הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > אסטרונומיה [מדעי החלל] > גרמי שמים > מערכת השמש
גליליאו צעיר בע"מ


תקציר
ארצות הברית עומדת להטיס אל הירח בני אדם ולהקים על פניו בסיס שבו ישהו האנשים. מתי זה יקרה ואיך? מהן הדרכים שיאפשרו חיים על פני הירח? ומי רוצה לגור על הירח?



עד גיל 21 תגיעו לירח
מחבר: יורם אורעד


הוא תמיד הצית את דמיונם של בני האדם, אך בעוד שנים לא רבות הוא אף עשוי להפוך לבית השני של יושבי כדור הארץ. כן, תתחילו להתכונן, כי מאוד ייתכן שחופשות הקיץ שלכם יהפכו בקרוב ל... חופשות בחלל החיצון

כשהייתי ילד אהבתי לפתוח את עטיפת מַסְטִיק הַבָּזוּקָה, ולקרוא את הָעֲתִידוֹת שהיו כתובות עליה – אותם משפטים שֶׁלִּכְאוֹרָה מְנַבְּאִים את הצפוי להתרחש בעתיד. על אחת העטיפות קראתי שעד גיל 21 אגיע לירח. לצערי זה לא קרה, אך ייתכן מאוד שֶׁתַּחֲזִית זו איננה רחוקה כל כך מן המציאות עֲבוּרְכֶם ועבור ילדים רבים, גם אם לא תתגשם עד גיל 21.

בני האדם עומדים לטוס שוב לירח והפעם על מנת להישאר בו באופן קבוע. למה כתבתי "לטוס שוב לירח"? פשוט מאוד. מכיוון שבני אדם כבר טסו בעבר לירח ואף נָחֲתוּ עַל פָּנָיו. כל זה התרחש לפני שנים רבות. בשנת 1969 הגיעה משלחת של שלושה אַסְטְרוֹנָאוּטִים אל הירח, בחללית שנקראה אָפּוֹלוֹ 11. אחד האַסְטְרוֹנָאוּטִים נשאר בחללית עצמה, שהקיפה את הירח כל הזמן, ואילו השניים האחרים נכנסו לחללית קטנה יותר, שהיתה בתוך החללית הגדולה, ונחתו על פני אדמת הירח. היה זה הביקור הראשון של בני אדם בירח. אולם, אָפּוֹלוֹ 11 לא היתה החללית היחידה שהביאה בני אדם אל אדמת הירח. אחריה באו חלליות נוספות מסוגה. הנחיתה האחרונה של בני אדם על פני הירח התרחשה בשנת 1972. ב-7 בְּדֶצֶמְבֶּר של אותה שנה יצאה החללית הַמְּאויֶּשֶׁת (חללית מְּאויֶּשֶׁת היא חללית הנושאת עליה בני אדם) האחרונה מִכַּדּוּר הָאָרֶץ בדרכה אל הירח. היתה זו החללית אָפּוֹלוֹ 17. היא הנחיתה על פניו שני אַסְטְרוֹנָאוּטִים (כששוב, השלישי נשאר בחללית הגדולה, במסלול סביב הירח). ב-19 של אותו חודש שבה אָפּוֹלוֹ 17 ממסעה הַיְּרֵחִי, אל כַּדּוּר הָאָרֶץ. מאז חלפו 33 שנה ואיש לא נשלח שוב אל הירח.

אבל, כפי שציינתי, דבר זה עומד להשתנות. ארצות הברית, אותה מדינה ששלחה לפני כל כך הרבה שנים את האַסְטְרוֹנָאוּטִים הראשונים לירח, עומדת להטיס אליו שוב בני אדם ואף להקים על פניו בסיס שבו ישהו אנשים. מתי זה יקרה ואיך?

נבנה לנו בית

על פי תּוכְנִיּוֹתֶיהָ של נאס"א, סוֹכְנוּת הֶחָלָל שֶׁל אַרְצוֹת הַבְּרִית, אַסְטְרוֹנָאוּטִים יחזרו אל הירח עד שנת 2020 לכל המאוחר, ובמילים אחרות: תוך כ-14 שנה. החזרה אל הירח מַצְרִיכָה הכנה ממושכת. בתחילה יישלחו אל הירח חלליות לא מְאויָּשׁוֹת (חלליות שאין בהן אנשים) כדי לחפש אחר מקומות אֶפְשָׁרִיִּים בהם ניתן יהיה להנחית חלליות מְאויָּשׁוֹת, וכן כדי להקים על הירח בסיס לִשְׁהִיַּת בני אדם. מלבד החיפוש אחר מקומות כאלה, יעסקו החלליות בְּאִיתּוּר מים קפואים בתוך מַכְתְּשֵׁי הַיָּרֵחַ. מַכְתֵּשׁ הוא מעין בור ענק. מַכְתְּשֵׁי הירח מופיעים בִּקְטָרִים שונים. הם יכולים להיות בקוטר של כמה מאות מטרים. הם יכולים להגיע לקוטר של כמה קִילוֹמֶטְרִים ואפילו קִילוֹמֶטְרִים רבים. בירח מצויים מַכְתְּשִׁים רבים ובחלקם מצויים מים קפואים. כמו כן, יש לבנות חללית מתאימה באמצעותה תִּתְאַפְשֵׁר הטיסה לירח וְהַנְּחִיתָה על פניו. למעשה, ייתכן שהחללית שתשמש להטסת האַסְטְרוֹנָאוּטִים לירח לא תורכב כלל בכַּדּוּר הָאָרֶץ. במקום זאת יִשָּׁלְחוּ חֲלָקֶיהָ לחלל הקרוב לכַּדּוּר הָאָרֶץ - שם תורכב החללית וּתְשׁוגַּר לירח.

ובינתיים, ממש ממש לאחרונה, הודיעה סין שהיא מתכננת להנחית אדם על הירח כבר בשנת 2017. סין מקווה גם להקים טלסקופ על הירח שיהיו בו אנשים. האם תקדים סין את ארצות הברית בשיבה אל הירח? את זאת נדע רק בעתיד.

מכל מקום, על פי תכניותיה של נאס"א, בתקופה הראשונה של החזרה לירח יגיעו האַסְטְרוֹנָאוּטִים שינחתו על פניו לביקורים קצרים - עד שבועיים. בְּסִיּוּעָם שֶׁל רוֹבּוֹטִים הם יתחילו לבנות את בסיס הירח. הבסיס יכלול מערכות שונות שֶׁיְּאַפְשְׁרוּ הֲפָקַת אֶנֶרְגְּיָה עבור הצוות שֶׁיִּשְׁהֶה בבסיס ההולך ונבנה וכן מערכות של אוויר ומים שֶׁיְּאַפְשְׁרוּ לְמַחְזֵר את האוויר והמים שבבסיס הירח. מערכות אלו יהפכו מים שכבר השתמשו בהם למים טהורים, וִיסַפְּקוּ אוויר רענן מן האוויר המשומש שכבר אינו ראוי לנשימה.

אתם ודאי שואלים את עצמכם מהיכן יגיעו כל אותם החומרים הדרושים לבניית בסיס הירח? תארו לעצמכם כמה חלליות או איזו אֶנֶרְגְּיָה עצומה תידרש להבאת החומרים האלו, שמשקלם ודאי יגיע לִכְדֵי טוֹנוֹת רבים, מכַּדּוּר הָאָרֶץ, המצוי במרחק של מאות אלפי קִילוֹמֶטְרִים מן הירח. הבאת חומרים אל הירח בדרך זו תעלה כסף רב מאוד וְתַקְשֶׁה על פעולת הבנייה. מְתַכְנְנֵי הַחֲזָרָה לירח בנאס"א, לעומת זאת, חשבו על רעיון מוצלח יותר וטבעי יותר - החומרים פשוט יגיעו... מאדמת הירח עצמו. למרבה המזל מתברר שבירח אכן קיימים החומרים הדרושים לבנייה. מִסַּלְעֵי הַיָּרֵחַ ניתן יהיה לייצר לְבָנִים וּמֶלֶט. באדמת הירח מצויים גם מתכות כמו אָלוּמִינְיוּם, בַּרְזֶל וְטִיטַנְיוּם (סוג של מַתֶּכֶת חזקה) ואלה יוכלו גם הם לשמש לִבְנִיַּת הַמּוֹשָׁבָה – לדוגמה: לשמש לִבְנִיַּת שֶׁלֶד הבסיס, דלתות, מדרגות, מַסּוֹעִים ומתקנים שונים אחרים. החומרים שיימצאו בירח יוכלו לשמש גם לבניית כלים שישמשו לבניית הבסיס, כמו דַּחְפּוֹרִים ומנופים ואף לבנייתם של כלי רכב שישמשו לתנועה על פני הירח.

ומהיכן יגיעו האוויר והמים הדרושים לקיומם של האנשים בבסיס הירח? ובכן, לפי תוכניתה של נאס"א, גם אלה יגיעו מהירח. בְּמַעֲמַקֵּי הַמַּכְתְּשִׁים של הירח, בקוטב הצפוני שלו, נמצאים מים. לא, אל תצפו למצוא שם אגמים כמו אגם הַכִּנֶּרֶת שלנו. לא ניתן להגיע אל חוֹפֵיהֶם או להעביר מהם צינור שיוביל את המים ישירות אל בסיס הירח. הַטֶּמְפֶּרָטוּרָה במעמקי הַמַּכְתְּשִׁים היא כה נמוכה עד שכל המים המצויים בתוכם פשוט קפואים. אז מה? אנשי הירח שלנו ילקקו כל הזמן ארטיקים של קרח במקום לשתות מים נוזליים? ממש לא. הקרח יותַּךְ וייהפך למים נוֹזְלִיִּים שניתן יהיה לשתות אותם, ממש כפי ששותים מים רגילים על פני כַּדּוּר הָאָרֶץ.

ומה בקשר לאוויר? כדי לנשום אנחנו זקוקים לחַמְצָן. ובכן, מים מורכבים משני חומרים - חַמְצָן וּמֵימָן. ניתן יהיה, אם כן, לפרק את המים לשני חומרים הללו והחַמְצָן יְשַׁמֵּשׁ לאנשי בסיס הירח לנשימה.

השמש תספק אנרגיה

ואיך אפשר בלי אֶנֶרְגְּיָה? האנשים שֶׁיִּשְׁהוּ על פני הירח יהיו זקוקים לאֶנֶרְגְּיָה כיוון שבלי אֶנֶרְגְּיָה, כידוע, שום פעילות אינה מִתְאַפְשֶׁרֶת, אפילו לא החיים עצמם.

האם נוכל לסמוך על כוכב הלכת שלנו, כַּדּוּר הָאָרֶץ, שממנו תבוא הַיְּשׁוּעָה, כלומר האֶנֶרְגְּיָה? אתם יכולים לנחש שגם כאן, בדיוק כמו במקרה עם החומרים לבניית הבסיס ולאספקת מים ואוויר לנשימה, נצטרך לסמוך על הירח. למה? פשוט משום שאספקת אֶנֶרְגְּיָה מכַּדּוּר הָאָרֶץ, למשל בצורת דְּלָקִים למיניהם (פֶּחָם, נֵפְט, גָּז טִבְעִי) יקרה ומסובכת מדי. אז מה עושים?

שוב, משתמשים במשהו שנמצא על פני הירח ובשפע - אור השמש. אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות תָּאֵי שֶׁמֶשׁ. תאי שמש הם, למעשה, לוחות שֶׁמְּנַצְּלִים את אור השמש הפוגע בהם ליצירת חשמל. תוכלו למצוא אותם כיום על מכשירים רבים. לדוגמה, יש מַחְשְׁבוֹנִים המצוידים בתאי שמש. תאי השמש הללו קולטים את האור שבסביבה ליצירת חשמל. זה משמש להפעלת המַחְשְׁבוֹנִים ובאופן כזה לא נדרשת סוֹלְלָה לְהַפְעָלָתָם (בתנאי, כמובן, שקיים מספיק אור בסביבה). דוגמה אחרת היא שעונים המצוידים בְּתָאֵי שֶׁמֶשׁ לאספקת חשמל עבור פְּעולָּתָם. לַוְיָנִים וַחֲלָלִיּוֹת מְצויָּדִים גם הם בתאי שמש הַמְּסַפְּקִים להם חשמל לפעולתם השוטפת. ואם נחזור לבעיית האֶנֶרְגְּיָה בירח, צֶוֶת מַדְּעָנִים הציע ליצור תאי שמש על פני הירח תוך שימוש באדמתו. מתברר, שהחומרים לייצור תאי שמש מצויים בירח בשפע. המַדְּעָנִים הציעו, כי על פני הירח ישוטטו רובוטים, שיפיקו את החומרים המתאימים לייצורם של תאי השמש מאדמת הירח וגם יְיַצְּרוּ בעצמם את תאי השמש. באופן כזה הם יותירו אחריהם פס של תאי שמש. ומה עם האֶנֶרְגְּיָה הדרושה לפעולתם של הרובוטים עצמם? גם זו תגיע מן השמש. הרובוטים יהיו מְצויָּדִים בְּתָאֵי שֶׁמֶשׁ שיפיקו עבורם את האֶנֶרְגְּיָה הדרושה לצורך בניית תאי השמש.

דרך אפשרית אחרת להפקת אֶנֶרְגְּיָה היא כּוּר גַּרְעִינִי. כּוּר גַּרְעִינִי הוא מתקן המפיק אֶנֶרְגְּיָה על ידי פירוק של אָטוֹמִים מסוג מסוים (אָטוֹמִים הם חֶלְקִיקִים זעירים ביותר מהם עשויים החומרים. קיימים אָטוֹמִים מסוגים שונים כגון אָטוֹמִים של בַּרְזֶל, שֶׁל זָהָב ושל חַמְצָן). אפשר יהיה להקים על פני הירח כּוּר גַּרְעִינִי ולקבל ממנו את האֶנֶרְגְּיָה הדרושה.

מי רוצה לגור על הירח?

אז מצאנו דרכים שונות שיעזרו לנו לחיות בשלווה על הירח, אבל: למה כדאי לנו, בעצם, להתיישב על הירח? ובכן, קיימות תשובות רבות לכך. הראשונה ואולי החשובה ביותר, היא עֶצֶם רְצוֹנֵנוּ להיות שם. סקרנותו של האדם ושאיפתו להגיע למקומות חדשים, מובילה אותו להגיע אליהם גם ללא סיבה שימושית כלשהי. כך קרה, לדוגמה, עם גילויה של יַבֶּשֶׁת אָמֶרִיקָה עַל יְדֵי קוֹלוֹמְבּוּס בשנת 1492 וכך ודאי יקרה עם הירח.

אבל, קיימות גם סיבות אחרות, שימושיות יותר. כַּדּוּר הָאָרֶץ מוקף אַטְמוֹסְפֶרָה (שכבת האוויר המקיפה את כַּדּוּר הָאָרֶץ). האַטְמוֹסְפֶרָה מפריעה לתַּצְפִּיּוֹת בחלל של טֶלֶסְקוֹפִּים המצויים על פני כַּדּוּר הָאָרֶץ. לירח אין אַטְמוֹסְפֶרָה ולכן ניתן יהיה לבנות עליו טֶלֶסְקוֹפִּים שיוכלו לצפות בחלל בצורה טובה בהרבה מאשר מפני כַּדּוּר הָאָרֶץ.

מהירח נוכל גם לְשַׁגֵּר חלליות אל מקומות רחוקים יותר בחלל. אבל, מדוע דווקא הוא ולא כַּדּוּר הָאָרֶץ? הסיבה היא שֶׁכּוֹחַ הַמְּשִׁיכָה על פניו של הירח קטן בהרבה מזה שבכַּדּוּר הָאָרֶץ וליתר דיוק – קטן פי שש. כלומר, משקל הגופים שעל פני הירח קטן פי שש. החומרים לבניית חלליות מצויים באדמת הירח. לכן, אפשר יהיה בעתיד להקים עליו חלליות ולשלוח אותן למקומות שונים בחלל ביתר קלות, משום שהן יהיו קלות בהרבה. האֶנֶרְגְּיָה שתידרש לשילוחן מעל פני הירח תהיה קטנה בהרבה מזו הנדרשת לשילוחן מעל כַּדּוּר הָאָרֶץ, ולכן יהיה גם זול יותר לצאת למסעות חֲלָלִיִּים מן הירח.

הירח יוכל לשמש גם כמקום להפקת אֶנֶרְגְּיָה עבור כַּדּוּר הָאָרֶץ. שטחים ענקיים, שיהיו מכוסים בתאי שמש, יוכלו לנצל את אור השמש הפוגע בתאי השמש להפקת אֶנֶרְגְּיָה חשמלית וזו תישלח אל כַּדּוּר הָאָרֶץ באמצעות קרינת מִיקְרוֹ גַּל - אותה הקרינה המנוצלת לחימום בתנורי המִיקְרוֹגַּל המוכרים שלנו.

הירח יוכל לשמש גם כאתר תיירות בעל מְשִׁיכָה תַּיָּרוּתִית גדולה. תיירים יוכלו להגיע אליו וליהנות מתופעות שונות שלא יוכלו לפגוש בכַּדּוּר הָאָרֶץ.

יש להניח שבעוד כמה עשרות שנים (לא רבות), יתקיימו בירח יישובים עַצְמָאִיִּים של בני אדם. היישובים יספקו לעצמם את האֶנֶרְגְּיָה הדרושה להם, את החומרים לבנייתם של מבנים שונים ואת המזון, המים והאוויר שלהם. חלליות ענקיות ימריאו מעל פני הירח ליעדים רחוקים בחלל כמו כּוֹכַב הַלֶּכֶת צֶדֶק, כּוֹכַב הַלֶּכֶת מַאֲדִים או הָאַסְטֶרוֹאִידִים (אַסְטֶרוֹאִיד הוא מעין כוכב לכת קטנטן. במערכת השמש שלנו קיימים עשרות אלפי אַסְטֶרוֹאִידִים). תיירים רבים יגיעו לירח מכַּדּוּר הָאָרֶץ ויוכלו ליהנות מכוח המשיכה הנמוך שלו שיאפשר להם בקלות לקפוץ לגובה של שניים או שלושה מטרים ולדלג למרחק של מטרים רבים. תוך כדי דִּילּוּגֵיהֶם הם יוכלו לצפות בשמיים השחורים של הירח ולעיניהם יתגלה כדור צבעוני, גדול ומרהיב ביופיו - כַּדּוּר הָאָרֶץ.

וכשתטוסו יום אחד (אתם או ילדיכם) אל הירח, לביקור קרובים, או סתם כדי לטייל בו, תוכלו לצפות בירח המתקרב ובכַּדּוּר הָאָרֶץ המתרחק ולהרהר בזמנים הרחוקים ההם, כשהירח היה רק כדור בהיר בשמי הלילה, ואיש לא יכול היה להגיע אליו.

ביבליוגרפיה:
כותר: עד גיל 21 תגיעו לירח
מחבר: אורעד, יורם
תאריך: ינואר 2006 , גליון 24
שם כתב העת: גליליאו צעיר : ירחון לילדים סקרנים
עורכת הכתב עת: פרידמן, מירית
בעלי זכויות : גליליאו צעיר בע"מ
הוצאה לאור: גליליאו צעיר בע"מ
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית