הסדרי נגישות
עמוד הבית > אמנויות > מוסיקה
כתר הוצאה לאור


תקציר
אקוסטיקה היא תורת הקול. במוסיקה - ענף המדע שעניינו בגלי הקול ובתכונותיהם, בדרכי יצירתם והפצתם, הן במחקר העיוני הן ביישום השימושי.



אקוסטיקה


(acoustics) תורת הקול. במוסיקה - ענף המדע שעניינו בגלי הקול ובתכונותיהם, בדרכי יצירתם והפצתם, הן במחקר העיוני הן ביישום השימושי.

הנסיונות הראשונים להסביר את יסודותיה הפיסיקאליים של המוסיקה באמצעות ניסוי ומדידה עשה ביוון העתיקה פיתאגורס; הוא הוכיח את היחס שבין אורך המיתר לבין גובה הצליל. מחקר האקוסטיקה בימה"ב ובתקופת הרנסאנס פנה לתיאוריות ספקולאטיביות שניסו לגזור גזרה שווה בין יחסי הצלילים לבין מבנה היקום ותורת המתמטיקה. התפתחותו של המדע האמפירי למן המאה ה-17 קידמה במהירות את חקר האקוסטיקה; פיתוחם של מכשירי מדידה אלקטרוניים קידם אף הוא את הידע בתחום זה.

תופעת הצליל היא נקודת המוצא במחקר האקוסטיקה. צליל מופק כאשר גוף כלשהו יוצא משיווי משקלו ויוצר תנודות; אלה גוררות אחריהן הוצאתם משיווי משקל של גופים הקשורים אל הגוף (כגון חלקיקי הגזים שבאוויר, חלקיקי מים או מולקולות בחומר מוצק). כך מתפשטות התנועות ומגיעות אל אוזן האדם, שם הן מרעידות את עור התוף ומגרות את עצב השמיעה. התדירות נמדדת לפי מספר התנודות שחלות בפרק זמן קצוב (כגון שנייה). ככל שהתדירות גבוהה יותר יישמע הצליל גבוה יותר, ועוצמת הצליל תגבר ככל שיגדל המרחק בין נקודת שיווי המשקל של הגוף לבין הנקודה הרחוקה ביותר שאליה הוא מגיע בתנודה. בתהליך התפשטותן של התנודות נמצא כל חלקיק במצב (פאזה) שונה מנקודת התנוחה שלו. חיבורם של מצבי החלקיקים בקו דמיוני יוצר צורה של גל, כמו בענפי פיסיקה אחרים. לרוב הצלילים בטבע צורת גל מורכב, כלומר הגוף הנע רוטט לא רק בשלמותו אלא גם בחלקיו. כך מורכב כל צליל מתדירות יסודית ומתדירויות גבוהות יותר, המכונות 'רכיבים עיליים' (הכינוי 'צלילים עיליים' אינו מדויק). מערכת הרכיבים העיליים אין סופית ויש מרחק קבוע בין תדירויותיה; אולם בכל מקור של צליל יש הבדלים בין הרכיבים העיליים מבחינת העוצמה היחסית שביניהם. הבדלים אלה הם המקור לגוונים השונים בצליליהם של כלי הנגינה.

האקוסטיקה של כלי הנגינה היא תחום המחקר שעניינו בגוון הצליל של כלי כלשהו ובבדיקת הסיבות להבדלי הגוון בין הכלים. מכשיר אלקטרוני להפקת צליל (סינתסייזר) מאפשר שליטה במערכת הרכיבים העיליים וכך אפשר ליצור בכלי כלשהו צליל מלאכותי או צלילים שהגוונים שלהם חסרים בכלים המקובלים. כאשר פוגעים גלי הקול במכשול קשה בהרבה מהחומר שבו הם מתפשטים (כגון קיר), הם מוחזרים בזווית הפגיעה (כמו כדור גומי הפוגע בקיר). כאשר המכשול מרוחק מאוד שומע המאזין הד, משום שחולף זמן רב בין הפגיעה הישירה של גלי הקול באוזנו לבין קליטת התהודה שיוצר המכשול. באולם קטן יש תהליך של כמה החזרות בזמן קצר ביחס, וכך נוצר צליל עשיר שאינו מפורק לצליל מקורי והד. ענף האקוסטיקה של אולמות עוסק בהתאמת האולם לתפקידו. באולם הרצאות נדרשת בהירות בקליטת דברי המרצה, ולכן מקטינים ככל האפשר את ההד ומגבירים את חזרתם המהירה של הגלים; באולם קונצרטים, לעומת זאת, רצוי הד שיגביר את הצליל ויעשיר אותו. תכנון האולם הוא תהליך מורכב, משום שיש מכשולים שחלקם מחזיר את גלי הקול וחלקם בולע אותו (כגון בגדיהם של המאזינים או שטיחים). פיתוח המכשור האלקטרוני עודד לא רק את חקר האקוסטיקה, אלא איפשר גם את פיתוחו של המחקר המדויק בתחומי האתנומוסיקולוגיה באמצעות פיענוחן האלקטרוני של הקלטות של מסורות המועברות על פה. המלוגראף שפותח באוניברסיטה העברית בירושלים מאפשר ניתוח מדויק של כמות נתונים גדולה באמצעות רישום אלקטרוני נפרד של כל אחד ממרכיבי החומר המוקלט (תדירויות, משך זמן, עוצמה, גוון). המוסיקה האלקטרונית היא תוצאה של המחקר האקוסטי שאפשר לישם אותה.

ביבליוגרפיה:
כותר: אקוסטיקה
שם  הספר: האנציקלופדיה הישראלית הכללית : חדשה, מקיפה
עורך הספר: פדר, יון
תאריך: 1989
בעלי זכויות : כתר הוצאה לאור
הוצאה לאור: כתר הוצאה לאור
הערות: 1. מהד’ ב.
2. 3 כר’, התוכן:
    1 - אאגינה-התשה. ‬
    2 - ואגנר-נתרן. ‬ 
    3 - סאבא-תת-פיתוח. ‬
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית