עשה מייד מעשה סימלי של 'טוען לשלטון' ושכב עם נשות אביו (ט"ז 22). דוד שלח את יועצו השני, חושי הארכי, אל מחנה אבשלום, כדי להטעותו ולסכל את תכניותיו. ואמנם, אבשלום בטח בחושי שהכשילו, ולא באחיתופל שייעץ לו טוב ונכון (פרק י"ז).
דוד ברח לעבר הירדן המזרחי. הקרב המכריע בין דוד לאבשלום נערך ביער אפרים שממזרח לירדן (לפי חז"ל: באזור רעיית הצאן של שבט אפרים, למרות שנחלתו הייתה במערב הירדן). דוד מזהיר את כל חייליו ובמיוחד את שרי הצבא שלא לפגוע באבשלום: "לְאַט לִי לַנַּעַר לְאַבְשָׁלוֹם" (י"ח 5), אולם יואב מנצל את ההזדמנות שאבשלום ניתפס בשערותיו בעץ – והורג אותו ומסיים את המלחמה (פרק י"ח).
דוד נושא קינה על בנו: "בְּנִי אַבְשָׁלוֹם, בְּנִי, בְנִי אַבְשָׁלוֹם, מִי יִתֵּן מוּתִי אֲנִי תַחְתֶּיךָ, אַבְשָׁלוֹם בְּנִי בְנִי" (י"ט 1). קינתו וצערו של דוד הופכים את ניצחון אנשיו לאבל, והוא מתעשת רק אחרי שיואב נוזף בו ומזכיר לו שבסופו של דבר המורד חוסל, והשלטון הוחזר לו, לדוד.


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא
ביבליוגרפיה:
כותר: מרד אבשלום
שם  האתר: מקרא גשר : האתר שלך ללימודי התנ"ך - אנציקלופדיה
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים
בעלי זכויות : גשר מפעלים חינוכיים
הוצאה לאור: גשר מפעלים חינוכיים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית