הסדרי נגישות
עמוד הבית > אמנויות > אמנויות חזותיותעמוד הבית > יהדות ועם ישראל > מקרא [תנך] > מקרא באמנות > שופטים ומלכים



"מבקשת את המלוכה" [2]
צלם: -



"מבקשת את המלוכה" [2]

Rachel Giladi, Looking for my kingdom, Performance, Tel Aviv, 1985.

תמונה מתוך המיצג "מבקשת את המלוכה" של האמנית רחל גלעדי. המיצג נערך ב- 1985 בתל אביב.


לתמונה מוגדלת


ב-1985 יצרה רחל גלעדי את המיצג "מבקשת את המלוכה וקושרת לה כתרים". במיצג זה פונה גלעדי לֶעָבָר נשי בעל עוצמה, כדי להעניק כוח לנשים בהווה. בנובמבר 1985 שלחה גלעדי הזמנה למיצג שיתקיים בכיכר דיזנגוף, וכך היא כתבה בהזמנה:
לאחרונה, בחפירות הארכיאולוגיות של א"י וסביבתה נתגלו עוד כתרי מלכות ואלוהות נשיים.
על כן כל אשה מוזמנת בזה לבוא ולמצוא את כתר המלכות שלה.
טכס ההכתרה ייערך בכיכר צינה דיזנגוף בשבת ה-9 לנובמבר בשעה 12:00 בדיוק.

גלעדי לא פונה אל הטקסט המקראי, אך היא פונה אל עָבָר ארץ-ישראלי שנתגלה בחפירות ארכיאולוגיות. גלעדי מזמינה נשים להגיע למיצג שהיא עורכת, ולשאוב כוח מעוצמתן של אלות ומלכות קדומות מהאזור, באמצעות כתר מלכות סמלי.
מיצג (פרפורמנס) הוא יצירת אמנות המשלבת ז'אנרים אמנותיים שונים, הן מתחום הבמה והקולנוע והן מתחום האמנות הפלסטית. המיצג מתרחש במקום ובזמן מסוים, ומה שנותר ממנו הוא תיעוד חזותי (צילומי סטילס או וידאו) ומילולי. המיצג של גלעדי מתואר בכתבות עיתונות מנובמבר 1985. לכיכר הגיעו רחל גלעדי ונשים נוספות לבושות שחור, ולראשן כתרים מעיסת נייר, בצבעי זהב וברונזה. הן הזמינו את הנשים העוברות בכיכר להכתיר את עצמן, נתנו להן ללגום יין והתיזו עליהן מי ורדים מתוך גביע, ואמרו דברים בזכות החייאת התרבות הנשית. באמנות מיצג, לעיתים האמן משתתף, לפעמים משתתפים שחקנים אחרים, ולפעמים – כמו במיצג של רחל גלעדי - הקהל מהווה שותף פעיל. יותר מכך – למרות שגם גברים שעברו במקום נחשפו למיצג, גלעדי מזמינה רק את הנשים לקחת חלק פעיל במיצג, ובחירה זו היא חלק מהאמירה שלה.
בשונה משאול המלך ש"ביקש אתונות ומצא מלוכה", גלעדי מזמינה את הנשים לבקש את המלוכה באופן יזום ואקטיבי. ייתכן שבכך היא רוצה להעביר מסר לנשים לקחת יוזמה ולדרוש את שמגיע להן. הקשר מקראי נוסף שניתן למצוא במיצג זה הוא הבחירה של גלעדי לחבוש על ראשה כתר נחש. בתרבות היהודית והנוצרית תיאור של נחש ואשה יחד נתפס כשלילי, בשל הרמיזה הברורה לסיפור החטא הקדמון (בראשית, ג'). ייתכן שחבישת כתר נחש מהווה מחאה כנגד התפיסה הגברית שרואה את האישה, בת חווה, כסמל הפיתוי וההדחה. אולי היא אף רוצה לומר שבזכות הבחירה של האשה לאכול מעץ הדעת זכה המין האנושי ליכולת ידיעה, חשיבה ויצירה. (ייתכן שהחיבור בין מלוכה לנחש מתייחס לדימויים של אלות עתיקות, כמו אלת הנחשים המינואית).
גלעדי מוציאה את האמנות מהמוזיאון לרחוב, לחיים, ויוצרת מיצג שמושך תשומת לב. כך, גם העוברים ושבים שלא בחרו באותו הרגע ללכת למוזיאון או לגלריה, נחשפים ליצירת האמנות שלה. לתגובות האנשים יש חלק חשוב בהתרחשות: גם לאלה שבחרו להשתתף ונהנו מהאירוע, וגם לאלה שתמהו על האירוע המוזר או לגברים שמחו על קיפוחם.

לתמונות נוספות מתוך המיצג:
"מבקשת את המלוכה"
"מבקשת את המלוכה"



אל האסופה גלריית עבודות של רחל גלעדי3

ביבליוגרפיה:
כותר: "מבקשת את המלוכה" [2]
צלם: -
שם  הפרסום מקורי: אמנות במקראנט
תאריך: -
הערות: 1. אוסף פריטי אומנות עבור אתר מקראנט. הפריטים באדיבות בעלי הזכויות.
הערות לפריט זה:

1.© רחל גלעדי.
2. המידע אודות תמונה זו נכתב ע"י בסר ענת.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית