הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > המזרח התיכון > לבנון
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית


תקציר
כפר כנא הוא כפר גדול השוכן כעשרה ק"מ מדרום מזרח לצור וחיים בו כ-10,000 תושבים, רובם שיעים. כפר כנא עלה לכותרות במהלך מבצע "ענבי זעם" בשנת 1996 ובעת הלחימה בלבנון 2006– בשני המקרים פגע צה"ל באוכלוסיה אזרחית ונגרמו אבדות רבות.



כפר כנא
מחבר: נתי רכט


כפר כנא הוא כפר גדול בדרום לבנון, השוכן כעשרה קילומטרים מדרום-מזרח לעיר צור וכ-12 קילומטרים צפונית לגבול עם ישראל.

אוכלוסייה

בכפר מתגוררים כ-10,000 תושבים, רובם מוסלמים שיעים, ומיעוטם נוצרים מזרמים שונים.

היסטוריה

כפר כנא עלה לכותרות בעיקר בשתי תקריות שבהן נהרגו אזרחים לבנונים מהפצצות של צה"ל, שכוונו אל משגרי קטיושות של ארגון החיזבאללה שפעלו מתוך הכפר או מסביבותיו.

התקרית הראשונה אירעה ב-18 באפריל 1996, במהלך מבצע "ענבי זעם", כאשר בעקבות ירי קטיושות לעבר מדינת ישראל שביצעו לוחמי חיזבאללה מאזור הסמוך למחנה של כוחות האו"ם בכפר, ירה צה"ל פגזי ארטילריה לכיוון מקורות הירי. אבל הירי של תותחי צה"ל פגע בפליטים ששהו סמוך למחנה האו"ם, ובאנשי האו"ם עצמם. בהפצצה נהרגו 102 אזרחים, ומאה נוספים נפצעו, ביניהם ארבעה חיילים של האו"ם.

ישראל התנצלה בפני לבנון בעקבות התקרית, והביעה צער על הפגיעה באזרחים. אבל ההרג עורר בעולם כולו תגובות נזעמות, שהובילו את ישראל לסיים את המבצע.

עשר שנים לאחר התקרית הקשה בכפר כנא, במהלך הלחימה בלבנון בקיץ 2006, אירעה בכפר שוב תקרית דומה. ב-30 ביולי 2006, מטוס ישראלי הפציץ בניין שלטענת צה"ל הסתתרו בו משגרי קטיושות של החיזבאללה. בצה"ל טענו כי לא ידעו שבמקלט הבניין הסתתרו עשרות אזרחים. לאחר ההפצצה קרס הבניין, ובמקום נהרגו 28 בני-אדם, בהם 16 ילדים.

התקרית החדשה עוררה גם הפעם תגובות קשות בעולם, שאילצו את ישראל להפסיק את הלחימה למשך 48 שעות. דובר צה"ל הביע צער על האירוע הזה, והודיע שתתבצע חקירה של ההתרחשויות שהובילו לקריסת הבניין.

ביבליוגרפיה:
כותר: כפר כנא
מחבר: רכט, נתי
שם  הפרסום מקורי: הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006
תאריך: 2006
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הערות: 1. אסופת פריטי מידע בנושא הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006. המידע מופק עבור משרד החינוך על ידי צוות הגיאוגרפיה של מטח.
הערות לפריט זה:

1. ייעוץ מדעי: ד"ר ראובן אהרוני.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית