הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדינת ישראל > ישובים וסוגי התיישבות > קיבוצים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית


תקציר
כפר גלעדי הוא קיבוץ השוכן באצבע הגליל. על ההיסטוריה, האוכלוסיה והאתרים בקיבוץ.



כפר גלעדי
מחבר: נתי רכט


קיבוץ השוכן ב"אצבע הגליל", בין קריית שמונה ובין מטולה.

היסטוריה

קיבוץ כפר גלעדי הוקם בשנת 1916, יחד עם היישוב הסמוך תל-חי, ונקרא בתחילה כפר גיורא. שמו הוסב ל"כפר גלעדי", לזכרו של ישראל גלעדי, ממקימי הקיבוץ וממייסדי ארגון "השומר", הארגון היהודי לשמירה ולהגנה שפעל בגליל בשנים 1909 עד 1920.

משנת 1918, לאחר מלחמת העולם הראשונה, ובעקבות חלוקת המנדט על האזור בין בריטניה ובין צרפת, היה הקיבוץ תחת שלטון המנדט הצרפתי. בעקבות נפילת היישוב תל-חי, בשנת 1920, ננטש גם קיבוץ כפר גלעדי. הוא יושב מחדש רק בשנת 1926. לאחר שיושב מחדש, הפך הקיבוץ לתחנת מעבר לעולים בלתי-חוקיים (מעפילים), שהגיעו לארץ-ישראל דרך לבנון. המעפילים שוכנו לתקופה קצרה בקיבוץ כפר גלעדי, ולאחר שזויפו בעבורם תעודות ואישורי כניסה לארץ-ישראל, הם הועברו לקיבוץ איילת השחר ולראש פינה.

אוכלוסייה

בקיבוץ חיות כיום כ-200 משפחות. חברי הקיבוץ עוסקים בכמה ענפי חקלאות, ובתיירות, הכוללת בית-מלון וצימרים.

אתרים

בבית-הקברות הסמוך לכפר גלעדי ניצב פסל "הארי השואג", המציין את גבורתם של מגני תל-חי, ובראשם יוסף טרומפלדור. בבית-הקברות הזה קבורים רבים מחברי ארגון "השומר". בקיבוץ נמצא גם מוזיאון המספר את פועלם של חברי ארגון "השומר". כמו כן בכפר גלעדי נמצא אתר ובו "סליק", מחבוא נשק של אנשי ארגון "ההגנה", ששוחזר ושופץ.

כפר גלעדי בתקופת הלחימה בלבנון בקיץ 2006

במהלך הלחימה על גבול ישראל-לבנון בקיץ 2006 הופצץ הקיבוץ במרגמות ובקטיושות. אחד האסונות הקשים במלחמה התרחש בכניסה לבית-הקברות, כאשר פגז קטיושה נפל על קבוצה של חיילי מילואים ששהו במקום, וגרם למותם של 12 חיילים ולפציעתם של כמה מהם.

ביבליוגרפיה:
כותר: כפר גלעדי
מחבר: רכט, נתי
שם  הפרסום מקורי: הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006
תאריך: 2006
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הערות: 1. אסופת פריטי מידע בנושא הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006. המידע מופק עבור משרד החינוך על ידי צוות הגיאוגרפיה של מטח.
הערות לפריט זה:

1. ייעוץ מדעי: פרופ' ארנון סופר.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית