הסדרי נגישות
עמוד הבית > ישראל (חדש) > יישובים > מטרופולינים > חיפה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
סקירה קצרה על חיפה, השוכנת בתוך שילוב נופים מיוחד במינו – הר, חופי ים ומפרץ. חיפה היא עיר נמל ועיר תעשייה והיא מהווה מרכז מנהלי וכלכלי לאזור צפון הארץ כולו. חיפה מהווה אתר תיירות, בעיקר לתושבי ישראל, בזכות החופים היפים והרי הכרמל.



חיפה
מחברים: צביה פיין; מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה


חיפה שוכנת בתוך שילוב נופים מיוחד במינו – הר, חופי ים ומפרץ, ואלה מקנים לה יופי רב. העיר נחלקת ל-2 חלקים: ההר – הכולל את אזורי הכרמל והדר הכרמל, שהם אזורי המגורים העיקריים ויש בהם גם אתרי תיירות, מרכזי קניות, מוסדות להשכלה גבוהה ועוד; המישור – אזורי המפרץ והעיר התחתית, שיש בהם מעט אזורי מגורים ונמצאים בהם הנמל, אזור תעשייה וכן מרכז עסקים ובו מרכזי קניות, עסקים, בילוי ובידור, חופי רחצה ועוד. אזור זה מתחרה בהצלחה במרכזי העסקים האחרים של חיפה.

במשך מאות שנים הייתה חיפה עיר נמל קטנה. "תור הזהב" של העיר החל באמצע המאה ה-19. בראשית המאה ה-20 חיברו הטורקים את חיפה לדמשק ולעבר הירדן באמצעות מסילת הברזל החיג'אזית, ובתקופת המנדט הפכו הבריטים את העיר למרכז כלכלי וצבאי שלהם במזרח התיכון.

עם הקמת מדינת ישראל השתנה מעמדה האזורי של חיפה: הסכסוך בין ישראל לשכנותיה גרם לניתוק הקשרים בין העיר למדינות המזרח התיכון, מסילות הברזל שקישרו אותה עם המדינות השכנות חדלו לפעול, והזרמת הנפט מעיראק נפסקה. גם באוכלוסיית העיר חלו שינויים: רבים מתושביה הערבים עזבו אותה בתקופת מלחמת העצמאות, והתיישבו בה עולים יהודים. נמל חיפה הפך לנמל הגדול והפעיל במדינה, אזור התעשייה הכבדה שבמפרץ זכה לתנופה רבה, הטכניון גדל והתרחב, הוקמה אוניברסיטה, ועוד.

חיפה היא עיר תעשייה. מלבד הנמל המהווה מקור תעסוקה חשוב, יש בה שני אזורי תעשייה גדולים. באזור התעשייה הוותיק שבמפרץ חיפה יש ריכוז של תעשייה פטרוכימית (ענף תעשייה העוסק בנפט ובמוצריו), מפעלי תעשייה הקשורים לבתי הזיקוק ולנמל, ומפעלים המשתיכים לתעשייה הביטחונית. בחלקה הדרום-מערבי של העיר נמצא אזור תעשייה מודרני – מרכז תעשיות מדע (מת"מ), ובו ריכוז של תעשיות עתירות ידע. עם הזמן התעשיות הכבדות והמסורתיות מצטמצמות, ומתרחב היקפן של התעשיות עתירות הידע וההון.

בצד התעשייה יש בעיר מקורות תעסוקה מגוונים נוספים: יש בה שירותים עסקיים רבים ואזורי מסחר ומרכזי קניות מפותחים, בתי מלון וכן מוסדות ציבוריים חשובים כמו המכס ורשות הנמלים.

לחיפה יש נתונים המאפשרים את פיתוח ענף התיירות: חוף ים יפה המגיע עד למדרונות הירוקים של הכרמל, שכונות בנות 150 שנה ויותר, נמל ימי, אתרים היסטוריים ודתיים כמו מערת אליהו, הגנים התלויים (הבהאיים) והכנסייה הכרמליתית.

חיפה היא עיר מעורבת. לצד האוכלוסייה היהודית חיה אוכלוסייה ערבית לא גדולה, והיחסים בין שתי האוכלוסיות הם לרוב טובים.

חיפה בזמן הלחימה בלבנון 2006

ביום השני למלחמה החל החיזבאללה לתקוף גם את חיפה, העיר השלישית בגודלה בארץ. חיפה והקריות הסמוכות לה הותקפו ברקטות ארוכות טווח (טווח 100 ק"מ). ההפגזות על חיפה וסביבתה התעצמו ככל שהחריף העימות וכתוצאה מצפירות האזעקה שחזרו ונשנו התושבים נדרשו להיכנס למקלטים או למרחבים מוגנים. רבים מהתושבים נאלצו לעזוב את ביתם ולעבור לגור מחוץ לטווח הרקטות.

בחיפה ובקריות היו 13 הרוגים מקרב האזרחים במשך ימי הלחימה. בנוסף לכך נגרמו נזקים רבים לבתים ולרכוש.

התושבים נאלצו להישאר במקלטים במשך פעמים רבות במשך היום ולכן מקומות עבודה רבים הושבתו ואחרים עבדו במתכונת חירום (כגון נמל חיפה, מסעדות, מלונות) ולמשק נגרמו נזקים כספיים כבדים.

ביבליוגרפיה:
כותר: חיפה
מחברת: פיין, צביה
שם  הפרסום מקורי: ישראל: נופים, אוכלוסייה, כלכלה
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה
תאריך: 2006
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. אסופת פריטי מידע בנושא הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006. המידע מופק עבור משרד החינוך על ידי צוות הגיאוגרפיה של מטח.
הערות לפריט זה:

1. יעוץ מדעי: אריה שחר.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית