הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > המזרח התיכון > לבנון
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית



תקציר
כפר שיעי בדרום לבנון, מצפון לזרעית, שבו ובסביבתו התנהלו קרבות במהלך מבצע ליטני, 1978, ובמלחמת לבנון, 2006.



מרון א-ראס
מחבר: נתי רכט


מרון א-ראס הוא כפר שיעי שחיה בו קבוצה גדולה של נוצרים, השוכן בדרום לבנון, מצפון ליישוב הישראלי אביבים, ומדרום-מזרח לעיירה הלבנונית בִּנת א-גְ'בֶּל.

בכפר מרון א-ראס ובסביבתו התנהלו קרבות במהלך "מבצע ליטאני". המבצע החל לאחר שב-2 במרץ 1978 פשט כוח של אש"ף על הכפר, והשתלט על כלי-נשק וכלי-רכב שצה"ל סיפק לתושבים הנוצרים של הכפר לצורך הגנה עצמית. ישראל, שהייתה מעוניינת להוכיח לבני בריתה הנוצרים כי היא מחויבת להגנתם, פתחה במתקפה על כוחות אש"ף בדרום לבנון. כך נפתח "מבצע ליטאני", שבמהלכו נכנסו כוחות צה"ל ללבנון, והגיעו עד נהר הליטאני. הכפר מרון א-ראס נכבש במהלך המבצע כאשר כוחות צה"ל הגיעו אליו מצפון, וכך הפתיעו את המחבלים ששהו בו.

הכפר מרון א-ראס במלחמת לבנון (2006):

הכפר מרון א-ראס שימש זירה לקרבות קשים בין חיילי צה"ל ובין לוחמי החיזבאללה במהלך המלחמה בלבנון בחודשים יולי-אוגוסט 2006. על-פי המידע המודיעיני שהיה בידי צה"ל טרם המלחמה, הכפר שימש בסיס ללוחמים של החיזבאללה, שברשותם היה נשק רב. ואכן, במהלך המלחמה התברר שבכפר נצברה כמות אדירה של טילים ורקטות, שאוחסנו במקומות מסתור ובבונקרים.

בקרבות הקשים שהתנהלו בכפר בראשית המלחמה נהרגו שישה חיילים של צה"ל, ולפי ההערכה נהרגו גם עשרות לוחמים של החיזבאללה. בקרבות נוספים שנערכו בכפר הזה נפגעו עוד ארבעה חיילים של צה"ל.

בקרבות במרון א-ראס הופעלו גם דחפורים, שסייעו לחשוף בונקרים ואמצעי לחימה בתוך בתי הכפר. הקרבות שהתנהלו בכפר והשימוש בכלים ההנדסיים הכבדים גרמו לכפר נזקים קשים.

סרטון המתאר את ההיערכות של כוחות צה"ל לקראת הלחימה בכפר מרון א-ראס, ואת הלחימה עצמה.

ביבליוגרפיה:
כותר: מרון א-ראס
מחבר: רכט, נתי
שם  הפרסום מקורי: הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006
תאריך: 2006
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הערות: 1. אסופת פריטי מידע בנושא הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006. המידע מופק עבור משרד החינוך על ידי צוות הגיאוגרפיה של מטח.
הערות לפריט זה:

1. ייעוץ מדעי: ד"ר ראובן אהרוני.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית