הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > המזרח התיכון > סוריה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית


תקציר
סקירה קצרה על ענפי התעשייה והתיירות בסוריה. התעשייה בסוריה היא, ברובה, תעשייה מסורתית, המבוססת בעיקר על עיבוד של חומרי גלם מקומיים. ענפי התעשייה המובילים בתעשייה הסורית הם הפקת הנפט, וייצור מוצרי טקסטיל ומוצרי מזון.



התעשייה בסוריה
מחבר: יוני גרף


התעשייה בסוריה היא, ברובה, תעשייה מסורתית, המבוססת בעיקר על עיבוד של חומרי גלם מקומיים. רוב כוח העבודה איננו מקצועי ואיננו מיומן והטכנולוגיות מיושנות, ענפי התעשייה המובילים בתעשייה הסורית הם הפקת הנפט, וייצור מוצרי טקסטיל ומוצרי מזון. בעשורים האחרונים התפתחו בסוריה ענפי הפלדה בעיר חמה והתעשייה הפטרוכימית בעיר חומס, והורחב גם ייצור המלט וכן תעשיית ההרכבה של מוצרים שונים, ובהם טרקטורים, טלוויזיות, מקררים, מכונות כביסה וכלי רכב.

סוריה נחשבת מדינה נחשלת מבחינת רמת השימוש שלה במחשוב ובתקשורת אינטרנט, ולמעשה לא קיימת בה כלל תעשייה של מוצרי עילית (היי טק).

רוב מפעלי התעשייה בסוריה ממוקמים בערים הגדולות, ובמיוחד בדמשק ובחלב. הדבר גרם לצמיחה הגדולה של הערים האלה, על חשבון העיירות הקטנות והאזורים הכפריים, בדומה לתהליך שמתרחש במדינות אחרות במזרח התיכון.

סוריה השקיעה בחיפוש מחצבים, ונתגלו בה מרבצי פוספטים, ברזל, מנגן, נפט וגז. מרבצי הפוספטים, יחד עם הנפט, תרמו להקמת המפעל לדשנים ולהרחבת המפעלים הפטרוכימיים בחומס. כיום הנפט הוא מוצר הייצוא העיקרי בסוריה - כ-60 אחוזים מכלל הייצוא. אבל מאגרי הנפט באדמת סוריה הולכים ומתרוקנים.

כדי לבצע שינויים מהותיים בכלכלה סוריה חייבת לנקוט צעדים לקראת יותר מודרניזציה וגלובליזציה, סוריה חייבת להיפתח לרשתות התקשורת העולמיות ולשווקים המערביים באמצעות מחשבים, אינטרנט ועוד. תהליך זה הוא קשה במסגרת השלטון הריכוזי שמנהיג אסד. השלטון בסוריה דורש שליטה מרבית על האוכלוסייה, על הגופים הכלכליים (בנקים) ועל אמצעי התקשורת. גם מדיניות החוץ של סוריה - תמיכתה בארגוני טרור ובסחר הסמים הבינלאומי שהביאו להטלת סנקציות על המדינה והכנסתה לרשימה של מדינות "התומכות בטרור" - מגבילה את היכולת להיפתח לתהליכי כלכלה גלובאליים.

כדי לבצע שינויים הנדרשים לתהליך ההצטרפות לכלכלה הגלובלית, סוריה תידרש לערוך שינויים מהותיים במבנה הכלכלי ובמבנה השלטון שלה.

ענף התיירות

בתחום התיירות סוריה מציעה אתרים ארכיאולוגיים והיסטוריים מעניינים, ערים מזרחיות כמו דמשק וחלב וחוף ים. רובם המוחלט של התיירים מגיע מארצות ערב (בעיקר לבנון וירדן) ומאיראן ורק מעטים מגיעים ממדינות המערב. באופן כללי התיירות בסוריה לא מפותחת ומגיע אליה מספר תיירים מועט יחסית (כחצי מיליון בשנה). תורמים לכך השלטון המרכזי שמנהיג אסד שאינו מעודד את הפתיחות להשפעה מערבית וגם תמיכתה של סוריה בארגוני טרור ובסחר הסמים הבינלאומי שהביאו להטלת סנקציות על המדינה והכנסתה לרשימה של מדינות "התומכות בטרור".

ביבליוגרפיה:
כותר: התעשייה בסוריה
מחבר: גרף, יוני
שם  הפרסום מקורי: הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006
תאריך: 2006
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הערות: 1. אסופת פריטי מידע בנושא הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006. המידע מופק עבור משרד החינוך על ידי צוות הגיאוגרפיה של מטח.
הערות לפריט זה:

1. ייעוץ מדעי: פרופ' ארנון סופר.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית