הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > המזרח התיכון > לבנון
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית


תקציר
על המרונים, עדה נוצרית ערבית החיה ברובה בלבנון. הם מונים היום כ-22% מאוכלוסיית לבנון.



מרונים
מחבר: נתי רכט


המרונים הם עדה נוצרית ערבית החיה ברובה בלבנון. הם מונים היום כ-22% מאוכלוסיית לבנון.

העדה המרונית מסתמכת, לפחות בשמה, על זכרו של נזיר קדום, מארון הקדוש שמו, אשר חי כנראה בסוריה, בסוף המאה הרביעית ותחילת המאה החמישית לספירה. כשהחל הכיבוש המוסלמי במאה השביעית לספירה, נדחקו המרונים מסוריה אל אזור הר הלבנון, ומאז מרביתם חיים בלבנון, בעיקר באזור שמצפון לכביש בירות-דמשק עד שולי העיר טריפולי.

המרונים התבלטו כעדה ייחודית ובדלנית וכמעט לא עזבו את אזור הר הלבנון. הם חיפשו תמיד בעל ברית גדול שיסייע להם להתקיים בסביבה עוינת. במקרים רבים הייתה זאת צרפת שבאה לעזרתם. בשנת 1736 התאחדה הכנסייה המרונית באופן רשמי עם הכנסייה הקתולית ברומא, אבל היא המשיכה לשמור על עצמאות מסוימת.

במאה ה-19 התחוללה מלחמה בין הדרוזים ובין המרונים על השליטה באזור הר הלבנון. זאת הייתה מלחמת האזרחים הראשונה בלבנון. המרונים הפסידו במלחמה הזאת, מבחינה צבאית, אבל הם זכו בניצחון פוליטי חשוב הודות לצרפת שבאה לעזרתם וסייעה להם לקבל אוטונומיה באזור הר הלבנון. למרות זאת, במרוצת השנים רבים מן המרונים, שהתעייפו מן המלחמות ומשפיכות הדמים, עזבו את לבנון והיגרו למדינות שונות: בעקבות מלחמת האזרחים של 1958 וזו שהסתיימה ב-1989 נטשו את לבנון כ-400,000 נוצרים מרונים.

בימי מלחמת העולם הראשונה, בין השנים 1914 עד 1918, שוב סבלו המרונים מקשיים שנבעו מן העוינות כלפיהם. אולם לאחר המלחמה השתפר מצבם לאחר שצרפת, בת בריתם, קיבלה מחבר הלאומים מנדט (סמכות שלטונית) על סוריה ועל לבנון. המרונים לחצו על צרפת להקים מדינת לבנון גדולה, בתקווה שהם, המרונים, יהיו שליטיה. אבל צרפת עזבה את האזור בשנת 1943 לאחר הכרזת העצמאות של לבנון, והמרונים מצאו עצמם חיים במדינת לבנון העצמאית לצד בני עדות נוספות, כאשר הם מונים רק 30% מתושביה.

ב-1943 נחתמה "האמנה הלאומית של לבנון", אשר כללה ויתורים מצד המוסלמים ומצד המרונים. באמנה נקבע שלבנון תהיה בעלת אופי ערבי, אולם היא תהיה מדינה ערבית עצמאית. כמו כן נקבע באמנה המפתח העדתי שעל-פיו יאוישו משרות השלטון. לפי המפתח הזה, נשיא המדינה, שהוא בעל התפקיד הבכיר ביותר בלבנון, יהיה מרוני, ואילו ראש הממשלה יהיה מוסלמי סוני. גם היום נשיא לבנון, אמיל לחוד, הוא נוצרי מרוני.


אמיל לחוד, נשיא לבנון

בשנות החמישים של המאה העשרים חל בלבנון מפנה חברתי-כלכלי שהפך את האמנה של 1943 למסמך מיושן. האיזון העדין בין העדות בלבנון השתנה לאחר שהמוסלמים השיעים הפכו לעדה הגדולה ביותר. למרות זאת, גם היום ממשיך נשיא לבנון להיות בן העדה המרונית.

תפרוסת המרונים בעולם
מספרם של המרונים בעולם איננו ידוע בוודאות. לפי ההערכות, חיים היום בלבנון כ-800,000 מרונים, שהם כ-22 אחוזים מכלל תושבי לבנון, ובסוריה חיים כ-40,000 מרונים.

ביבליוגרפיה:
כותר: מרונים
מחבר: רכט, נתי
שם  הפרסום מקורי: הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006
תאריך: 2006
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הערות: 1. אסופת פריטי מידע בנושא הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006. המידע מופק עבור משרד החינוך על ידי צוות הגיאוגרפיה של מטח.
הערות לפריט זה:

1. ייעוץ מדעי: ד"ר ראובן אהרוני.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית