הסדרי נגישות
עמוד הבית > אמנויות > מוסיקהעמוד הבית > אמנויות > אמנויות פלסטיות > ציור
כתר הוצאה לאור


תקציר
על התנועה האימפרסיוניסטית, והאמנים המרכזיים שנמנו עליה.



אימפרסיוניזם


אימפרסיוניזם (lmpressionism) 'התרשמות', תנועה בציור שראשיתה בצרפת בשנות ה-60 של המאה ה-19. זיקת האמנים לתנועה נבעה מידידותם בשנות לימודיהם בפריס, מנהייתם אחר עבודתם של קורבה וא' מנה, מדמיון גישותיהם ושיטות עבודתם ומהתאגדותם כדי להשתתף יחד בתערוכות. מנה, מונה, ק' פיסרו, רנואר, סיסלי, סזאן ודגה היו מחשובי האמנים בתנועה, אך מעורבותם בה לבשה צורות שונות. פעילותם העיקרית הייתה נגד דוקטרינות אקדמיות ורומאנטיות של האמנות בתור כלי שרת לביטוי הרגש האישי. הם שאפו לבטא את חיי היומיום בדרך אובייקטיבית חדשה של התרשמות ראשונית ממראה עיניהם, אגב השתחררות מן הדרכים המקובלות בראיית עצמים ומראות נוף. בכך הושפעו מהמחקרים על האור ועל דרכי התפצלותו בספקטרום ומן התיאוריות המדעיות שגרסו כי אין הצבע מהותי לעצם אלא תולדה של החזרת האור ממנו ולכן הוא נתון לשינויים. ציורי נוף שימשו להם כר נרחב לחקר האפקטים האלה, ואחד ממאפייני האימפרסיוניזם הוא הציור בחיק הטבע. טרנר, קונסטבל ואמני אסכולת ברביזון השפיעו גם הם על האימפרסיוניזם. מונה, שהשם אימפרסיוניזם נלקח משם אחת מיצירותיו 'התרשמות: זריחת החמה' (1873), היה נאמן ללא סייג לרעיונות התנועה במהלך כל דרכו באמנות. האמן היחיד שהציג בכל 8 התערוכות האימפרסיוניסטיות (1874, 1876, 1877, 1879, 1880, 1881, 1882, 1886) היה פיסרו, שזכה להערכת כל חבריו בתנועה.

תחילה שימשו האימפרסיוניסטים מטרה לחיצי לעג בשל צבעיהן הבהירים וה'נקיים' של יצירותיהם ובשל חוסר ליטושן הסופי, ואף נחשבו למטורפים; אך מסוף שנות ה-80 של המאה ה-19 החלו זוכים להערכה כמי שחוללו את המהפכה הראשונה באמנות המודרנית. הם ציירו גם את פשוטי העם בעבודתם, בביתם ובבילוייהם - בניגוד לקודמיהם שתיארו בעיקר את חיי האצולה וציירו מאורעות היסטוריים, ספרותיים ודתיים. לאחר תערוכת 1886 התפרקה החבורה, אך השפעתה הייתה עצומה בהבהרת לוח צבעיהם של אמנים רבים. המונח אימפרסיוניזם משמש גם לתיאור יצירות של אמנים בסוף המאה ה-19 גם מחוץ לצרפת. בתגובה על העדר התוכן האינטלקטואלי קם הפוסט-אימפרסיוניזם, ששם לו למטרה לצקת מחדש בציור משמעות רגשית או סמלית.

סרה המשיך לפתח את טכניקת האימפרסיוניסטים להניח צבעים נקיים זה ליד זה כדי להשיג תיאור רוטט ומתחלף תדיר של האור: הוא הרכיב את תמונותיו מנקודות צבע זעירות ויצר את שיטת הפואנטליזם.

אימפרסיוניזם (במוסיקה), אסכולה שקמה בסוף המאה ה-19 ושנציגיה העיקריים הם דביסי ורוול; מקורה בהתנגדות להדגשים הדראמטיים ולפאתוס של המוסיקה הרומאנטית ובנסיון לבטא את הרגישות לגוני המוסיקה באמצעים מוסיקאליים חדשים, כגון צירופי תצלילים, תצלילי טון מלא וצירוף של חצאי טונים רצופים.

ביבליוגרפיה:
כותר: אימפרסיוניזם
שם  הספר: האנציקלופדיה הישראלית הכללית : חדשה, מקיפה
עורך הספר: פדר, יון
תאריך: 1989
בעלי זכויות : כתר הוצאה לאור
הוצאה לאור: כתר הוצאה לאור
הערות: 1. מהד’ ב.
2. 3 כר’, התוכן:
    1 - אאגינה-התשה. ‬
    2 - ואגנר-נתרן. ‬ 
    3 - סאבא-תת-פיתוח. ‬
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית